Çiğdem çiçeği, kokusu ve güzelliği sayesinde görenleri kendisine aşık eder. Günlük yaşamda da motif olarak kullanılabilme özelliğinden dolayı hakkında çok şey merak edilir. Sizler için çiğdem çiçeği nedir, bakımı nasıldır, nasıl ekilir, tohumu, yetiştiriciliği, özellikleri, faydaları, sulaması ve anlamlarını derledik.
#Çiğdem ÇiçeğiHava durumu şu birkaç günü yağmurlu ve karlı olarak gösterse de baharın emareleri her yerde ‘tomurcuklanmaya’ başladı. Türkiye’nin neresinde olursanız olun, balkonda, bahçede, yanından yürüdüğümüz yeşilliklerde, içimizi baharın sıcaklığı ve güzelliğiyle dolduracak birçok ipucu var.
#GezginDoğu Karadeniz’de eylül ayının son haftasından itibaren kasımın ortalarına kadar devam eden sonbahar, zirvelerden başlayıp alpin çayırlardan vadi tabanına inen bir görsel şölen sunuyor. Yaylacılara artık dönün diyen çiğdemi, kokulu üzüm ‘isabella’dan yapılan ‘Laz muhallebisi’ni, kızıllaşan yapraklarla yaşlı ormanları, zorlaşan patikalarıyla Avusor Yaylası’nı ve yaylalardaki göç heyecanını yerinde görmenin tam sırası.
#Avusor Yaylasıİstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Sırrı Yüzbaşıoğlu'nun Kocaeli'nin Kartepe ilçesinde keşfettiği endemik bitki türü "Crocus keltepensis", (Keltepe Çiğdemi) adıyla literatüre girdi.
#'Keltepe ÇiğdemiSeyhan Belediyesi ve Yaşar Kemal Vakfı’nın bir ay boyunca düzenlediği ‘Yaşar Kemal Sanat Günleri’nin ilk ürünü çocukların dev yazarın eserleri rehberliğinde yaptığı resimler... Büyük yazar, yeni nesilleri doğayla uyumlu yetiştirmek gerektiğine inanıyordu. Ölümünden sonra kurulan vakıf şimdi bu amacı belirgin kılmaya hazırlanıyor.
#Yaşar KemalDeniz seçenekleri henüz çok fazla değil. Ancak bu “Deniz yoksa tatil de yok” anlamına gelmesin. Bilakis... Mevsim bahar. Bazı şeyler yaşandığı ana ve yere özeldir. Hele konu Türkiye ve mevsim de ilkbaharsa... Doğanın cömertliğinden ve Anadolu’ya ilişkin etkileyici gösterisinden bugünlerde yararlanmanın tam vakti. Siz de bahar bitmeden hem mevsimin hem de mevsimin getirdiklerinin tadını çıkarın.
#BaharKor halindeki ateş anlamına gelen baharın müjdecisi üçüncü cemremiz bugün toprakla buluştu. Eskilerin ‘hesabıyla’ artık bahardayız. Hesap doğru. Dört bir yanımızda da emareleri görünmeye başladı. İstanbul’un üzerinden leylekler, Antakya, Mersin, Adana ve Antalya’dan arıkuşları, kırlangıçlar ebabiller, guguk kuşları geçmeye başladı. İzmir Karaburun’da çiğdemler, Antalya’da anemonlar, orkideler, Datça’da bademler, Karadeniz’in alçak kesimlerinde siklamenler kırları kapladı. Çiçekler açar da kelebekler durur mu? Atalanta, orakkanat, beyaz melek, yırtık pırtık öncü bahar kelebekleri olarak kırlarda, parklarda çiçek peşinde koşturmaya başladı.
#Bahar