Türkiye’nin ve Ankara’nın turizm alanındaki en önemli buluşmalarından biri olan ‘TravelEXPO 6. Uluslararası Ankara Turizm ve Seyahat Fuarı’, bu yıl 75 bine yakın ziyaretçiyi ağırladı. Fuarda ‘ortak akıl’ sergilediklerini söyleyen ATO Başkan Yardımcısı ve AKK Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, “Bu fuarla beraber toplumun tamamı ‘bu kentte turizm olmaz, turizm konuşulmaz, Ankara turizmin konusu değil’ diyenlere ağır bir cevap verdi” dedi.
#Travelexpoİçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nde “Yerli ve Milli Pasaportların Üretimi”ne ilişkin basın toplantısında açıklamalarda bulundu. "Türkiye kendi yerli ve milli pasaportunu bu gece itibariyle basmaya başlıyor" diyen Bakan Soylu, vatandaşlara çağrı yaparak, "Pasaport konusunda yarın olmayacak bir şekilde endişeye kapılmasınlar" dedi.
#Bakan SoyluAvrupa ve Türkiye’nin en büyük teleskopunun kurulu olduğu Doğu Anadolu Gözlemevi’nin (DAG) eteklerinde gökyüzü şöleni yaşandı. 10 bin kişinin teleskoplarla gökyüzünü izlediği şenliğe katılan 12 yaşındaki en genç Hürriyet Seyahat gezginimiz Bilge Altan 3 gün süren etkinlikten izlenimlerini yazdı.
#HürriyetÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından başlatılan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde yürütülen “sıfır atık” ve “sıfır atık mavi” projeleri ile atıkların doğaya ve denizlere ulaşarak kirliliğe neden olmasının önüne geçiliyor. Projeyle atıklardan 30 milyar lira ekonomik kazanç sağlandı. 3 milyon ton sera gazı salınımının önlendi ve 265 milyon ağaç kurtarıldı.
#Sponsorlu İçerikMasterChef ekibi Çifte Minare Medresesi'ni ziyaret etti. MasterChef tanıtımıyla birlikte Çifte Minare Medresesi'nin tarihi ve konumu merak konusu oldu. 3'üncü yüzyılın sonlarında yaptırıldığı kabul edilen Çifte Minare Medresesi Selçuklu eseridir. Peki, MasterChef'in çekildiği Çifte Minare Medresesi nerede? Çifte Minare Medresesi'nin tarihi
#Çifte Minare MedresesiSelçuklu eserlerinin ağırlıkta olduğu Sivas'ta 1270'li yıllarda aynı anda yapımına başlanıp tamamlanan Gök Medrese ve Çifti Minareli Medrese, Selçuklu ile Moğol uzantısı İlhanlı devlet adamları arasındaki güç gösterisi sonucu oluşan hikayeleri ile dikkat çekiyor. Bugün biri yeniden restore edilen, diğeri de kısmen ayakta duran iki yapı, o yıllarda yaşanan hakimiyet arzusunun, taş duvarlara yansıyan örneğini oluşturuyor. Sanat Tarihi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdal Eser, yapıların o dönemin şartlarında devlet adamlarının karşılıklı meydan okuma anlamı içerdiğini ifade etti.
#SivasAB-Türkiye ulaştırma sektörü iş birliği kapsamında düzenlenen organizasyonla AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger, AB ülkelerinin Ankara büyükelçileri ve eşleri, Turistik Doğu Ekspresi'yle yaptıkları yolculukta beyaza bürünen şehirlere hayran kaldı.
#AB Türkiye DelegasyonuAB ülkelerinin büyükelçileri eşleriyle birlikte Doğu Ekspresi’ne bindi, Türkiye’nin doğusunu gezdi. Geziye hayran kalan AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Berger, “Bir meslektaşım haftalardır trene rezervasyon yapmaya çalışıyormuş ama hep doluymuş. O yüzden beni çok kıskandı” dedi.
#Doğu EkspresiStresiyle, eğlencesiyle, yorgunluğuyla başarılarıyla, iyi ve kötü anlarıyla bir yıl daha geride kalıyor. Yeni yılı evinin, yaşadığı şehrin dışında, farklı şekilde karşılamak isteyenleri bol etkinlikli, bol eğlenceli pek çok tur fırsatı bekliyor.
#Yılbaşı Tatil FırsatlarıSırtını Palandöken’e yaslamış Erzurum’un alametifarikası içinde barındırdığı pek çok güzellikte saklı. Bir yanınızda uluslararası kayak turnuvalarına ev sahipliği yapan Palandöken Dağı, bir yanınızda sayısız tarihi yapılarla dolu şehir merkezi… Ayrıca köşelerde bekleyen parmak ısırtan lezzetler de cabası… Şehrin yakınlarında bulunan Tortum Şelalesi, Oltu, Tepsicik göleti gibi doğa harikası yerler ise çok büyüleyici… Sizin için gezilecek yerlerden tadılacak lezzetlere kadar güzel bir Erzurum rehberi hazırladım…
#ErzurumSivas gezilecek yerler: Binlerce yıllık tarihiyle Sivas ve gezilecek yerleri…Sivas’ın gezilecek ve görülecek tarihi ve turistik yerleri hakkında aradığınız çok şeyi bu haberimizde bulabileceksiniz. Kurtuluş Savaşı’ndaki rolü, Hititlere kadar giden tarihi geçmişi ile Türkiye coğrafyasının kalbinde yer alan Sivas'ın gezilecek ve tarihe ışık tutacak yerlerini Sivas gezi rehberinde sizler için derledik...
#SivasKurtuluş Savaşı’ndaki rolü, Hititlere kadar giden tarihi geçmişi ile Türkiye coğrafyasının kalbinde yer alan Sivas'ın gezilecek ve tarihe ışık tutacak yerlerini Sivas gezi rehberinde sizler için derledik. İşte Sivas'ın gezilecek tarihi ve turistik yerleri...
#Sivas‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. İşte jüri üyelerinin madde madde en iyi 20 seçimleri...
#Mimari‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. Mimarlık, tarihsel açıdan uğradığımız bütün duraklardan çok çok daha eski. İnsanın varlığıyla birlikte etrafını inşa etme çabası, dokunuşu upuzun bir sürecin ifadesi. Doğanın fiziksel koşullarından korunma çabası, başını sokacak bir mekân arayışı, sonrasında malzemelerin ve bilimin gelişimi derken basit ihtiyaçlardan ihtişama, işlevsellikten estetiğe, günü kurtarmaktan tarihe tanıklık etmeye onca yapı insanların, toplulukların, ait oldukları coğrafyaların da bir ifade biçimine dönüştü. Üzerinde yaşadığımız Anadolu da sayısız medeniyetin tanığı. Dolayısıyla mimarlık serüveninin de... Bu açıdan ‘En İyi 100 Mimari Eser’ soruşturmamızda 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Bu parantezin içinde antik çağ, Roma, Selçuklu, Osmanlı ve tabii ki Cumhuriyet dönemi mimarisi vardı. Jüri bu çağların ifadesi olan yapıları (tek ya da çoğul) kendi mimarlık anlayışları ve beğenileri doğrultusunda seçti. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. Biz de onların seçimlerini sayfalarımıza taşıyarak tarihe özel bir not daha düştük... Kültür hayatımıza ışık tutmasını dilediğimiz bu soruşturmayı da umarız öncekiler gibi beğenirsiniz diyelim... Not: Soruşturmamızda çeşitli nedenlerden dolayı hatıralarımızdan olmasa da fiziksel çevreden silinmiş, yıkılmış, hayatı sona ermiş yapılar yer almadı. 100’lük tablo, varlığını hali hazırda sürdüren yapılardan oluştu.
#Türkiye'deki En İyi 100 Mimari EserTürkiye şehirleri yeşil alan kadar insanların ruhi dinlenmesi ve maziye dönerek günün gulgulesinden bir nebze olsun kurtulmaları için eski eserlerin bulunduğu çevreleri, eski sokakların bazılarını korumak zorundadır. Peki bunu nasıl yapmalı? Örneğin Osmanlı payitahtının muhteşem eseri Süleymaniye Külliyesi’nin ara yollarını parkeden kurtarmak için(!) bayağı bir şekilde asfaltlanmasına olumlu bir örnek demek mümkün mü?
#İlber Ortaylı