çift maske haberleri sayfasında çift maske hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 618 çift maske haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
KAYSERİ Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Ayşin Kılınç Toker, koronavirüsten korunmak için merdiven altı üretilen maskelerin kullanılmaması gerektiğini belirterek, "Cüzi fiyatta satılan ve sağlıksız malzemeden olduğunu hissedebileceğiniz maskelerin kullanımını önermiyoruz. Bu virüsten korumasının dışında, yüzümüzde bulunmasından kaynaklı başka rahatsızlıklara neden olabilir" dedi.
#Dr. Ayşin Kılınç TokerABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nin verileri, çift maske kullanımının Covid-19'dan korunmayı ciddi ölçüde artırdığını ortaya koydu. Araştırmacılar, iki maskenin potansiyel olarak bulaşıcı partikülleri yüzde 92.5 oranında engelleyebildiğini ortaya çıktı.
#ABDSon günlerde vaka sayılarının artışındaki en büyük etken mutasyonlu virüs Türkiye’de de bir çok şehirde görülmeye başladı. Çok hızlı yayılan bu virüse karşı uzmanlar şu uyarıyı yaptı; ‘Tek maske yetmez artık çift maske kullanmalısınız…’ İşte mutasyonlu virüse karşı alınması gereken tedbirler…
#Mutasyonlu VirüsANKARA Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği İdari ve Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, kronik rahatsızlığı olan kişilerde çift maskenin sorun olabileceğini söyledi. Prof. Dr. Oğuztürk, "Kalp hastalarında, kronik akciğer hastalığı olanlar, astım, bronşit gibi dediğimiz problemlerde akciğer maalesef tam olarak işlev görememekte ve vücudun diğer organlarına oksijen naklinde gerekli olan hiyerarşiyi sağlayamamakta. Bu anlamda altta yatan zaten bir oksijen problemiyle karakterize olan bir kişide tekrar 2 maske takıp oksijen alımını da sıkıntıya sokacak nefes darlığı ve solunum sıkıntısıyla karakterize bir süreç kesinlikle daha ciddi sorunların ortaya çıkmasına sebebiyet verecektir" dedi.
#Prof. Dr. Hakan OğuztürkAnkara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği İdari ve Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, kronik rahatsızlığı olan kişilerde çift maskenin sorun olabileceğini söyledi. Prof. Dr. Oğuztürk, "Kalp hastalarında, kronik akciğer hastalığı olanlar, astım, bronşit gibi dediğimiz problemlerde akciğer maalesef tam olarak işlev görememekte ve vücudun diğer organlarına oksijen naklinde gerekli olan hiyerarşiyi sağlayamamakta. Bu anlamda altta yatan zaten bir oksijen problemiyle karakterize olan bir kişide tekrar 2 maske takıp oksijen alımını da sıkıntıya sokacak nefes darlığı ve solunum sıkıntısıyla karakterize bir süreç kesinlikle daha ciddi sorunların ortaya çıkmasına sebebiyet verecektir’’ dedi.
#MaskeSAMSUN’da bıçakla yaralama şüphelisi olarak gözaltına alınan ve hastanede ölçülen ateşi yüksek çıkan Polat P. (16), yapılan koronavirüs testinin negatif çıkmasının ardından yüzüne çift maske ile siperlik, eline de eldiven takılarak, adliyeye sevk edildi. Şüpheli, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.
#SamsunBirçok ülkede maske zorunluluğunun kalkmasının ardından geçtiğimiz günlerde açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, önümüzdeki haftayı işaret etti. "Maskelerin ne zaman çıkacağı konusu da dahil olmak üzere bundan sonra neler yapılacağını net bir şekilde ifade edeceğiz" diyen Koca'nın açıklamalarının ardından akıllara 'Maske kalkacak mı?' sorusu geldi. İstanbul'da eczacılar maske satışlarının pandeminin ilk günlerine kıyasla yarı yarıya düştüğüne dikkat çekerken, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, 'Maskeyi kimse çıkarmasın' uyarısında bulundu. Vatandaşlar ise maske zorunluluğu konusunda ikiye ayrılmış durumda....
#İstanbulOmikron, Delmikron derken COVID-19 virüsünün orijinal halinin sahalarda olduğu bile konuşulmaya başladı. Bir kez Omikron kapsak dahi yeniden ikinciyi kapabildiğimiz de varsayımlar arasında. Omikron ve pandemi hakkında gerçekleri Prof. Dr. Derya Unutmaz ve Dr. Sevgi Salman Ünver’den dinledik.
#OmikronKoronavirüsün son ortaya çıkan varyantı Omicron, hızla yayılarak neredeyse tüm dünyada baskın varyant haline geldi. Hemen hemen tüm ülkelerde vaka sayıları rekor kırarken pek çok uzman artık maske ve mesafe kuralları için bilgilerin yenilenmesi gerektiğini savunuyor. Özellikle 2 metre sosyal mesafe kuralı gibi daha önce uygulanan bazı kuralların artık geçerliliğini yitirdiği söyleniyor. Maskeler için de önemli uyarılar mevcut. Peki yeni varyanta karşı yeni kurallar neler olmalı? Hangi maskeyi nasıl takmalıyız? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsOmicron varyantı çıktığı günden bu yana o kadar hızlı bir şekilde yayıldı ki, bilim insanları dahi bu hızın karşısında şaşkın. Omicron’la ilgili her gün yeni bir bilgi gelmeye devam ederken bir yandan da bu yeni varyantı anlamak ve ondan korunmak için çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Aşıların koruyuculuğu Omicron’a karşı düştü mü? Covid geçirenler Omicron’dan korunuyor mu? Ülkemizde durum ne? Çocuklar daha mı fazla enfekte oluyor? Prof Dr. Derya Unutmaz'ın "İnsanlığın karşılaştığı en bulaşıcı virüs' olarak tanımladığı Omicron hakkında merak edilen her şeyi konunun uzmanlarına sorduk
#KoronavirüsAşılamaların artmasıyla beraber birçok insan artık maske takmak istemiyor. Ancak sağlık yetkilileri çift doz aşılı olanların dahi kapalı ve kalabalık alanlarda maske takmalarını tavsiye ediyor. Maske takmayanların sayısı arttıkça, bu konuda hala tedbirli olanların ise kafasında şu soru dolaşıyor: Kapalı bir alanda maske takan tek kişi ben isem, virüsten korunuyor muyum?
#KoronavirüsHacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Bülent Tırnaksız, koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti. Prof. Dr. Tırnaksız'ın meslektaşı Prof. Dr. Ömrüm Uzun vefat haberi üzerinde dokunaklı bir yazı paylaştı. Prof. Dr. Uzun, meslektaşı Prof. Dr. Tırnaksız'ın koronavirüsü nasıl kaptığını açıkladı ve "Günlük yaşantımızda aldığımız binlerce küçük karardan, binlerce küçük davranıştan biri sadece. Gelin görün ki başkasının hayatına mal olabiliyor" ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Mehmet Bülent TırnaksızHacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Bülent Tırnaksız, koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti. Prof. Dr. Tırnaksız'ın meslektaşı Prof. Dr. Ömrüm Uzun vefat haberi üzerinde dokunaklı bir yazı paylaştı. Prof. Dr. Uzun, meslektaşı Prof. Dr. Tırnaksız'ın koronavirüsü nasıl kaptığını açıkladı ve "Günlük yaşantımızda aldığımız binlerce küçük karardan, binlerce küçük davranıştan biri sadece. Gelin görün ki başkasının hayatına mal olabiliyor" ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Mehmet Bülent TırnaksızDermatoloji Uzman Dr. Arzu Gökdemir Yanardağ, havanın da ısınmasıyla birlikte cildi güneşin zararlı etkilerinden korumak için bazı önlemler alınması gerektiğini belirterek, “Pandemi sürecinde kullanılan maskeler güneşten korumada etkin olmadığı için maske takılsa da güneş kremini sürmeyi ihmal etmemek önem taşıyor” uyarısı yaptı.
#DHA“Kampüste iyilik var” sloganıyla öğrencisinden mezununa, çalışanından akademisyenine bir araya gelerek kurduğu gönüllülük hareketini sürdüren Yaşar Üniversitesi, COVİD-19 salgını döneminde de herkesi kapsayacak birçok iyiliğe imza atıyor. Binin üzerinde öğrenci ve mezun, evlerinde kalmak zorunda olanlara yardım etmekten uzaktan ders vermeye, sokak hayvanlarını beslemekten kitap seslendirmeye kadar bu süreçte aktif olarak yer aldı.
#GETEMSağlık Bakanlığı'nın 11 Mayıs'ta paylaştığı koronavirüs tablosuna göre, 14 bin 497 kişinin testi pozitif çıkarken, 278 kişi hayatını kaybetti. Ramazan Bayramı için uyarılarda bulunan Dr. Ahmet İnal, 'Bina içi bayramlaşma sırasında bulaşlar çok artabiliyor. Aynı bina içinde 10 ailenin birden karantinaya girdiği görülüyor. Mutlaka bunu engellememiz lazım' dedi. İnal ayrıca tam kapanmanın ardından evlerine dönecek kişiler için uyarılarda bulundu. İnal, 'Koronavirüs hareket halinde. Bu hareket virüsteki bulaşı artırdığı gibi aynı zamanda mutasyonu da artırıyor. Virüsün bulaşıcılığı ve ölümcüllüğü daha da artmış oluyor.' ifadelerini kullandı.
#KAYSERİTürkiye'de yoğunlukla 3 mutant virüs görülüyor; İngiliz, Brezilya ve Güney Afrika mutantı... Peki Türkiye mutantı var mı? Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Ahmet İnal bu soruya yanıt verdi. İnal, ''Zaman içerisinde mutantlara yeni mutantlar da eklenebilir. Belki Türkiye mutantı da bulunabilir. Ancak henüz onu bulmuş değiliz" dedi. Vaka sayıların artmasının en büyük nedeninin İngiliz mutantı olduğunu belirten Dr. İnal, ''Bulaştırıcı özelliği yüksek olduğu için çift maske takmak gerekebiliyor'' uyarısında bulundu.
#Erciyes ÜniversitesiTürkiye'de yoğunlukla 3 mutant virüs görülüyor; İngiliz, Brezilya ve Güney Afrika mutantı... Peki Türkiye mutantı var mı? Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Ahmet İnal bu soruya yanıt verdi. İnal, ''Zaman içerisinde mutantlara yeni mutantlar da eklenebilir. Belki Türkiye mutantı da bulunabilir. Ancak henüz onu bulmuş değiliz" dedi. Vaka sayıların artmasının en büyük nedeninin İngiliz mutantı olduğunu belirten Dr. İnal, ''Bulaştırıcı özelliği yüksek olduğu için çift maske takmak gerekebiliyor'' uyarısında bulundu.
#KayseriTürkiye genelinde yapılan toplam koronavirüs aşı sayısı 24 milyon 200 bini aşarken kırk yaş ve üzeri avukatların aşılanmasına başlandı. Avukat Mutlu Çakan, "Bazen çift maske taksak da uzun süre kalabalıkta ve aynı ortamda kalmak bizi tedirgin ediyordu. Aşı bizi rahat görev yapar hale getirdi" ifadelerini kullandı.
#KoronavirüsSalgının ilk gününden bu yana maskenin koronavirüsün bulaşma riskini azalttığını biliyoruz. Ancak ne yazık ki son dönemde sahte, işe yaramayan hatta takana zarar veren maskelerle ilgili haberlere rastlıyoruz. Bir yandan da neredeyse her gün yeni teknolojilerle üretilen maskeleri duyuyoruz. O zaman maske alırken nelere dikkat etmek gerektiğine bir kez daha bakalım.
#GazetehaberleriRİZE Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Birol Özgümüş, aşı karşıtlığının kendilerini kaygılandırdığını belirterek, "Aşının hastalığın ağır seyretmesini, yoğun bakıma düşüşü ve ölümleri engelleyeceğini biliyoruz. O yüzden vatandaşlarımız herhangi bir aşı seçip mutlaka olsunlar” dedi.
#KoronavirüsErciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Ahmet İnal, asemptomatik (belirtsiz) vakaların çok fazla olduğunu belirterek, "Bunların hiçbir semptomu yok. Ayakta geziyorlar. Sadece PCR testi pozitifliği var; ama bunlar bulaştırıcı. Maske, mesafe ve hijyene dikkat edersek asemptomatik olsa bile virüsün bulaşma riski düşer" dedi.
#Dr. Ahmet İnalSağlık Bakanlığı'nın paylaştığı son verilere göre Rize'de de koronavirüs vaka sayısından artış yaşanıyor. Sayının artmasında aile içi bulaşın en önemli neden olduğu belirtildi. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Ayşegül Çopur Çiçek, "Testlerde artan vakalar aynı soy isimlerde kümeleniyor, aile içi bulaşlar çok fazla" uyarısında bulundu. Mart ayı başında en az vakanın olduğu kentlerin başında gelen Hakkari’de de yükseliş yeniden başladı, polisler zırhlı araçlardan uyarı anonsları yapıyor.
#Rizeİngiltere varyantı, geçen yılın sonlarında ilk olarak Birleşik Krallık’ta tanımlandı ve kısa sürede neredeyse tüm dünyaya yayıldı. Şu an Türkiye'de yeni vakaların yüzde 85'i söz konusu varyant kaynaklı. İngiltere varyantının detaylarını öğrenmek bizim için hastalığın son halini de görmek anlamına geliyor. İşte A'dan Z'ye İngiliz mutasyonu...
#İngiltere Varyantı