çeşit haberleri sayfasında çeşit hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 27970 çeşit haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Ekmek aşkımız 17-18’inci yüzyıl Avrupalı gezginlerinin yazdıklarıyla ve Evliya Çelebi’nin kaydettiği 46 çeşidiyle dillere destan ama bir noktada gelenekselle bağımız kopmuş… Bu hafta Dünya Ekmek Günü vesilesiyle unutulmayıp günümüze taşınabilmiş o nadide ekmeklerimizin birkaçını hatırlayalım istiyorum. Tabii evinin şefleri için de pratik ekmek tariflerim var…
#EkmekTürk mutfağındaki yemekleri sarımsaklı yoğurtsuz, biber salçasız ya da nar ekşisiz düşünebilir misiniz? Alman mutfağı hardalsız, Amerikan mutfağı ketçapsız, Japon mutfağı soya sossuz ve wasabi’siz olabilir mi mesela? Endonezya mutfağının bir numaralı bekçisi de onlarca farklı çeşidiyle sambal sosu…
#SosNiğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Hüseyin Onaran, 7 yılda 500 binin üzerinde melez tohum elde ettiklerini belirterek, bu tohumları seleksiyon çalışmasıyla yerli tohuma dönüştüreceklerini söyledi.Enstitüde, 100'ün üzerinde yerli tohum çeşit adayı bulunduğunu vurgulayan Hüseyin Onaran, bu çeşitleri de önümüzdeki günlerde tescile sunacaklarını söyledi. Patates üretiminde tohumun önemine değinen Onaran, "Patateste tohumluk kaliteli değilse, üretimde başarı sağlayamazsınız. Şu anda piyasadaki mevcut çeşitler ticari olarak kullanılmaktadır. Bunlar da Hollanda, Almanya, İngiltere, Belçika, İrlanda ve ABD gibi yerlerde kullanılan çeşitlerdir. Uluslararası alanda, genetik materyal olarak kullanılabilmektedir. Bunlardan yüksek performanslı çeşit adayları seçilerek, yine standart olarak kabul edilen, verimleri yüksek olanlarla yarıştırılmakta ve bunların üzerinde verimi olanlar, tescile yerli çeşit adayımız olarak sunulmaktadır" dedi. Uğur MARTNİĞDE,(DHA)
#NiğdeTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, olumsuz hava koşulları nedeniyle bazı bölgelerde görülen zirai don olayıyla ilgili bütün ekiplerin sahada gerekli çalışmaları yürüttüğünü belirterek, "Başta hububat, baklagiller ve yağlı tohumlar olmak üzere stratejik öneme sahip tarım ürünlerinde yurt içi gıda arzını olumsuz yönde etkileyecek bir risk bulunmuyor." açıklamasında bulundu.
#TarımTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, olumsuz hava koşulları nedeniyle bazı bölgelerde görülen zirai don olayıyla ilgili bütün ekiplerin sahada gerekli çalışmaları yürüttüğünü belirterek, "Başta hububat, baklagiller ve yağlı tohumlar olmak üzere stratejik öneme sahip tarım ürünlerinde yurt içi gıda arzını olumsuz yönde etkileyecek bir risk bulunmuyor." açıklamasında bulundu.
#İbrahim YumaklıBu hafta size iki balık restoranından bahsedeceğim. Biri İstanbul’da yeni, diğeri eski ama doğru bir dönüşüm geçirmiş. Bir balık restoranından beklenen tazelik, sadelik ve özen bu mekânlarda mevcut. Her ikisi de denizin kokusunu hissettiren ve balığın hakkını veren restoranlar.
#Ebru ErkeElma, üzüm, zencefil ve ananas gibi farklı sirke çeşitlerini hem sağlıklı yaşam hem de lezzet açısından sofralarımızda bulundurmalıyız. Sirkeyle bağışıklığınızı güçlendirebilir, metabolizmanızı destekleyebilir ve yemeklerinizi daha lezzetli hale getirebilirsiniz. Sağlığınız ve damak tadınız için organik sirkeyi sofranızın yıldızı yapın!
#Berrin YiğitAkla hayale gelmeyecek imkanlar ve büyük bir lüksle donatılmış saray yaşantısından kaçıp uzak diyarlarda kendilerine yeni bir hayat kuran asi prens ve onun aile tarafından istenmeyen “gelini” hakkındaki haberlerin ve söylentilerin ardı arkası kesilmiyor…
#Meghan MarkleTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın Anadolu akrebinin korunmasına yönelik açıklaması, Şanlıurfalı akrep üreticilerini sevindirdi. Üretici Ali Yılmaz, arıcılık gibi akrep üreticiliğinin de desteklenmesi gerektiğini söyledi. Özellikle Şanlıurfa çevresinde yaygın olarak görülen "kara akrep" türü, içerdiği toksinler sayesinde panzehir üretiminde büyük önem taşıyor ve gramı 10 bin dolardan alıcı buluyor. Elde edilen akrep zehirleri başta Almanya, İngiltere ve Danimarka olmak üzere Hindistan, Çin, Japonya ve Güney Kore gibi ülkelere ihraç ediliyor.
#Akrep ÜretimiTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın Anadolu akrebinin korunmasına yönelik açıklaması, Şanlıurfalı akrep üreticilerini sevindirdi. Üretici Ali Yılmaz, arıcılık gibi akrep üreticiliğinin de desteklenmesi gerektiğini söyledi. Özellikle Şanlıurfa çevresinde yaygın olarak görülen "kara akrep" türü, içerdiği toksinler sayesinde panzehir üretiminde büyük önem taşıyor ve gramı 10 bin dolardan alıcı buluyor. Elde edilen akrep zehirleri başta Almanya, İngiltere ve Danimarka olmak üzere Hindistan, Çin, Japonya ve Güney Kore gibi ülkelere ihraç ediliyor.
#ŞanlıurfaNesrin Sipahi... Sahnelerin hanımefendi sanatçısı... Bu dünyaya yeteneğiyle gelenlerden. Çok küçük yaşlarda keşfedildi. Dönemin ustalarından ders aldı. En zor şarkıları bile kolaylıkla seslendiriyordu. Söylediği her eser seviliyordu. Öyle ki dönemin mühim bestekârları eserlerini onun söylemesi için sıraya giriyordu. Müzik yazarı Murat Beşer, Nesrin Sipahi’yi ve hayat yolculuğunu anlatan ‘Nesrin Sipahi-Sahnelerin, Radyoların, Plakların Hanımefendisi-Müziğimizin Yüz Akı’ adlı bir kitap yazdı. Beşer kitabın aklına düştüğü ilk anı ve yazım sürecini anlattı.
#Nesrin SipahiBir mekâna gittiğimizde sık sık sous-vide, confit veya deglaze etmek gibi pişirme teknikleri duyuyoruz. Miso, kimchi, yuzu ya da bottarga adlı özel malzemeler de karşımıza çıkıyor. Aioli, chimichurri, bagna càuda veya beurre blanc adlı yemek sosları da cabası. Bu hafta menülerde rastladığımız ‘iddialı’ terimlerden bahsedeceğiz.
#Ebru ErkeYapay zeka destekli terapiler son yıllarda hızla popülerleşti ve birçok kullanıcı bu platformlardan memnun. Ancak uzmanlar, bu sistemlerin uzun vadede büyük tehlikeler yaratabileceğine dikkat çekiyor. Peki o tehlikeler neler? Klinik Psikolog Gözde Göktaş ile mercek altına aldık.
#Yapay ZekaBugün Arife... Bayrama saatler kala kentin geleneksel alışveriş merkezi Ulus’ta da bayram hareketliliği yaşanıyor. Arife gününün kendileri için daha yoğun geçtiğini belirten esnaf, kuruyemişten çikolataya, bayramlık kıyafetlerden hediyeliklere kadar birçok ürünü tezgâhında sergiliyor. İçinde bayram sevinci taşıyan vatandaşlar ise uygun fiyat arıyor.
#BayramKarabük'ün Safranbolu ilçesinde otel, han ve tarihi konaklarda rezervasyon oranı 9 günlük bayram tatili öncesi yüzde 100’e ulaştı. İlçede tatilcilerin en çok rağbet gösterdiği coğrafi işaret tescilli Safranbolu lokumu için imalathanelerde farklı çeşitlerde lokumlar üretildi. Lokum üreticisi Erdinç Sezer, bayram tatili boyunca 250-300 ton lokum satılmasını tahmin ettiklerini söyledi.
#SafranboluKarabük'ün Safranbolu ilçesinde otel, han ve tarihi konaklarda rezervasyon oranı 9 günlük bayram tatili öncesi yüzde 100’e ulaştı. İlçede tatilcilerin en çok rağbet gösterdiği coğrafi işaret tescilli Safranbolu lokumu için imalathanelerde farklı çeşitlerde lokumlar üretildi. Lokum üreticisi Erdinç Sezer, bayram tatili boyunca 250-300 ton lokum satılmasını tahmin ettiklerini söyledi.
#Ramazan BayramıHer bayram olduğu gibi pek çok evde misafirlere ikram edilecek tatlılar ve sarmalar heyecanla hazırlandı, şekerler ve çikolatalar da yerini aldı. Ancak bayram neşesine eşlik eden bu besinleri tüketirken aşırıya kaçmamak, özellikle oruç tutanlar için yavaşlayan metabolizmaya birden yüklenmemek sağlıklı bir bayram geçirmek için olmazsa olmazlar karşımıza çıkıyor.
#RamazanYAŞLANMA sürecindeki sorunlarla daha az karşılaşmak, yaşlılık sürecini de erişkinlik hatta gençlik döneminde oluğu gibi formda ve zinde yaşamak isteyenlerin en önemli arzularından biri “her gün bir veya birkaç yaşlanma karşıtı hap yutup” bu keyifli ve haklı hedefe ulaşmaktır.
#NADUnutulmaya yüz tutan şerbet ve hoşaflar ramazan vesilesiyle dönemsel olarak hatırlanıyor. İkisi de modern zamanların bize dayattığı şişelenmiş içeceklere göre çok daha leziz ve sağlıklı. Üstelik yapılışları da kolay. Ayrıca hepsini rafine şekersiz ve damak tadınıza göre değişik tat kombinasyonlarıyla hazırlayabilirsiniz.
#Hoşaf