Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) cep telefonu satın alımıyla ilgili yeni kararı duyurdu. Bilindiği üzere cep telefonu alımlarında kredi kartı kullanılmıyor ve tüketici kredisi kullanılıyor. BDDK, bu alımlardaki taksit sayılarını değiştirdi. Peki, Cep telefonuna taksit yapılıyor mu? İşte BDDK’den cep telefonuna taksit değişikliği!
#Cep Telefonuna TaksitFiyatı 3 bin 500 liranın üzerinde olan cep telefonu satışlarında uygulanan 6 aylık taksitlendirme süresi, 31 Ocak 2019'a kadar 12 aya çıkarıldı. BDDK'nin yaptığı düzenlemenin ardından, Ticaret Bakanlığının yönetmelik değişikliği de Resmi Gazete'de yayımlandı.
#Bankacılık Düzenleme Ve Denetleme KurumuTasarrufları arttırmak için 2013 yılında kaldırılan cep telefonuna taksit, geri geliyor. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, cep telefonu ve bilgisayarda taksitlendirmenin masada olduğunu açıkladı. Sektör temsilcileri ise, “Yetkililer ile görüştük kısa süre sonra cep telefonuna 6 ay taksit imkanı sunulması bekleniyor” dedi.
#Cep TelefonuCep telefonuna taksit yasağı, GSM operatörlerinin kontratlı cihaz satışlarına ilgiyi artırdı. Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneğine (MOBİSAD) göre geçen yıl GSM operatörlerinin telefon satışı 4,3 milyonu bulurken, bu rakamın 2016 yılında 5,8 milyona çıkması bekleniyor.
#MOBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Sinan EkşiCep telefonları, günlük hayatta en çok kullanılan mobil iletişim cihazlarıdır. Bilgisayar teknolojisiyle imal edilen akıllı telefonlar ise, iletişim kurmanın yanında fotoğraf çekmek ve müzik dinlemek için de kullanılabiliyor. Sizin için en iyi ve en ucuz cep telefonu modellerini derledik.
#Telefon FiyatlarıBDDK cep telefonu ve tablet alımı kredilerinde vadenin altıdan üç aya indirilmesini öngören yönetmelik değişikliği taslağını yayımladı. Taslağı değerlendiren MOBİSAD Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, “Bu çalışma uygulamaya geçtiği taktirde vatandaşlarımızın alışveriş yapma eğilimleri değişebilir, özellikle kayıt dışı ve yurt dışı kanallara yönelme olabilir” dedi.
#MobisadBankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) finansal istikrarın güçlendirilmesi ve makroekonomik dengelenme sürecinin desteklenmesi kapsamında, hane halkının bilinçli tüketiminin ve basiretli borçlanmasının teşvik edilmesi amacıyla, makro ihtiyati düzenlemeleri içeren taslaklar hazırlarken, söz konusu taslak, bazı tüketici kredilerinde vadeler ve kredi kartlarında taksit sayılarının düşürülmesini içeriyor. Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu ise, konuya ilişkin yaptığı açıklamada taslakta ön görülen değişikliklerin yerinde olduğunu kaydetti.
#BDDKMevcut vergilerle diğer ülkelere göre daha pahalı satılan elektronik cihazlara, gümrük vergisi geliyor. Ekonomi Bakanı vergi değil “koruma” diyor ama elektronik cihazlarının bileşenlerinin %70’inin ithal edildiği ülkemizde, ek vergi zammı ile yerli üretim ne kadar korunacak?
#Cep TelefonuBankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) kredi kartına taksit sınırlaması getirmesi, tüketicileri ihtiyaç kredisine yönlendirdi. Bankalar tarafından kullandırılan ihtiyaç kredisi miktarı ocak 2014 sonu itibariyle 86,7 milyar lira olurken, bu rakam 1 yılda yaklaşık yüzde 74'lük büyük bir artışla 151,3 milyar liraya yükseldi.
#Bankacılık Düzenleme Ve Denetleme KurumuGeçtiğimiz günlerde ortaya çıkan, fırsat tatili sitelerinden ‘Tatilmanya’ krizinin bir benzerinin daha yaşandığı iddia ediliyor. Çok sayıda kişi, site aracılığı ile aldıkları tatil paketleri nedeni ile dolandırıldıkları iddiasında. Site üzerinde satılan tatil paketi fiyatı ile otelin gerçek fiyatı arasında yüzde 100’lük bir fark bulunuyor. Ancak ilgili otele gidildiğinde herhangi bir rezervasyonun yapılmadığı ortaya çıkıyor. En yoğun sorun ise Kıbrıs tatillerinde yaşanıyor. Şirket yetkililerine ulaşılamıyor. Sitedeki adrese gidildiğinde anılan firmanın olmadığı kaydediliyor.
#Başbakanlık İletişim MerkeziCep telefonlarına taksit sınırlaması 1 Şubat 2014 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi. Fakat bazı ‘uyanıklar’ taksit yasağını delmenin bir yolunu bulmakta gecikmedi. Sistem şöyle işliyor: Cep telefonunu taksitle satmak isteyen dükkanlar 10 TL bedelindeki cep telefonu kılıfını 1000 TL’ye satıyor. 1000 TL’ye satılan cep telefonu kılıfının yanında ise ‘hediye’ olarak cep telefonu veriliyor. Yani esnaf taksit yasağını ‘kılıfına uydurmanın’ bir yolunu bulmuş gözüküyor. Satılan cep telefonu ise ürünün dünya çapında garantisi olup olmamasına göre garanti kapsamında olmayabiliyor. Esnaflar telefonun garantisiyle ilgili olarak sorular geldiği zaman kendilerinin ürüne ‘garanti’ verdiklerini söylüyorlar. Hatta bazı cep telefonu mağazaları taksit yapmak istedikleri ürünü başka firmaların POS cihazlarından geçiriyor. Böylece alınan 1500 TL’lik bir telefon bir mobilyacının POS makinasından çekilerek mobilya ürünüymüş gibi taksitlendiriliyor.