Güncelleme Tarihi:
BAŞBAKAN Binali Yıldırım, kredi kartında beklenen uygulama ile ilgili, “Kredi kartında borç bakiyelerine yeniden yapılandırma imkanı getiriliyor. Bir defaya mahsus olmak üzere de 72 aya kadar yeniden yapılandırma hakkı getiriyoruz” dedi. Kredi kartı taksit sayısının 9 aydan 12 aya çıkarıldığını da dile getiren Yıldırım, AK Parti’den ayrılırken önceki akşam gerçekleşen Ekonomi Koordinasyon Kurulu’na ilişkin açıklamalarda bulundu. Gazetecilere, “Neden toplandık arkadaşlar” diye espri yapan Yıldırım, “Kredi kartı düzenlemesi” yanıtı alınca, “Alışveriş mi yapacaksınız hayırdır” dedi. Kredi kartı borçlarını ödeme güçlüğü çekenlere yönelik 72 aya kadar yeniden yapılanma imkanı getirildiğini belirten Yıldırım, bunun bir defaya mahsus olacağına da dikkat çekti. Yıldırım kararları şöyle açıkladı:
-Genel kredi taksit sınırını 9 aydan 12 aya çıkardık.
-Bazı ürünlerde farklı kredi taksit sayısı olabiliyor; daha az, daha farklı olanlar var ama her şartta 12 aydan daha fazla olmayacak.
-İkincisi, kredi kartlarının borç bakiyelerini yeniden yapılandırma imkanı getiriyoruz.
-Bir defaya mahsus olmak üzere 72 aya kadar yeniden yapılandırma imkanı getiriyoruz. Bu ihtiyaç kredileriyle ilgili bir düzenleme.
-Tüketici tüketici kredilerindeki vade 36 aydı, 48 aya çıkarıyoruz.
KONUT KREDİSİNDE BANKA PAYI ARTTI
Yıldırım, konut kredisine ilişkin kararı şöyle anlattı: “Konut kredilerinde özkaynak kredi diye iki bölüm vardı. Yani 100 bin liraya bir ev alacaksınız 75 binini kredilendiriyordunuz, 25 binini de siz veriyordunuz. Burada 5 puan artırdık. Bankalar 80 bine kadar, yüzde 80’e kadar kredilendirebilecek yüzde 20’sini de alıcı karşılamış olacak. Bir başka düzenleme Kalkınma Bankası, katılım bankaların finansal kiralamaları. Diğer adıyla leasing işlemlerinde kredi teminat oranı uygulamasından istisna getiriyoruz ve yüzde 100’ünü kredilendirebilecekler. Diyelim ki finansal kiralama yoluyla bir araç alacaksınız yüzde 100’üne kadar kredilendirme mümkün olacak.”
GIDA KOMİTESİ ÖNLEM ALACAK
Binali Yıldırım, Mehmet Şimşek başkanlığında Ekonomi, Tarım, Gümrük, Kalkınma ve Maliye bakanından oluşan gıda komitesinin gıda enflasyonundaki ani dalgalanmaları mercek altına alacağını açıklayarak “Burada alınması gereken tedbirleri vakit geciktirmeden anında alacak. Bu komitenin sekreteryasını da Merkez Bankası başkanı yürütecek. Bu komite, gıda fiyatlarını üreticiden tüketiciye giderken takip altına alacak. Tarlada 1 lira olan mal tezgahta 10 liraya çıkıyor. Bunun için kötü amaçlı fiyat oynama varsa gerekirse ette yaptığımız gibi geçici ithalat ile piyasa dengesi sağlanabilecek komite” dedi.
GIDADA TAKSİT YOK, BİLGİSAYARDA 6 AYA İNDİRİLDİ
-Kredi kartına taksit 9 aydan 12 aya çıkıyor.
-Marketlere, cep telefonuna ve akaryakıta taksit yok.
-Elektrik-elektronik eşya ve bilgisayar alımları 9 taksitten 6 aya düşürülecek. Beyaz eşya taksit sınırlandırılmasından etkilenmeyecek.
-Havayolları, seyahat acenteleri, taşımacılık, konaklama, sağlık, ve sosyal hizmetlerle ilgili harcamalar, kozmetik ve ofis malzemesi alımları ve doğrudan pazarlama ile ilgili harcamalar, sağlık ürünleri alımı, doğrudan pazarlama ile ilgili harcamaların taksit yasağına tabi tutulacak.
-Kurumsal kartlarla yapılan tüm mal ve hizmet alımlarında 9 ay taksit sınırı 12 aya çıkarılacak.
-Yurtdışında yapılan harcamalar, alkollü içecek alımları, kozmetik ve ofis malzemeleri ve doğrudan pazarlama ile ilgili harcamaların taksit yasağına tabi tutulacak ve kurumsal kartlarla yapılan tüm mal ve hizmet alımlarında dokuz ay olan taksit tutarı 12 aya çıkarılacak.
-Tüketici kredilerindeki vade sınırı 36 aydan 48 aya çıkarılacak
-Konut kredilerinde kredi tutarı teminat alınan konutun değerine oranına ilişkin sınır yüzde 75’den yüzde 80’e çıkarılacak. Yüzde 20 teminatla ev sahibi olunabilinecek.
-En düşük kart limiti 5.200 TL olacak.
-Kredi kartlarının mevcut borç bakiyelerinin kart hamillerince talep edilmesi durumunda bir defaya mahsus en fazla 72 ay ile sınırlı olmak üzere bankalarca taksitlendirilecek ve ihtiyaç kredilerinin borç bakiyeleri, borçlu tarafından talep edilmesi durumunda en fazla 72 ay ile sınırlı olmak üzere yeniden yapılandırılabilinecek.
KREDİ KARTI LİMİTİ 5 BİN 200 TL
KREDİ kartı limitinin kişinin gelirinin 4 katıyla sınırlı olduğunu hatırlatan Yıldırım “Diyelim bin lira geliriniz varsa 4 bin lira. Burada değişikliğe gidildi. En az kredi kullanma limiti 5 bin 200 liraya çıkmış oldu. Asgari ücretin bin 300 lira olmasından dolayı. Enflasyon artıyor. Gıda fiyatlarındaki ani dalgalanmaların, enflasyonun artmasına sebep olduğunu görüyoruz. Bu artış durup dururken neden oluyor? Bu artış enflasyonun neredeyse üçte birini teşkil ediyor. Bu durumun dikkatle incelenmesi lazım. Bu amaca yönelik olarak da gıda komitesi zaten vardı, yeniden yapılandırılmasına başladık. Taksitli alışveriş gibi bir düzenleme yok” dedi.