Deprem kuşağında yer alan ülkemizde yapı güvenliği için inşaatta kullanılan demirin kayıt altına alınması ve izlenebilirliği önemli. İnşaat demirinde kayıt dışı ticaret nedeniyle milyarlarca liralık vergi kaybı da söz konusu. Hem yapı güvenliğine hem de vergi kaybıyla mücadeleye katkı sağlayacak İnşaat Demiri İzleme Sistemi (İDİS) 1 Ocak 2024 tarihinde devreye girdi. Sistemin devreye alınması ve işletilmesi için yetkilendirilen Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü Bandrollü Ürün İzleme Sistemleri Dairesi Başkanı Bülent Yılmaz, İDİS ile ilgili sorularımızı yanıtladı.
#İdisResmi Gazete’de dün yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Tebliğiyle yerli üreticiler Çolakoğlu Metalurji, Ereğli Demir ve Çelik, İskenderun Demir ve Çelik, Habaş Sınai ile Tosçelik adına Türkiye Çelik Üreticileri Derneği tarafından yapılan başvuruya istinaden dört ülkenin çelik üreticilerine damping soruşturması açıldı.
#İthalatta Haksız Rekabeti Değerlendirme KuruluÖnümüzdeki yıl ocak ayında yürürlüğe girecek İnşaat Demiri İzleme Sistemi’yle (İDİS) yapı güvenliği için önemli bir adım atılacak. İnşaat demiri üretim hattından çıktığı anda kayıt altına alınırken, laboratuvar test süreçleri de dahil tüm aşamalar takip edilecek. Özel güvenlikli etiket bulunmayan inşaat demirlerinin ticareti yapılamazken, sistem sayesinde yılda 40 milyar liradan fazla vergi kaybının da önüne geçilecek.
#İnşaatİSO Yeşil Gündem Sohbetleri’nde sınırda karbon finansmanı için beklenen açıklama geldi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Dr. Ali Murat Sürekli, sanayiciler, KOBİ’ler ve teknoloji girişimleri için sunulacak 450 milyon dolarlık yeşil finansmana dikkat çekerek, “Finansman konusunda çalışıyoruz. Demir çelik, alüminyum ve çimento gibi sektörlerin dışında yapı inşaat ve tekstilin de önceliklendirilecek sektörlerden olacağını düşünüyorum” dedi.
#İSOUzun bir süredir savunma sanayisini takip ediyorum. Son zamanlarda savunma ürünlerinin büyük bir hızla yol kat ettiği aşikâr. Ancak sanayisi güçlü olmayan bir ülkenin, yüzde 80’e varan yerlilikte savunma ürünleri üretmesi mümkün değildir. Şimdi sizleri Manisa’da kurulu olan, zırh ve aşınmaya dayanıklı çelik üreten ‘Miilux OY’ fabrikasına götüreceğim.
#Miilux OYSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Olağan Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, "Türkiye bugün 40 milyon ton çelik üretimiyle Avrupa’da 1., dünyada 7. sırada. Ben başarılarından ötürü, bu masa etrafında bulunan tüm üyeleri, onların nezdinde Türk demir-çelik sanayicilerini, ter döken 55 bini aşkın emekçi kardeşimizi hassaten tebrik ediyorum" dedi.
#Mustafa VarankAvrupa’nın en büyük demir-çelik fabrikası Azovstal, Rus bombardımanının son hedefi oldu. Ukrayna’nın kuşatma altındaki liman kenti Mariupol’da bulunan tesisin hasar alması başta Avrupa olmak üzere küresel demir-çelik tedarikini zora sokacak. Fabrika, yılda 5.3 milyon ton ham çelik üretiyordu.
#DemirEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye genelinde STK’lar, sanayi odaları ve OSB başkanları, TOBB temsilcileri katılımıyla Zoom üzerinden toplantı yaptı. Bakan Dönmez, “İran’ın, doğalgaz kontratımızda yazılı olan basınçla ilgili şartları tutturamadığını görüyoruz. Cumhurbaşkanımızın, İran Cumhurbaşkanı ile yaptığı telefon görüşmesinde konuya hassasiyet gösterilmesini rica eden görüşmesi oldu. Bu süreci en kısa şekilde atlatmaya çalışacağız” dedi.
#Fatih DönmezTürkiye Çelik Üreticileri Derneğinden, ağustosta 3,5 milyon tonla tüm zamanların aylık en yüksek ham çelik üretiminin gerçekleştirildiği, sektörde 40 milyon tonla yıllık en yüksek üretim miktarına ulaşma ihtimalinin kuvvetlendiği bildirildi.
#Çelik ÜretimiSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, katıldığı Avrupa Yeşil Mutabakatı Çalıştayı’nda çelik sektörüne yatırım çağrısı yaparak, "Çelik sektörümüz gerçekten bu sene ciddi girdiler sağlayan, ciddi kazançlar sağlayan bir sektörümüz. Biz elimizden gelen gayreti göstermek istiyoruz; ama bir 5 sene daha bu işleri konuşmayalım, artık icraat zamanı geldi" dedi.
#Avrupa Yeşil MutabakatıSalgın döneminde hammadde fiyatlarındaki artış üreticileri zorluyor. Artışın sürmesi halinde tüketiciye yansıması olacağından ve enflasyonun olumsuz etkilenmesinden korkuluyor. Kapanmanın sona ermesiyle tüketimin artacak olması da endişeleri arttırıyor. ZÜCDER Başkanı Mesut Öksüz, “Ek vergiler de üretim sürecini zorluyor. Artan maliyetler son ürünlere de yansıyacak” diye konuştu.
#GazetehaberleriDemir-çelik sektöründe hizmet veren Doğanay Boru Profil’in yöneticisi Fatih Sipahi, pandemiye rağmen yeni yatırımlarla çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. Salgın sürecinde üretimin azalması, buna karşın artan talep nedeniyle ürün tedariğinin zorlaştığını belirten Sipahi, yine de 30 milyon dolarlık yatırımla haddeleme ve tavlama fabrikası kuracaklarını, tesisin önümüzdeki eylülde faaliyete geçeceğini kaydetti.
#İzmirAvrupa Birliği’nin, dünyayla birlikte Türk demir çelik ürünlerine uyguladığı kota ve ek vergilerde 3 yıllık süre haziran sonunda dolarken, hem Türk üreticiler hem de Avrupalı çelik tüketicileri yaptırımların uzatılmaması gerektiği yönünde görüş bildirdi.
#DemirÇelik İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Aslan "2021 yılı için küresel olarak normalleşme beklentileri kapsamında ihracatımızın miktarda yüzde 10 artışla yaklaşık 23 milyon tona ulaşacağını, değerde ise yüzde 15 artışla yaklaşık 15 milyar dolar seviyelerinde gerçekleşmesini bekliyoruz" dedi.
#ÇelikAK Partili milletvekilleri ile bir araya gelen Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Türkiye’de ve dünyadaki ekonomik gelişmeler konusunda bilgi verdi. Albayrak, “Türkiye üreterek, katma değer oluşturarak büyüyor. Ekonomideki güçlü toparlanma eğilimi ekim ayında da devam ediyor” dedi.
#GazetehaberleriAmerika, Avrupa, Asya ve Afrika'daki çelik endüstrisi dernekleri, çelik talebinin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını dolayısıyla ciddi ölçüde azaldığını belirterek, bu dönemde kapasite fazlalığındaki artışla ilgili endişelerini dile getirdi.
#Türkiye Çelik Üreticileri Derneğiİnşaat sektöründe toparlanma başlarken bu kez ‘demir ve çimentoya zam’ konusu tartışma yarattı. Konut üreticileri “Yüzde 30’u aşan zam sektörü olumsuz etkiler” derken, malzeme üreticileri maliyetlerde yaşanan artış nedeniyle demir ve çimentoda fiyat yükselişinin kaçınılmaz olduğunu söyledi.
#Gazetehaberleri