ABD’nin çelik ithalatına yönelik kısıtlamalarını değerlendiren Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Aslan, “Buradaki kaybı Kanada ve G. Amerika pazarı ile kapattık. Ancak Amerika’ya ihracatımız düşerken bile Miami’de yapılan dev rezidanslar Türk çeliğinden vazgeçmedi” dedi.
#ABDDünyanın en büyük çelik ithalatçısı ABD’nin çelikte ek gümrük vergisi kararı tepkiyle karşılandı. Avrupa Birliği (AB) viski restini çekmeye hazırlanırken, Çin de uyarıda bulundu. Türk çelik ihracatçıları ise sakin. Tüm ülkelere yüzde 25 vergi getiriliyor olması herkesin eşit etkilenmesi anlamına geldiği için Türk üreticilerin ihracatı devam edecek. Sıkıntıyı şimdiden yüzde 8-15 zamlanan çeliği yüksek fiyattan alacak olan ABD sanayisi çekecek.
#ABDDünyanın dokuzuncu büyük çelik ihracatçısı olan Türkiye, 2016'da 1 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiği ABD pazarını tamamen kaybetme riskiyle karşı karşıya. ABD'nin uygulamaları sonrası ihracat sürekli düşerken, ülkedeki özel sektörün Trump'tan talebi ithalatın tamamen kesilmesi..
#Çelik SektörüÇelik üreticileri müteahhitlerin ‘demir fiyatlarındaki artış yüzünden dar boğaza girdik, çözüm bulunmazsa iş bırakacağız” açıklamasına cevap verdi. Yaşanan fiyat artışlarının çelik üretiminde kullanılan elektrot, refrakter ve hurda hammaddelerinin fiyatlarındaki yükselişle doğru orantılı olduğunu belirten üreticiler “Müteahhitler bir bardak suda fırtına koparmaya çalışıyor” dedi.
#DemirYassı Çelik Kullanıcıları Platformu Sözcüsü Ali Eren, “Yassı mamüle uygulanan gümrük vergisi; cari açık ve enflasyon yükseltici, piyasa bozucu, sektörler arası servet transferine yol açan bir yapısal bozukluktur. 15 bin ihracat mücahidi bu yükü kaldıramaz. Gümrük vergisinin yassı çelik mamullerinden kaldırılmasını talep ediyoruz” dedi. Türkiye’de 14 milyon ton yassı çelik tüketimi, 10 milyon ton üretim mevcut ve bu üretimin 2 milyon tonunun ihrac edildiğini kaydeden Ali Eren, “Dolayısı ile Türkiye’de 6 milyon ton yassı çelik ithalatına ihtiyaç var. Gümrük vergisinin kalkması, metal ihracatını artıracak, enflasyon ve cari açık azalacaktır” diye konuştu.
Demir fiyatlarının, üreticilerin üretimi kısmalarından kaynaklandığı iddialarına demir çelik üreticileri isyan etti. ‘Fiyatları biz artırmıyoruz, inanmayan Rekabet Kurumu’nun raporuna baksın’ diyen üreticiler, fiyat artışının dolar kurundaki artıştan kaynaklandığına dikkat çektiler. Demir çelik üretiminin ilk 6 ayda yüzde 21 artığına vurgu yaptılar.
1980 Eskişehir doğumlu Emre Ünal, Yıldız Teknik’te bilgsayar mühendisi oldu, Cambridge’de MBA yaptı. Bir süre Almanya’da çalışıp Taşyapı’ya yönetici olarak Türkiye’ye döndü. 2005’te kendi işini kuran Emre Ünal, 2008’e büyük ortak olarak katıldığı ‘masaj jeli üretim ve pazarlama’sı yapan iki şirketin 2010 cirosunu 85 milyon liraya çıkardı.
Bankacılık ve sigortadan çıkıp otomotiv, çimento ve demir-çeliğe odaklanan Oyak’ın Otomotiv ve Çimento Grubu Başkanı Celal Çağlar, yurtdışında Batı’da şirket alacaklarını belirterek, "Biz etik çalışıyoruz. Batı ülkeleri yerine doğuya gittiğinizde etik kurallarla iş yapmak zor. Kuzey Akdeniz olabilir ama Ortadoğu, Kuzey Afrika olmaz. Çünkü bahşişle, hediyeyle işimiz yok" dedi.
Duayen Sanayici Asım Kocabıyık, ekonomideki durgunluğun küresel ekonomideki sorunlardan kaynaklandığını söyledi ve "AKP Anayasa Mahkemesi’ne düştü diye kimse yatırımdan vazgeçmez. Dava ile durgunluk ilişkisi kurmuyorum. Dava yüzünden neden ekonomi durulsun daralsın. Biz Borusan olarak yatırıma devam ediyoruz. Eylül’de Gemlik’te 500 milyon dolarlık yatırımın temelini atacağız" dedi.
ABD mortgage piyasasındaki zararını tarımsal emtia piyasasında yüklü pozisyonlar alarak kapamaya çalışan spekülatör yatırımcılar gıda fiyatlarının tavan yapmasına neden oldu. Şimdi de çelik, bakır, çinko gibi sanayi emtiası piyasasına yapılan yatırımlar büyük sanayicilerin gözü gibi sakındıkları projelerinden bile vazgeçmelerine neden olmaya başladı.