Güncelleme Tarihi:
Boru hattı inşaatının 2013'te tamamlanması planlanıyor. Hazar doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupaya taşıyacak Nabucco boru hattının maliyeti, 4,6 milyar Eurodan, 7,9 milyar Euroya yükseldi. Nabucco projesinin İdari Direktörü Reinhard Mitschek, 2005 yılında yaptıkları fizibilite çalışmasında maliyeti 4,6 milyar euro olarak belirlediklerini, ancak artan enerji ve çelik fiyatları nedeniyle, maliyetin yükseldiğini açıkladı. Yaklaşık 3 bin 300 kilometre uzunluğundaki doğal gaz boru hattı 2 milyon ton çelik, 200 bin adet boru ve 30 adet kompresör ünitesi kullanımını gerektiriyor.
Avrupa Birliği Komisyonu'nun enerjiden sorumlu üyesi Andris Piebalgs, artan maliyete karşın projeye destek vermeyi sürdüreceklerini, projenin Avrupa için büyük önem taşıdığını vurguladı. Nabucco projesini inşa edecek konsorsiyumda, Almanya'nın enerji devlerinden RWE, Türkiye'den Botaş'ın yanı sıra; Avusturya'dan OMV, Macaristan'da MOL, Bulgaristan'dan Bulgargaz ve Romanya'dan Transgaz şirketleri yer alıyor. Almanya enerji şirketi RWE'nin sözcüsü, ''yüksek maliyetlerin Nabucco ile ilgili taahhütlerini değiştirmeyeceğini' vurgulayarak, boru hattının, Avrupanın ihtiyaç duyduğu doğal gazın sağlanmasında önemli bir köşe taşı olduğunu kaydetti.
2013 yılında tamamlanacak
Alman Deutsche Welle'nin haberine göre, uluslararası konsorsiyum, Nabucco boru hattının inşası konusunda 2009 yılı başında hazırlıklara başlamayı ve 2013 yılında inşaatı tamamlamayı planlıyor. Boru hattından Avrupaya yılda 31 milyar metreküp doğalgaz taşınması hedefleniyor. Bu doğalgazın öncelikle Azerbaycan ve Türkmenistandan sağlanması öngörülüyor. Ancak projeye şüpheyle bakan bazı uzmanlar, Rusyanın Türkmenistanla imzaladığı anlaşmalar nedeniyle, Nabuccoya yeterli miktarda Türkmen gazı sağlanamayacağı görüşünü öne sürüyorlar.
Avrupa Birliği, Nabucco projesine daha fazla ülkeden doğalgaz temin edebilmek için yoğun çabalarını sürdürüyor. Bu konuda en somut adım, Irak Başbakanı Nuri El Malikinin Nisan ayında Brüksele yaptığı ziyarette atıldı. El Maliki, Irakın Akkaş doğalgaz sahasından Nabuccoya yılda 5 milyar metreküp doğalgaz sağlama konusunda, ilke anlaşmasına vardıklarını açıkladı. Nabucco boru hattı projesini güçlendirecek Irak doğalgazı konusunda nihai anlaşma için taraflar arasında müzakereler sürüyor.
Özel koordinator atandı
Öte yandan referans Gazetesi'nden Barçın Yınanç'a göre, bazı enerji uzmanları Macaristan'ı, Hazar havzası doğal gaz kaynaklarını Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaştıracak Nabucco projesindeki en zayıf halkayı olarak görüyor. Macaristan'ın, Rus doğalgazını Avrupa'ya Bulgaristan üzerinden ulaştıracak, Nabucco'nun rakibi Güney Akım projesini de desteklemesi, Macarların Nabucco'ya verdiği önemin sorgulamasına neden oluyor.
Macaristan'ın Nabucco koordinatörü Büyükelçi Mihali Bayer bu eleştirileri "Üst düzey bir diplomatın Nabucco ile ilgili olarak görevlendirilmesi, Macaristan'ın projeye verdiği desteğin en önemli göstergesi," diye yanıtladı. Stratejik Teknik Ekonomik Araştırmalar Merkezi'nce düzenlenen konferansa katılmak üzere geçen hafta İstanbul'a giden Bayer, Ankara'da da görüşmelerde bulundu.
Gecikmeler var
Bayer, "Projede bazı gecikmeler var. Benim de görevim, projenin hızlanmasını sağlamak için hükümet olarak elimizden geleni yapmak" dedi. Bayer, her ne kadar bu boru hattını özel şirketler yapacak olsa da hükümetlerin de süreci hızlandırabileceklerini, her şeyden önce hükümetlerarası bir anlaşma imzalanması gerektiğini söyledi. Yaşanan gecikmelere karşın, Nabucco'nun mevcut projeler içinde en fazla mesafe kaydedeni olduğunu vurgulayan Macar diplomat, "Güney Akım projesinde sadece anlaşma var; ortada ne şirket var, ne güzergah" diye konuştu. Avrupa'da artan gaz miktarı gözönüne alındığında, her iki projeye de ihtiyaç duyulduğunu savunan Bayer, "Başta Türkiye olmak üzere tüm ülkeler enerji alanında kilit rol oynamak istiyor. Bu hak niye Macaristan'dan esirgensin ki" dedi. Macaristan'ın her iki projede yer alarak, Orta Avrupa'da Avusturya'nın yerine yeni bir enerji merkezi olmaya çalıştığı yorumları yapılıyor.