Çekirge istilası nerede sorusu, ilk olarak dünyanın farklı bölgelerinde ardından da İzmir'de görülen çekirge istilası sonrası gündeme geldi. İzmir Akarca Ovası’nda binlerce çekirgenin akın etmesiyle beraber tarımda ciddi oranda yaşanan zarar paniğe neden oldu. Çekirge istilasının yeniden gündeme gelmesiyle sosyal medyada, çekirge istilasının ne anlama geldiği konuşulmaya başlandı. Peki, çekirge istilası nedir? Neden görülür? İşte, İzmir'de görülen çekirge istilasının detayları ve konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler....
#Çekirge İstilası Neden OlurAfrika kıtasında aylardır devam eden çekirge istilası bu kez Orta Asya ve Doğu Avrupa'yı tehdit etmeye başladı. Etkisini sürdüren çekirge istilası Şu ana kadar Afrika'nın büyük bir kesiminde gözlemlendi ve kuzeye doğru hareket etmeye başladı. Gündemde yer alan çekirge istilası ile ilgili haberler gelmeye devam ederken, çekirge istilasının ilk çıktığı yer vatandaşlar tarafından sorgulanmaya başlandı. Peki, Çekirge istilası nerede başladı? Çekirge istilası neden olur? İşte, o konuyla ilgili detaylı bilgiler.
#Çekirge İstilasıMuş'ta geçen yıl görülen çalı çekirgeleri, bu yıl da yüksek kesimlerde vatandaşların ve çiftçinin kâbusu oldu. Yol ve toprak yüzeyleri kaplayarak Muş Ovası'na doğru ilerleyen çekirge sürüleri vatandaşları korkutuyor. Bölgeyi kaplayan çekirgelerin çayırları yiyip bitirdiğini söyleyen imam Yakup Ekici, ''Çayırları yiye yiye kocaman bir hale gelmişler. Bu çekirgelerin yönü de şehrin ovasına doğru. İnşallah ovaya ulaşmazlar. Çünkü burada çayır bırakmadılar'' dedi. Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aydın da ilaçlama ve yuvalarının yok edilmesi gibi çalışmaların devam ettiğini söyledi.
#MuşBitlis'in bazı ilçelerinde sayıları artan ve bu yıl sürü halinde görülen çekirgeler, ekili alanlarda yol açtıkları zararla çiftçilerin korkulu rüyası oldu. İklim şartlarından dolayı bu yıl çekirge popülasyonunda artış olduğunu söyleyen Bitlis Tarım ve Orman Müdürlüğünde görevli ziraat mühendisi Ekrem Timur, ''Bu yıl kurak geçtiği için tarım alanlarına indiler. Bazı popülasyonlarda tarım alanlarını tamamen yok ediyorlar'' dedi. Mutki İlçe Tarım ve Orman Müdürü Emrullah Bayrak da çekirgelerin bu dönemde ilaçlanması gerektiğini, aksi halde uçmaya başladıklarında mücadelenin mümkün olmadığını söyledi.
#BitlisFelaketlerle geçen 2020’de yaşanan iklim olaylarının faturası milyarlarca doları buldu. ‘İklim yıkımıyla dolu bir yıl’ raporuna göre bu yıl gerçekleşen çekirge istilasının maliyeti 8.5 milyar dolar, ABD’deki kasırganın maliyeti 41 milyar dolar, Avustralya’daki yangının maliyeti ise 5 milyar dolar. Türkiye’deki uzmanlar ise uyardı: “Aynı zarar tablosu bizi de bekliyor. Hemen daha net önlemler alınmalı.”
#Gazetehaberleri