Çekirge istilası komşu ülkeleri etkisi altına aldı. Afrika kıtasında çiftçilerin başına ciddi sorunlar açan çekirge istilası, bu kez kuzeye doğru hareket etmeye başladı. Günde 150 kilometre yol kateden çekirgeler, uçma özelliklerine de sahip oldukları için çok daha hızlı hareket edebiliyor. Peki, çekirge istilası nerede başladı ve çekirge istilası nasıl önlenir? İşte, çekirge istilası hakkında merak edilen bazı bilgiler
Çekirge istilası etkisini sürdürüyor. Afrika kıtasında aylardır devam eden çekirge istilası bu kez Orta Asya ve Doğu Avrupa'yı tehdit etmeye başladı.
ÇEKİRGE İSTİLASI NEREDE BAŞLADI?
Şu ana kadar Afrika'nın büyük bir kesiminde gözlemlenen çekirge istilası, kuzeye doğru hareket etmeye başladı. Özellikle çiftçilikle uğraşan kişilerin başına ciddi sorunlar açan çekirge istilası, tarlalardaki ekinlerin kısa sürede talan edilmesi nedeniyle büyük sorunlar ortaya çıkarıyor.
Birleşmiş Milletler (BM), Doğu Afrika ülkelerindeki çiftçilerin hayatını aylardır kabusa çeviren çöl çekirgesi sürülerinin yeniden etkisini artırabileceğini duyurdu.
BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), yayımladığı durum raporunda, Afrika Boynuzu bölgesinde özellikle Kenya, Somali ve Etiyopya’da durumun kritik olduğuna ve yeni çekirge sürülerin oluşmaya başladığına dikkati çekti.
Bölgedeki durumun “alarm verici” seviyelerde olduğu belirtilen raporda, çekirgelerin yeniden üremeye başladığı ve bu sürülerin gıda güvenliğine benzeri görülmemiş tehdit oluşturduğu aktarıldı.
Raporda, çekirgelerin etkisini göstereceği ülkeler arasında Kenya, Somali, Etiyopya, Sudan, Eritre, Suudi Arabistan, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, İran ve Pakistan gösterildi.
Bir kilometrekarede yer alan 40-80 milyon çekirge, sadece bir günde 35 bin kişiye yetecek gıdayı tüketebiliyor.
Çekirge sürüleri, her gün 150 kilometre yol katedebiliyor.