EFORC borsa işlem tarihi için geri sayım başladı. Geçen hafta talep toplayan Efor Çay halka arz sonuçları açıklandı! 26-27-28 Haziran tarihleri arasında 3 gün boyunca talep toplayan (EFORC) borsa işlem tarihi araştırılıyor. Efor Çay 2005 yılında faaliyetlerine başlayan Efor Çay, bugün itibarıyla Türkiye’nin çay sektöründe önemli bir konuma yükseldi. Ülke çapında toplam 49 bin metrekarelik üretim tesislerinde yıllık 60 bin ton çay üretimi gerçekleştiren şirket, Türkiye’nin en büyük 500 şirketi arasında ve en iyi 5 çay üreticisi arasında yer alıyor. Peki, Efor Çay halka arz kaç lot verdi, borsada ne zaman işlem görecek?
#Efor Çay Kaç Lot VerdiCHP Genel Başkanı Özgür Özel, "Geçen hafta Rize'nin sesini duyurduk. Adana'da büyük isyan vardı, orda da konuşmuştuk. Şimdi ilan ediyorum. Bu fiyat üreticiyi perişan ediyor, isyan büyük. Önümüzdeki cuma günü CHP olarak buğday üreticisinin sesini Türkiye'ye duyurmak için hep birlikte Tekirdağ'a gidiyoruz, buğday mitingi yapıyoruz" dedi.
#CHPCHP Genel Başkanı Özgür Özel, Rize’deki ‘Çay Mitingi’nde “Çay kanunu mutlaka çıkarılmalıdır. Teklife ‘evet’ dendiğinde işçinin de üreticinin de sorunu çözülüyor. Sayın Bahçeli’ye, Sayın Erdoğan’a, Rize’nin bütün milletvekillerine sesleniyoruz. Önergeyi vereceğiz, gözünüzün içine bakacağız” dedi.
#CHPCumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, "Çay kanunu mutlaka çıkarılmalıdır. Teklife 'evet' dendiğinde işçinin de üreticinin de sorunu çözülüyor. Sayın Bahçeli'ye, Sayın Erdoğan'a, Rize'nin bütün milletvekillerine sesleniyoruz. Önergeyi vereceğiz, gözünüzün içine bakacağız. Rize'yi unutmayın; kaldırın elleri, çay üreticisi elini uzatıyor. Bu eli havada bırakmayın, bu eli boşta bırakmayın, tutun elimizi tutun, önergeyi reddetmeyin" dedi.
#RizeKüçük üretici ürününü istediği noktaya ulaştıramıyor, esnaf ise zincir marketlerle rekabet edemediği için ayakta kalamıyor. Bu sorunları deneyimleyerek öğrenen girişimci Sezgin Şener, aracıları ortadan kaldıran bir e-ticaret sitesi kurarak üretici ve esnafı tek çatıda buluşturdu. Platform şimdi de farklı sektörlerden üreticilerin mağaza açarak 81 ile dağıtım yapmasını sağlıyor. Hedef yıl sonunda on binlerce üreticiye ve 250 bin esnafa ulaşmak.
#Üretici2022 çay budama paralarının ne zaman hesaplara geçeceği, hak sahibi binlerce çay üreticisi çiftçinin gündeminde yer alıyor. Ödeme alacakları günü bekleyen vatandaşlar için ilgili haber bugün geldi. Peki, 2022 çay budama paraları ne zaman ödenecek?
#2022 Çay Budama ParalarıDünyanın pek çok farklı ülkesine gerçekleştirdiğim çay seyahatlerimin hepsinde yanımda bir demlik ve ince belli taşıdım. Durun, hemen ‘delirmiş’ demeyin. Dünyanın en iyi üreticilerinin veya çay satıcılarının Türk çayı hakkında ne düşüneceklerini çok merak ediyordum... Gelin, 15 Aralık Dünya Çay Günü vesilesiyle sizi favori çaylarım eşliğinde bir tura çıkarayım.
#Türk Çayı‘Çaylar Şirketten’ kitabının yazarı Av. Remzi Kazmaz, çay üreticilerine bir çağrı yaparak “Çayın uluslararası pazarda milli bir marka olması için senin de desteğine ihtiyacımız var. 23 Eylül’de (Bugün) Rize’de Ramada Otel’de yapılacak toplantıda görüşlerini söylemeni, çözümü birlikte üretmeyi, çayı ve geleceğimizi hep beraber konuşmayı istiyoruz.
#ÇayGambiya, Senegal, Sudan ve Zambiya uyruklu Afrikalı işçiler çay hasadı için bu yıl da Rize'ye geldi. Rize'ye gelen Senegalli Abdülhamit Baa (23) futbolcu olmak için Türkiye'ye geldiğini belirterek, "Maalesef futbol kulübü bulamadım. 3 sezondur geliyorum, çay topluyorum" dedi.
#RizeSağlık Bakanlığı'nın yayınladığı koronavirüs vaka haritasında en çok vaka görülen dördüncü il olan Rize'de çay göçü nedeniyle tedirginlik yaşanıyor. Rize’de, köy evlerindeki aile içi toplu buluşmaların vaka artışlarına neden olduğu belirlendi.
#RizeDoğu Karadeniz Bölgesi’ndeki 4 ilde çay tarımında çalışan yaklaşık 40 bin yabancı uyruklu işçi, bu yıl da koronavirüs tedbirleri kapsamında sınır kapılarının kapalı olması nedeniyle ülkeye giremedi. Üreticiler dün hasadı kendileri yapmaya başladı. Böylece her sene yurtdışına giden 100 milyon dolar da bölgeye kalacak.
#GazetehaberleriDoğu Karadeniz’de, mayıs ayında başlayacak çay tarımı için hasat döneminde, koronavirüs tedbirleri ile birlikte üreticilerin ve işçilerin bölgeye göçü başladı. Prof. Dr. Faruk Aydın ülkeye kaçak giren bazı işçilerin denetimlerden kaçarak bölgeye ulaşıp çay tarımına dahil olmaya çalıştıklarını belirterek, “Hukuki sorunların dışında bunların bir sağlık sorunu ile gelebilecekleri ve sağlık açısından risk oluşturabileceklerini unutmamak lazım” dedi. Öte yandan salgın nedeniyle sınır kapılarının kapatılması nedeniyle Gürcistan ve Azerbaycan uyruklu 40 bin işçi ülkeye giriş izni verilmeyecek.
#ÇayTürkiye'de, 1938 yılında üretimine başlanan ve 830 bin dekara yayılan çay tarımında, Çay Bahçelerinin Rehabilitasyonu projesi hazırlandı. Proje kapsamında 83 yıl sonra ekonomik ömrünü tamamlayan çay bahçeleri, nitelikli fidanlarla yenilenecek, çayda kalite ve verim artırılacak.
#ÇayDoğu Karadeniz’de, mayıs ayında başlayacak çay tarımı için hasat döneminde geçen yıl olduğu gibi büyük kentlerden bölgeye 100 binin üzerinde üreticinin gelmesi bekleniyor. Uzmanlar, hasat sezonu öncesi bölgeye geleceklere karantinaya alınarak, test uygulanmasını önerirken, Prof Dr. Aydın,çay göçünün virüsün taşınması açısından risk yaratacağını söyledi
#Çay Göçüİllere göre 7 günlük her 100 bin kişide görülen yeni tip koronavirüs güncel vaka sayılarını açıkladı. Haftalık verilere göre her 100 binde en fazla Kovid-19 vakası görülen iller arasında Doğu Karadeniz'den Giresun da var. Öte yandan Doğu Karadeniz’de, mayıs ayında başlayacak çay tarımı için hasat döneminde geçen yıl olduğu gibi büyük kentlerden bölgeye 100 binin üzerinde üreticinin gelmesi bekleniyor. Prof. Dr. Faruk Aydın, Türkiye’de Covid-19 vakalarında ‘Çok yüksek riskli’ kategorisinde yer alan Doğu Karadeniz’deki illere çay toplamak için gelecek üretici ve işçilerin virüsü taşıyabileceğine dikkat çekti.
#Karadenizİllere göre 7 günlük her 100 bin kişide görülen yeni tip koronavirüs güncel vaka sayılarını açıkladı. Haftalık verilere göre her 100 binde en fazla Kovid-19 vakası görülen iller arasında Doğu Karadeniz'den Giresun da var. Öte yandan Doğu Karadeniz’de, mayıs ayında başlayacak çay tarımı için hasat döneminde geçen yıl olduğu gibi büyük kentlerden bölgeye 100 binin üzerinde üreticinin gelmesi bekleniyor. Prof. Dr. Faruk Aydın, Türkiye’de Covid-19 vakalarında ‘Çok yüksek riskli’ kategorisinde yer alan Doğu Karadeniz’deki illere çay toplamak için gelecek üretici ve işçilerin virüsü taşıyabileceğine dikkat çekti.
#Rize2020 yılına ait çay budama bedellerinin üreticilerin hesaplarına aktarıldığını tarih, binlerce çay üreticisi tarafından merakla bekleniyor. Her yıl haziran ayı içinde yapılan ödemelerin 2020 tarihi araştırma konusu oldu. Peki, 2020 çay budama paraları ne zaman ödenecek?
#Çay Budama Paraları Ne Zaman Ödenecek?Rize’nin Kalkandere ilçesine bağlı Çayırlı köyünde çay üreticisi Aydın Yavuz geliştirdiği devrim niteliğindeki sistemle çay kesmeyi, kesilen çayları taşımayı artık daha zahmetsiz gerçekleştiriyor. İsmini ‘Vakkum çay toplama makinesi’ verdiği icadı ile kestiği çayı vakumlu sistem sayesinde doğrudan evinin önüne kadar plastik borularla taşıyan Aydın Yavuz, bu şekilde hem zamandan kar etti hem de işçi derdinden kurtuldu. Korona salgını bu makineyi yapma sürecini hızlandırdı
#Vakkum Çay Toplama MakinesiRize'de koronavirüs tedbirleri kapsamında çay hasadı için özel seyahat izin belgesiyle memleketlerine gelen üreticilerden 11 bin 37'sine test yapıldı. 22 kişinin testi pozitif çıkarken, temas ettikleri belirlenen 202 kişilik aileleri de karantinaya alındı.
#Rize