Yaşadığımız Kahramanmaraş depremlerinin ardından bilim dünyasından birçok değerli isimle görüştük. Hepsinin özellikle vurguladığı konu şu oldu: “Türkiye bir deprem ülkesidir ve hazırlığımızı buna göre yapmamız gerekir.” 12 Şubat tarihli Pazar ekimizde yayımlanan söyleşisinde de Prof. Dr. Naci Görür deprem riski taşıyan illeri açıklamıştı. Bu şehirlerden İstanbul, İzmir, Muğla, Çanakkale, Bingöl, Tekirdağ, Adana ve Bursa belediyelerinin başkanlarına ve ilgili birimlerine sorduk: “Olası bir depreme hazır mısınız, bu konuda hangi çalışmaları yapıyorsunuz?”
#Depreme HazırlıkHürriyet muhabirleri, depremin 5’inci gününde Kahramanmaraş, Elbistan, Nurdağı, İslahiye, Adıyaman, Hatay ve Malatya’yı gezdi. Arama kurtarma çalışmalarını, yardımların dağıtılmasını yerinde gördü. Deprem bölgelerindeki son durumun fotoğrafını çekti.
#Kahramanmaraşİçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Düzce'de yaşanan 5.9 büyüklüğündeki depremle ilgili açıklamalarda bulundu. Hasar tespit komisyonu kurulduğunu açıklayan Bakan Soylu, depremde ağır hasar alan konutlar için eşya ve kira yardımı yapılacağını duyurdu. "Bize gelen taleplerin büyük kısmını hallettik" diyen Bakan Kurum ise şöyle devam etti: 6 binamızı acil yıkılacak olarak belirledik. Düzce genelinde 71 bina, 134 bağımsız bölüm yıkılacak olarak tespit edildi.
#Bakan SoyluGenelde aklımıza önce muhteşem bir deniz, birbirinden etkileyici kumsallar ve bol güneş gelse de sırtını Babadağ’a yaslayan Fethiye’nin muhteşem bir doğası var. Burası doğayla baş başa tatil için de fırsatlar sunuyor. Üstelik bohem hayatın popüler tatil yöresinde artık lüks kamplar da var.
#FethiyeHer deprem sonrası Google’daki aramalar patlıyor; karot firmalarının, belediyelerin telefonları kilitleniyor. Ama konu gündemden düşünce bizim de aklımızdan çıkıveriyor. Beklenen büyük İstanbul depremine her geçen gün biraz daha yaklaşırken üstelik... Peki ama hasarlı, çürük binalarda oturanlar olduğu sürece depreme hazır olabilir miyiz?
#GazetehaberleriMuhteşem doğal güzellikleri ve harika sahil alanlarıyla, Fethiye turizm açısından Türkiye'nin önemli beldelerinden biridir. Özellikle yaz aylarında dünyanın pek çok yerinden yabancı turist ile yerli turisti çekiyor. Pek çok kişi bu bölge hakkında detaylı bilgi alabilmek adına internetten araştırma yapmaktadır. Peki, Fethiye nerede? Fethiye'ye nasıl gidilir? Fethiye gezilecek yerler hakkında bilinmesi gerekenler.
#Fethiye Nerede?Antalya'nın doğa ve tarihle iç içe, butik ve bungalov evlerden oluşan pansiyon tarzı turizmin yapıldığı dünyaca ünlü sahillere sahip Çıralı, Olimpos ve Adrasan'da bulunan toplam 50 bin yatak kapasiteli tüm işletmeler, Ramazan Bayramı tatili için yüzde 100 doluluğa ulaştı. İşletmeciler, tatilcileri uyararak, rezervasyonsuz gelenlerin araçlarında yatmak zorunda kalabileceğini vurguladı.
#ÇıralıANTALYA’nın doğa ve tarihle iç içe, butik ve bungalov evlerden oluşan pansiyon tarzı turizmin yapıldığı dünyaca ünlü sahillere sahip Çıralı, Olimpos ve Adrasan’da bulunan toplam 50 bin yatak kapasiteli tüm işletmeler, Ramazan Bayramı tatili için yüzde 100 doluluğa ulaştı. İşletmeciler, tatilcileri uyararak, rezervasyonsuz gelenlerin araçlarında yatmak zorunda kalabileceğini vurguladı.
#Turizmİran’a yolu düşen her gezgin gibi ön yargılar arasında sınırdan biraz da çekinerek geçtim. Bize anlatılan İran ile gördüğüm İran arasında büyük farklılıklar var. Hemen yanımızda olan bir ülke hakkında bu kadar az ve yanlış bilgiye sahip olmak beni çok üzdü. Önyargılarımızı ve yanlış bildiklerimizi bir kenara bırakıp, İran’ın en büyük Türk şehrine birlikte göz atalım...
#Tebriz GezisiAvcılar Belediyesi, İstanbul Kalkınma Ajansı, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Doğa Hareketleri Araştırma Derneği (DOHAD) işbirliği ile Firuzköy Mahallesi’nde yaptırılan Deprem Öncü İşaretleri İzleme İstasyonu’nun açılış törenine katıldı. Marmara Denizi’nde bulunan fay hattına 10 kilometre uzakta kurulan, yeraltı hareketleri izleyerek, olası bir depremin önceden tespiti ve şiddetinin belirlenmesi hedefleyen istasyonun sürekli veri toplayacağı ifade edildi. Gündoğdu, 'siyasette, teknik konuda hafızamız 17 günlük' dedi. Öte yandan Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, kullanacakları son dönem teknoloji ve sistemlerle faylardaki enerji birikimini yüksek duyarlıklı belirleyebileceklerini ve nerede, ne büyüklükte bir deprem olabileceğini daha doğru tahmin edebileceklerini söyledi.
#Deprem