C harfinden sonra gelen Ç, alfabemizin 4. harfidir. ''Çe'' şeklinde okunan ''Ç'', kitaplarda ''Çevirmen'' kelimesinin kısaltması olarak kullanılır. Ç harfi ile başlayan hayvan, şehir, ülke, isim, eşya, bitki, çiçek, meyve, kuş ve ünlü (artist) isimleri nelerdir? Sizin için detaylı bir şekilde listeledik.
#Ç Harfi İle Başlayan İsimlerBalık türleri; damakta bıraktıkları lezzetin dışında, sağlığa olan yararları sebebi ile sık sık tüketilen besinlerden birisidir. Balıkların içerisinde yer alan zengin omega 3 ile büyüme çağındaki çocuk ve yaşlı bireylerin tüketmesi gereken besinler içerisinde bulunmaktadır. Peki çaça balığı (Papalina) nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Çaça balığı faydaları ve özellikleri nedir tüm detayları ile derledik.
İnsan vücudu için faydaları saymakla bitmeyen balıklar sahip oldukları vitamin ve mineraller sayesinde oldukça önemli bir besin maddesi olmaktadır. Ballıklar sahip oldukları çeşitli özellikler bakımından birbirinden oldukça farklı özelliklerde canlılar olmaktadır. Kolyoz balığı da insanlar tarafından sıklıkla tüketilen balık türlerinden biri olmaktadır. Peki, Çiroz balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Kolyoz balığı faydaları ve özellikleri nelerdir? İşte, kolyoz balığı hakkında detayları derledik.
İstanbul Boğazı yine denizanalarının istilasına uğradı. Arnavutköy, Ortaköy ve Bebek sahilleri büyüklü küçüklü denizanalarıyla beyaza büründü. İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, "Denizanasının bu kadar çok olması, onlarca yılın bir sonucu aslında. Sadece 1-2 yılın ya da plastik sorunu çıktı bunun bir sonucu değil. Onlarca yılın, yanlış yapılan uygulamaların bir sonucu" dedi.
#İstanbul BoğazıTarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne (TAGEM) bağlı Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü (SUMAE) tarafından çaça balığından üretilen balık protein hidrolizatı, cips yapımında kullanıldı. Projede, gıda mühendisi Dr. Gülsüm Balçık Mısır (solda) ve su ürünleri mühendisi Dr. Büket Buşra Dağtekin (sağda) birlikte görev aldı.
#Çaça Balığı- Samsun Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Malkoç:- "Bu sezon balıkçının yüzünü çaça balığı güldürdü. Bugünlerde Samsun'da Türkiye'nin her yerinden balıkçı var. 275 civarında tekne çaçaya çalışıyor"- "Geçen sezon 70 bin ton çaça tuttuk. Bu sezon şu ana kadar 40 bin tonun üzerinde avlandı. Mayıs sonuna kadar 60 bin ton daha tutarak bu sezon 100 bin tonu geçeceğimizi düşünüyorum"
İZMİT Körfezi yoğun olmak üzere Marmara Denizi’nde son bir aydır görülen ve bazı bölgelerde deniz yüzeyini tamamen kaplayan jeli andıran beyaz maddeyle ilgili çeşitli tanımlar yapılırken, İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü uzmanları bunun ‘Leptomedusea’ olarak adlandırılan öldükten sonra parçalanmış bir medüz (Denizanası) türü olduğunu açıkladı.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, su ürünleri ihracatının yıl sonuna kadar 2 milyar dolara yaklaşmasını beklediklerini bildirdi. Yumaklı, 21 Kasım Dünya Balıkçılık Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda hafta sonunda yurdu etkisi altına alan fırtına ve sağanaktan etkilenen balıkçılara geçmiş olsun dileğini iletti.
#İbrahim YumaklıTÜRKİYE'nin denizlerinde avlanan balık miktarı 4 yılda yüzde 32 azaldı. 2019 yılında 374 bin 725,7 ton olan avlanan balık miktarı, 2020 yılında 291 bin 910,1 tona, 2021 yılında 262 bin 289,7 tona, 2022 yılında 254 bin 535,3 tona geriledi.
#ANTALYATürkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Balıkçılar 1 Eylül’de ‘vira bismillah’ diyerek denize açılacaklar” ifadeleriyle av sezonunun bereketli olmasını diledi. TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 1 Eylül’de başlayacak av sezonuna ilişkin açıklamalarda bulundu.
#BalıkçıTZOB Genel Başkanı Bayraktar, su ürünleri üretiminin sürdürülebilirliği için avcıların kurallara uyması gerektiğini belirterek "Su ürünleri avcılığında yer, zaman, tür, boy ve avlanma mesafesi gibi yasaklar büyük önem taşımaktadır" dedi.
#BalıkçılıkTürkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, sürdürülebilir su ürünleri üretimi için gerekli stratejilerle kısa, orta, uzun vadeli eylem planları ve hedefler belirlenmesi gerektiğini belirterek, "Kaynakların verimli kullanılabilmesi için su ürünleri eğitim merkezleri kurulmalı, yetiştiricilik, avcılık ve Ar-Ge çalışmaları daha fazla desteklenmeli, sektörde örgütlenme yapısı mutlaka güçlendirilmelidir." ifadesini kullandı.
#Balıkçılık SezonuOrdu’nun Perşembe ilçesinde 20 yıl önce üretimine deneme amaçlı başlanan somon ve benekli alabalıkların ünü Japonya'ya kadar ulaştı. Hiçbir şekilde kimyasal yem kullanılmadan 6 ay boyunca kafeslerde yetiştirilen balıkların fiyatı büyüklüklerine göre 150 TL'ye kadar çıkıyor.
#SomonTürkiye'de 15 Nisan'da başlayan genel av yasağının sona ereceği 1 Eylül için balıkçılar gün sayıyor. Geçen sene ağlara en çok Karadeniz'in göz bebeği hamsi takılırken avlanan su ürünleri miktarı geçen sene bir önceki seneye göre yüzde 43 artarak 431 bin 907 tona yükseldi.
#EKONOMİ