Havaların geçiş aşamasında olduğu şu günlerde uzmanlar soğuk algınlığı ve grip gibi rahatsızlıklarda artış yaşandığı söylüyor. Özellikle baharda çiçeklerin açması, hava hareketlerinin yaşanması ve arıların aktif olması virüslerin taşınmasını sağlıyor. Bir yetişkin ortalama yılda iki ila dört kez soğuk algınlığına yakalanıyor. Çocuklar ise yetişkinlere göre iki kat daha fazla soğuk algınlığıyla mücadele ediyor. Peki soğuk algınlığından hızla kurtulmanın yolları neler? Hangi doğal ürünler ya da takviyeler hastalığa karşı kalkan oluyor? İşte The Telegraph’a konuşan dört uzmandan soğuk algınlığından çabucak kurtulmanın 10 yolu…
#SağlıkBitki özlerinin faydaları genellikle hazırlanan özel karışımlarla elde edilir ve karaciğer yağlanmasına karşı etkili bir çözüm olabilir. Karaciğer yağlanmasına iyi gelen bitki çayları ve karaciğer yağlanmasını engelleyen bitki çaylarının tarifleri neler? İşte tüm detayları sizin için derledik.
#Karaciğer YağlanmasıNar kelimesi hem Farsça hem de Arapçada kullanılır ve her iki dilde de farklı anlama gelir. Farsçada nar kelimesinin karşılığı sert kabuklu bir meyve çeşididir. Başta boncuk ve Nizip olmak üzere yirmiden fazla nar çeşidi bulunmaktadır. Arapçada ise nar hem kıvılcım ve ateş hem de cehennem manasında kullanılır. Nar ile başlayan kelimeleri detaylı bir şekilde ve anlamları ile birlikte derledik.
#EğitimMevsim değişikliği ile birlikte özellikle bahar aylarında görülen bahar yorgunluğu, halsizlik, yorgunluk gibi pek çok şikayeti beraberinde getiriyor. Bu zamanlarda beslenme ve gündelik alışkanlıklar da oldukça etkili bir rol oynuyor. Peki, bahar yorgunluğu hangi aylarda başlar, ne kadar sürer? İşte, bahar yorgunluğu belirtileri ve iyi gelen yöntemler...
#Bahar Yorgunluğuİlkbaharın gelmesiyle birlikte üzerinde yorgunluk hissi yaşayanlar bunun nedenlerini ve tedavi yöntemlerini merak ediyorlar. Bahar yorgunluğu denilen bu halsızlık hissi ve ruh hali değişimleri kişilerin davranışlarına da yansıyabiliyor. Peki, bahar yorgunluğu nasıl geçer, ne zaman biter? İşte, bahar yorgunluğu belirtileri ve iyi gelen şeyler...
#Bahar YorgunluğuBahar aylarının gelişiyle birlikte, alerji, bahar yorgunluğu gibi mevsimsel sorunlar araştırılmaya başlandı. Ruhsal ve fiziksel değişikliklerin yaşanmasına neden olan bu bahar hastalıkları günlük yaşantıyı da olumsuz etkileyebiliyor. Peki, bahar yorgunluğu hangi aylarda başlar, nasıl geçer? İşte bahar yorgunluğu belirtileri ve nedenleri...
#Bahar YorgunluğuSalgının başından beri bağışıklığımızı kuvvetlendirmek için çeşitli yollar denedik. Biz de sıklıkla bu konuyu sayfalarımıza taşıdık. Uzmanlar “İyi beslenmek, stresten uzak durmak, düzenli uyumak ve egzersiz yapmak şart” dedi. Pandemi sürecinde bağışıklığımızı nasıl güçlü tuttuğumuzu o haberlere bakarak hatırlayalım, kendimizi korumaya devam edelim…
#SalgınDaha çok kadınlarda görülen sorunlardan biri ateş basmasıdır. Özellikle menopoz dönemindeki kadınlar ile beraber gebelik döneminde ortaya çıkan problemler arasında yer alır. Peki, ateş basması neden olur? Ani terleme sebepleri nelerdir? Ateş basmasına ne iyi gelir tüm detayları ile derledik.
#Neden OlurTerleme sorunu, genel olarak kişinin vücudunun kendini rahatlatma ve serinletme yoludur. Özellikle de aşırı bir ısı ya da hareketten kaynaklı olarak da kişiler ani bir terleme ile karşı karşıya kalabilir. Bu gibi durumlarda yaşanan bu terlemeler bazı önemli hastalıkların da habercisi olabilir. Soğuk terleme neden olur, neyin belirtisidir sizler için derledik.
#Soğuk Terlemeİstanbul'da son günlerde hava sıcaklığındaki düşüş ve yükselmelerle soğuk algınlığı şikayetleri arttı. İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Öğretim Üyesi Murat Köse, "İstanbul Tıp Fakültesi'ne üst solunum yolu enfeksiyonu tanısıyla günlük ortalama 700 hasta başvuruyor. Bunların yarısı ise soğuk algınlığı gibi viral üst solunum enfeksiyonu tanısı konulan hastalardan oluşuyor" dedi. Soğuk algınlığı ile birlikte aktarlarda da yoğunluk arttı. Aktar Muhittin Tan, en çok ıhlamur, adaçayı ve kış çayının satıldığını belirtti.
#IstanbulYeni eğitim-öğretim yılı başlıyor ve artık tüm okullarda yüz yüze eğitime geçiliyor. Bir yandan büyük bir heyecan, diğer yandan büyük bir endişe var. Pek çok velinin aklında aynı sorular: Okullarda hijyenik bir ortam sağlanabilecek mi? Kronik hastalığı olan çocuklar derslerden geri kalacak mı? Uzun bir aradan sonra okula tekrar başlayan çocuklar uyum sorunu yaşar mı? Okullarda alınan tedbirleri ve hem pediatrik hem psikolojik açıdan çocukları okula nasıl hazırlamak gerektiğini uzmanlara sorduk.
#EğitimSaçların beyazlamaya başlaması doğal yaşlanma sürecinin bir parçası ama ne kadar doğal olursa olsun beyaz saçlar bizi mutsuz edebiliyor. Yapılan yeni bir araştırma ise beyazlayan saçlarından mustarip olanların yüzünü güldürecek. Araştırmaya göre beyazlayan saçların eski rengine dönebilmesi mümkün!
#Beyaz SaçUzun süre gebe kalmamak için çeşitli yolları denemiş olan kadınlar çocuk yapma kararı aldıklarında bir an önce gebe kalmak ister. Kural olmamasına rağmen, 35 yaş altında ve sağlıklı bir kadında düzenli ilişkiyle gebeliğin ilk 12 ay içinde, 35 yaş üstü çiftler için 6 ay arasında gerçekleşmesi beklenir. Özel Medicana Bursa Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Okan Özden gebe kalmayı kolaylaştıracak yöntemler hakkında bilgi verdi.
#SağlıkMantarlar türleri bakımından pek çok çeşide ayrılmaktadır. Günlük hayatta sıklıkla tükettiğimiz mantarlar pek çok yönden sağlığa faydası bulunmaktadır. Bazı mantarlar yenilebiliyorken bazıları zehirli türlerindendir. Bunlardan birisi de İmparator mantarıdır. Peki İmparator mantarı nedir, nerede yetişir ve yenir mi? Sezar yumurta mantarı faydaları, yetiştiriciliği ve özellikleri nelerdir? Sizlere imparator mantarı hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.
#İmparator Mantarı NedirBir anlık hafıza kaybı, konsantrasyon bozukluğu, kafa karışıklığı, konuşmada ve günlük kelimeleri bulmada yaşanan zorluk... Koronavirüs geçiren her 10 hastadan biri ‘beyin sisi’ denilen bu durum nedeniyle soluğu hastanede alıyor. Nedir bu beyin sisi? Uzun vadede Alzheimer’a neden olur mu? Yok mu bir tedavisi? Nörologlara sordum.
#YazarHamilelik döneminde bağışıklık sisteminin baskılanması ve fizyolojik değişiklikler, anne adaylarını enfeksiyonlara karşı daha yatkın hale getiriyor. Tüm dünyayı etkileyen koronavirüs ise hem hamilelerin hem de yeni doğum yapan annelerin endişelerini artırıyor. Covid-19 virüsü anne karnındaki bebeğe geçer mi ya da doğum şeklini etkiler mi gibi birçok soruya yanıt arayan anne adayları bu süreçte daha fazla stres altına girebiliyor.
#HamileTüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Nurten Saydan, COVID-19 salgını nedeniyle bağışıklık sistemini güçlendirmek amacıyla C ve D vitaminleri ile gıda takviyelerine olan talebin oldukça arttığını söyledi. Saydan, hekim ve eczacı gözetimi olmadan kullanılan bu ürünlerin çok ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğine dikkat çekerek, “İlaç formundaki takviye gıdaların ruhsatlandırılarak sadece eczanelerde satışının sağlanması halk sağlığı adına çok önemli. Bu durumla 2018 yılında bir kanun teklifi verilmişti. Bu düzenleme bir an önce yapılmalı” dedi.
#Tüm Eczacı İşverenler SendikasıDiyabetli bireyler, viral enfeksiyonlarla mücadelede büyük risk altındadır. COVID-19’dan etkilenme olasılıkları da yüksek bireylerdir. Bunun nedeni, kan şekeri düzeylerinin değişken olması ya da yüksek olmasından kaynaklı vücudun bağışıklık sisteminin düşmesidir. Kişi diyabetini iyi yönetiyor ise bu durumdan daha hafif etkilenebilir. Dr.Fevzi Özgönül konu hakkında önemli bilgiler verdi.
#DiyabetKoronavirüs salgınında, insanların normal bir bağışıklık sistemine ihtiyacı olduğunu belirten Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Feyzi Gökosmanoğlu, “Bağışıklık desteği için en güçlü kanıtlara sahip mikrobesinler C, D vitaminleri ve çinkodur” dedi.
#VitaminKış aylarında hem koronavirüs hem de mevsimsel hastalıklar nedeniyle birçok kişi bağışıklık sistemini güçlendirmenin yollarını arıyor. Bu açıdan vitamin ve mineral ağırlıklı beslenme öne çıkıyor. Peki hangi vitamin hangi yiyeceklerde bulunur? Cevabı uzmanından aldık…
#Bağışıklık SistemiVitamin ve mineraller sağlıklı yaşamın vazgeçilmez organik bileşenleridir. Vitamin ve minerallerin kronik hastalıklardan korunmadaki rolüne dikkat çeken Eczacı Ayşen Dincer, günlük beslenmemize yeterli miktarda sebze ve meyveler, lif ağırlıklı gıdalar, protein zengini besinler, süt ve süt ürünlerini ekleyemediğimiz durumlarda mutlaka multivitamin alarak vitamin ve mineral ihtiyacımızı karşılamamız gerektiğinin altını çiziyor.
#Vitaminler