Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hafta içinde yapılan Kabine Toplantısı'nın ardından 13-14 Temmuz'u idari izin olarak açıklamasıyla 9 günlük Kurban Bayramı tatili fırsatı doğdu. Biz de gezgin yazarlarımıza "Bu dokuz günü çok fazla cep yakmadan nasıl değerlendirebiliriz?" diye sorduk. Kamp yapılacak yerlerden tutun da denize girilecek, doğa ile baş başa kalınacak hatta köylerde keşfe çıkılacak adreslere kadar birbirinden güzel 20 yeri önerdiler.
#RotaTarihi Harput Kalesi’nin eteğine kurulmuş; bir yanıyla modernliği, bir yanıyla kadim bir tarihi içinde barındıran Elazığ, pek çok farklı turistik deneyim de sunuyor. Sonbaharda bir başka güzelleşen Hazar Gölü’nde tekne gezisine çıkmak, Fırat Nehri’nde ‘zipline’ yapmak, Eskibağlar’da Hazar Vadisi’nin seyrine dalmak bu kentin sürprizlerinden bazıları...
#HürriyetHafta sonunda biraz enerji toplamak için huzurlu yerlere gitmek herkesin isteği. Hazır 1 Ekim itibarıyla milli parkların neredeyse hepsi açılmışken yola çıkmanın tam zamanı. Peki hangilerini tercih etmeli? İşte sonbaharın tadını çıkaracağınız 4 bölge ve 7 şehirden 11 milli park...
#Seyahat19’uncu yüzyıl gezginlerinden Fransız Xavier Hommaire de Hell ‘’Masallarda anlatılan Doğu şehirlerinin gerçek örneği’’ diyor Harput için. Günümüze değin çok değişmiş olsa da tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapması ve adeta bir açık hava müzesi olma özelliğiyle bugün de ilgiyi hak ediyor.
#ElazığBağbozumu bir şenliktir, yüzyıllardır tekrarlanan bir coşkuya ortak olursunuz. Bağlardaki üzümleri toplarken doğanın, insanın yüzlerce yıllık emeğini hissedersiniz. Hem doğayla buluşmanız hem de orta halli bütçelerle güzel tatiller yapmanız için bağbozumu mevsiminde, cennet ülkemizin bağlarını birlikte keşfedelim.
#BağbozumuElazığ'ın tarihi Harput Mahallesi'nde jeomorfolojik yapısı nedeniyle yazın soğuk kışın sıcak olan "Buzluk Mağarası" klimayı aratmayan soğuk hava etkisiyle yaz aylarında doğal ortamda serinlemek isteyen ziyaretçilerden yoğun ilgi görüyor. Kent merkezine 11 kilometre uzaklıkta, buzluk taşı denilen kayalıkların arasında yer alan ve derinliği tam olarak bilinmemekle beraber bazı kaynaklarda 200 metre olduğu ifade edilen Buzluk Mağarası, jeomorfolojik yapısından meydana gelen yer altı hava akımı sonucu yazın soğuk, kışın ise sıcak hava üretiyor.
#Buzluk MağarasıDoğu Anadolu’nun Harput kalesinin yer aldığı tepenin eteklerinde kurulan şehri Elazığ; tarihi, kültürel ve doğa güzellikleri ile çevrelidir. Hurriler, Hititler, Urartular ve birçok uygarlığın hakimiyeti altına giren Elazığ, bu uygarlıkların eserlerini günümüze aktarmaktadır. Türkiye'nin en doğal ve tarihi şehirlerinden biri olan Elazığ’da gezilecek yerler nerelerdir? Elazığ’ın ilçeleri nedir ve Elazığ hangi bölgededir? Elazığ'ın tarihi yerleri ile birlikte sizler için derledik.
#Elazığ İlçeleriAfyon, Türkiye’nin turistik, tarihi, kültürel ve doğa turizmi yönünden zengin bir mirasa sahip önemli bir şehri. Ege iç kesimlerinin en güzel şehirlerinden biri olan Afyon'un gezilecek yerlerini, ilçelerini, hangi bölgede yer aldığını sizler için detaylı bilgiler hazırladık.
#AfyonTürkiye’nin dört bir yanı tarihin, doğanın, gastronominin birleşiminden oluşan muhteşem üçlünün ev sahibi! Ve gezdikçe, gördükçe nasıl lütuf gibi bir ülkede yaşadığınızı yeniden anlıyorsunuz. Yıllar önce gitmiş ve bir tarih kenti Harput’tan çok etkilenmiştim. Sonbaharda bu kez bağbozumu vakti gittim Harput’a. Harput’u tekrar gezmek, hatırlamak iyi geldi. Ve yolunuz düşerse diye değil yolunuzu düşürün diye size de yazmak istedim.
#HARPUTParis’te, UNESCO’nun Dünya Miras Geçici Listesi’ne alınan Harput ile ilgili konferans düzenlendi. ‘Doğu Yönünde Osmanlı ve Harput’ adlı konferansın moderatörlüğünü Türkiye’nin UNESCO Nezdinde Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ahmet Altay Cengizer yaptı. Konferansa, Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, Prof. Dr. İlber Ortaylı, Fransız bilim adamı Prof. Dr. Pierre Pinon ile ‘Şafak Uykusundaki Kent: Harput’ adlı kitabın editörü Görkem Gül Duman katılarak sunum yaptı.
#ParisKastamonu’dan Bartın’a uzanan Küre Dağları’nın gür ormanlarla kaplı geçit vermez arazisi irili ufaklı pek çok mağarayı saklıyor. Her yıl dünyanın farklı bir köşesinde düzenlenen Uluslararası Mağara Fotoğrafçıları Buluşması 2015’te Kastamonu Pınarbaşı’nda gerçekleştirildi. Topmeydanı, Mantar, Ejder ve Mencilis’in de aralarında bulunduğu 9 mağaranın büyüleyici güzelliklerine derin yolculuklar yapıldı.
#Küre DağlarıSonbaharın ressamları kıskandıran renklerle dolu fırçası Batı Karadeniz ormanlarında dolaşmaya başladı. Küre Dağları’nın yüksek yamaçlardaki orman güllerinin yaprakları kan kırmızısına döndü. Böğürtlen çalıları pembeye, kestane ve gürgen ağaçları altın sarısına boyandı. Avrupa’nın canlı çeşitliliği açısınan en zengin ormanlarından biriyle kaplı Küre Dağları Milli Parkı birkaç hafta içinde tamamen sonbahar renklerine bürünecek. Kastamonu’nun milli park sınırları içindeki Pınarbaşı ilçesi bugünlerde yürüyüşçülerin, fotoğrafçıların, motosikletlilerin uğrak yeri. Görkemli Valla Kanyonu, Ilıca Şelalesi ve ormanlarda bu görsel şölen kasım sonuna kadar sürecek.
Sonbaharın ressamları kıskandıran renklerle dolu fırçası Batı Karadeniz ormanlarında dolaşmaya başladı. Küre Dağları’nın yüksek yamaçlardaki orman güllerinin yaprakları kan kırmızısına döndü. Böğürtlen çalıları pembeye, kestane ve gürgen ağaçları altın sarısına boyandı.
Özellikle son yıllarda mağara turizmine gösterilen ilginin artmasıyla ülke çapında turizme açılan mağara sayısı da artıyor. İşte binlerce yıl öncesine ait medeniyetlerin izlerini sürebileceğiniz veya doğanın gücüne hayran kalacağınız mağaralar.
#Türkiye