Uygulanan sıkı para politikaları sonrası uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının peş peşe kredi not artırımına gittiği Türkiye, yabancı yatırımcının radarına girdi. Burdur’da bir araya geldiğimiz Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, bunu sahadaki gözlemleri üzerinden şöyle anlattı: “Geçen hafta Avrupa’daki büyük fon ailelerinden birisiyle 4-5 kişilik bir toplantı gerçekleştirdik. Bize uzun uzun Türkiye’yi sordular. Düşüş eğilimine giren enflasyonu izliyorlar, politik stabilitenin devam edeceğini öngörüyorlar. ‘Neden Türkiye’yi radarıma almayayım’ noktasındalar.”
#DeikMerkez Bankası piyasa beklentilerine paralel olarak faizi sabit tuttu. Faiz kararının ardından Merkez’den bir adım daha geldi. Banka, Türk Lirası mevduatı destekleyen, döviz kredilerindeki artışa sınırlama getiren, KKM’deki gerilemeyi hızlandırıcı yeni kararlar açıkladı. Yabancı para kredilere aylık yüzde 2 büyüme sınırı getirildi.
#Merkez BankasıTL mevduat faizi ile ticari, ihtiyaç ve konut kredisi faizleri frene, taşıt kredisi faizleri ise gaza bastı. Merkez Bankası (TCMB) verileri, tüm kredi faizleri ile TL mevduat faizindeki rekor yükselişin hız kestiğini; ancak bu kez de taşıt kredisi faizlerinin son 22 yılın zirvesine ulaştığını ortaya koydu.
#KrediHürriyet’in ulaştığı bankacılık kaynaklarının verdiği bilgiye göre, bu hafta itibarıyla bazı bankaların kredi kartı nakit avans taksit sayısı 12 aydan 3 aya indi. Bazı bankaların ise, yeni müşterilerine sunduğu 10 bin TL’ye kadar olan faizsiz kredilerdeki vade sayısının 6 aydan 3 aya düştüğü belirtildi. Ayrıca, bu hafta ticari kredi faizlerinde de sert artışlar yaşandı. Bazı özel bankaların ticari kredi yıllık faizi şubatta yüzde 48 iken martta yüzde 77’ye kadar ulaştı.
#MERKEZ BankasıMerkez Bankası, önceki PPK raporunda altını çizdiği ‘ilave sıkılaşma’ adımını attı. Piyasaların “Merkez’den seçim öncesi buradayım mesajı geldi” şeklinde yorumladığı adımla kredilerde aylık büyüme sınırlarına kısıtlama geldi. Sınırlar TL ticari krediler için yüzde 2.5’ten yüzde 2’ye, ihtiyaç kredileri içinse yüzde 3’ten yüzde 2’ye çekildi.
#Merkez BankasıSon dakika haberine göre; Merkez Bankası, “Türk lirası ticari krediler için yüzde 2,5 olan aylık büyüme sınırının yüzde 2’ye indirilmesine, ihtiyaç kredilerinde yüzde 3 olan aylık büyüme sınırının yüzde 2’ye düşürülmesine, taşıt kredilerinde ise yüzde 2 sınırının korunmasına karar verilmiştir” açıklamasını yaptı.
#Merkez BankasıEnflasyon raporu sunumunda ciddi ve gerçekçi revizyona işaret, iyi bir sözlü yönlendirme ve piyasalarla sağlıklı iletişim kurma kredibilite açısından olumlu algılandı. Başkan ayrıca, parasal sıkılaşmanın devam edeceği yönünde mesajlar verdi. Kadro ve yasal düzenlemelerle yapılan hazırlık sonrası artık sıra icraatlarda demek yerinde olacak. Devamlılığı konusunda uygulamalar önem kazanacak. Ayrıca faiz artışları ve sıkı para politikasının genel ekonomi üzerinde yavaşlatıcı bir etkisi olması muhtemel.
#TCMBMerkez Bankası’nın sinyalini verdiği seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma adımları dün geldi. Kredi kartı nakit kullanımı ve Kredili Mevduat Hesapları’na (KMH) uygulanan azami faiz oranında değişiklik yapıldı. Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre nakit çekimlere uygulanacak faiz oranı formülü; referans oran+131 baz puan şeklinde belirlendi. PPK’da faiz yüzde 17.5’e çıkarıldığı için referans oran otomatik olarak yüzde 1.58’e yükseldi. Böylece kredi kartından nakit çekim faizi yüzde 2.89’a çıktı.
#Merkez BankasıLimak Holding Başkanı Nihat Özdemir, Ergani Çimento’ya kurdukları 10 milyon dolarlık bacayı tanıtırken, “Bu bacadan sonra Erganilileri fabrikanın çalıştığına inandırmakta zorlandık” dedi. Özdemir, sektöre 3 yılda 300 milyon dolar yatıracaklarını açıkladı.
ORSİAD Yönetim Kurulu, cari açık ve enflasyonla mücadeleyi desteklemeye devam ettiklerini ancak bu mücadelede büyümenin lokomotifi sanayinin daraltılmaması gerektiğini bildirdi, “KOBİ’lerin finansmana erişimdeki sıkıntıları hafifletilmelidir. Beklentimiz, kredilerde yüzde 2 olan aylık büyüme sınırının yukarı çekilmesidir” denildi.
#ORSİAD Yönetim KuruluABD’de yapılan araştırmada, birçok gıda ürününde havai fişek ve roket yakıtında kullanılan perklorat kimyasalının bulunduğu belirlendi. İncelenen 200 ürünün yüzde 67’sinde perklorat tespit edilirken, bebek ve çocuk mamalarında yüksek seviyelere rastlandı. Peki, perklorat başka hangi ürünlerde bulunuyor? Ülkemizde bu konuyla ilgili araştırmalar yapıldı mı ve perklorat hangi sağlık sorunlarına yol açabilir? Tüm bu sorulara Pınar Balgöz Ergül ile cevap aradık.
#SağlıkYurtdışından sipariş edilen ürünlere gelen vergi zammı öncesi, yılın ilk 6 ayında, yerli kartlarla yurtdışından yapılan online alışveriş işlemleri yaklaşık iki katına çıkarak 94 milyar liraya ulaştı. Böylece, geçen yıl yurtiçinde kullanılan kartlarla yurtdışından yapılan online alışverişlerin yüzde 81.7’si, bu yılın sadece ilk altı ayında gerçekleşmiş oldu. E-ticarete getirilen yeni vergi düzenlemesi sonrası bu alışverişlerdeki fiyat avantajının ortadan kalkacağını belirten uzmanlar, yurtdışı alışverişlerinde belirgin yavaşlama bekliyor.
#Yurtdışı Online AlışverişPolonya’nın başkenti Varşova'da bir ofis yöneticisi olan 33 yaşındaki Barbara Szkiladz “Savaşın Polonya'ya geldiğine inanıyorum. Avcı bir aileden geliyorum ve savaş geldiğinde kendimi, ailemi, arkadaşlarımı ve kedimi korumak için babamın silahlarından birini kullanacağım. Kaç Rus askerinin geleceği umurumda değil. Mülküme girerlerse ölürler.” diyor.
#PolonyaCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, CNN Türk'te Gece Görüşü programında Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Hande Fırat ve Milliyet Gazetesi yazarı Zafer Şahin'in gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Yılmaz, "Haziranla dezenflasyon dönemine gireceğimizi düşünüyoruz. Eylüle geldiğimizde rakamın epey gerilediğini görmüş olacağız. Yıl sonu MB'nın yüzde 38 gibi bir tahmini var. Biz de onu esas alıyoruz. Gelecek yıl ise yüzde 20'nin altını göreceğimizi öngörüyoruz. Kalıcı fiyat istikrarı sağlayacak olan tek haneli rakamları 2026'da yakalayacağımıza inanıyoruz" dedi.
#Cevdet YılmazKira artış sınırında sona yaklaşıldı. Pandemi koşullarında getirilen kira zammı artış oranındaki yüzde 25 zam sınırı ikinci yıl geride kalıyor. Bilindiği üzere kira artış sınırı geçtiğimiz yıl bir yıl süreyle daha uzatılmıştı. Peki, kira artış sınırı ne zaman sona erecek? Yüzde 25 kira zammı sınırı uzayacak mı? Merak edilen sorunun cevabıyla ilgili Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten açıklama geldi. İşte detaylar...
#KiraHazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Şimşek, "Biz enflasyonu düşürmekte kararlıyız. Bu sene bir miktar düştükten sonra geri çekilmeyeceğiz. Mali para politikamızdan geri adım atmayacağız. Biz bu enflasyonu düşürene kadar çalışmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı. "KDV'de artış görmüyoruz" diyen Bakan Şimşek, "Deprem, kur ve vergi etkisi ile son 1 yılda enflasyon yükseldi." dedi. Öte yandan Şimşek, "1-16 Nisan arasında MB’de iyileşme neredeyse 49 milyar dolar. Tarihte eşi benzeri görülmemiş bir iyileşme var" mesajını verdi.
#Bakan ŞimşekTürkiye’de kırılan ilk uluslararası atletizm rekoruna ev sahipliği yapan Türkiye İş Bankası 19. İstanbul Yarı Maratonu, bu yıl 28 Nisan Pazar günü koşulacak. Avrupa’da “Gold Label” kategorisinde yer alan dört yarı maratondan biri olan koşunun basın toplantısı İBB Maltepe Kenan Onuk Atletizm Pisti’nde yapıldı.
#İstanbul Yarı MaratonuUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Asya’dan ve Orta Doğu’dan gelecek yüklerin akışını sorunsuz şekilde sağlamak için Marmaray’dan sonra Gebze-Yavuz Sultan Selim Köprüsü-İstanbul Havalimanı-Çatalca Demiryolu Projesi'ni hayata geçirmeyi planladıklarını belirterek, Basra Körfezi’ni Türkiye üzerinden Avrupa’ya ve Orta Asya’ya bağlayacak Kalkınma Yolu Projesi'nin de büyük önem taşıdığını söyledi.
#Abdulkadir Uraloğlu