Güncelleme Tarihi:
LİMAK Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, çimento sektöründe 3 yılda toplamda 300 milyon dolarlık yatırım hedeflediklerini açıklarken, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’ndan (TMSF) aldıkları Ergani Çimento Fabrikası’nın kapasitesini de 2 katına çıkaracaklarını belirtti. Diyarbakır’ın Ergani ilçesindeki bu fabrikaya 10 milyon dolarlık yatırımla kurdukları ‘toz tutucu baca sistemini’ tanıtan Özdemir, bacadan duman çıkmadığını gören Erganililer’i fabrikanın çalıştığına inandırmakta zorlandıklarını anlattı.
Erganili çok çekmiş
Limak bünyesine 2006 yılında katılan Ergani fabrikasındaki tören sonrasında soruları yanıtlayan Özdemir, şunları söyledi: “Ergani halkı bizden evvel bu fabrikadan çok çekmiş. 2006’den bu yana hem kapasiteyi artırmak için hem de çevreye en az zarar vermek için 12 bin ağaç diktik. Yaklaşık 10 milyon dolarlık bir yatırım yaparak, dünyada kullanılan en son teknoloji olan ‘torbalı filtre’ sistemi kurduk. Böylece, yasal zorunluluk olan 1 normal metreküpteki atmosfere atılan toz miktarı olan 120 mg yerine 10 mg değerin altına düşüldü. Bu da Diyarbakır Ergani Çimento Fabrikası’nı Türkiye’nin en çevreci çimento fabrikalarından biri haline getirdi. Bu sistemden sonra Erganililer ‘siz bizi kandırıyorsunuz fabrika çalışmıyor’ dediler. Fabrika eskisinden çok daha fazla kapasiteyle çalışıyor.”
50 milyon dolar
Fabrikanın Limak Grubu’na geçtiği yıllarda yaklaşık 500 bin ton kapasite ile çalıştığını söyleyen Özdemir, şu bilgileri de verdi: “Ergani Çimento Fabrikası’nın kapasite artırımı için bugüne kadar 50 milyon dolar yatırım yaptık. Yatırımlar sonrasında, tesis 2 bin 350 ton/gün klinker üretimi ve yıllık 860 bin ton/yıl klinker kapasitesine ulaştırıldı. Tesiste 2006 yılında 500 bin ton çimento satışı gerçekleştirilirken, 2010 yılı sonunda 1 milyon ton çimento satışına ulaşıldı. Ergani’de yatırımlar sonucunda, klinker üretim kapasitesi yüzde 35, çimento satışı ise yüzde 100 arttırıldı.”
Fabrikaların kapasitesini 100 milyon dolarlık yatırımla yıllık 1 milyon tondan 2 milyon tona çıkaracaklarını belirten Özdemir, grubun ikinci büyük işi olan bu sektöre ilişkin hedeflerini şöyle anlattı: “Bu yıl sonu için 6.5 milyon/ton çimento, 1.7 milyon metreküp hazır beton satışı yapmayı planlıyoruz. Bu doğrultuda, grubun cirosu da 780 milyon TL olarak hesaplanıyor. Kadameli olarak 3 yılda, 300 milyon dolarlık yatırım yapaçağız. Bu yatırımlarla klinker kapasitemiz 8.5 milyon tona ulaşacak. Ayrıca Limak çimento bünyesinde bulunan hazır beton işletmelerinin sayısı önümüzdeki yıl yüzde 50 artırılarak 18’e çıkarılacak.”
Yatırım kredisiyle tüketici kredisi aynı tutulmamalı
EKONOMİ yönetimi ile bankacılık arasında tartışmaya yol açan kredilerdeki yüzde 25’lik büyüme sınırı için “Tüketici kredilerindeki artışla yatırım kredilerindeki artış aynı tutulmamalı” diyen Nihat Özdemir, “Türkiye ekonomisinin en büyük sorunu cari açık. Bu yatırımla önlenebilir. Bunu yavaşlatırsanız, cari açığı önleyemezsiniz. Sayın Ali Babacan’ın kredi finansmanını rahatlatıcı tedbirler getirmesi lazım. Böyle devam ederse ekonomi zor günler geçirir.”
Ekonomik kriz Güneydoğu’ya hiç uğramadı
GÜNEYDOĞU Bölgesi’nin krizde dahi büyüyen bir bölge olduğunu belirten Nihat Özdemir, şöyle konuştu:
Burada hiç kriz olmadı. Bunda devletin yapmış olduğu altyapı yatırımlarının da etkisi var. Konut ihtiyacı ve özel sektörün yaptığı HES yatırımları da etkili.
Stoksuz çalıştık
Ayrıca Suriye ve Irak bölgesinin de krizlerden etkilenmeden yatırımlarına devam etmesi bizim 5 yıldır stoksuz çalışmamızı sağladı. Suriye’de yaşanan siyasi kriz günlük satışları hiç etkilemedi.
Bu bölgenin insanlarıyla bu bölgede büyümek istiyorum. Bu bölgede iş yapma tarzımız farklı. Batının aksine ortaklık ve bayilik yapısıyla çalışıyoruz.
Hedef işadamı yaratmak
Çünkü burada ticari faaliyette bulunanlara rakip olmak istemiyoruz. Hedefimiz bölgede işadamı yaratmak. Birlikte büyümek. Ben hangi partiden olursa olsun belediye başkanlarını ziyaret ediyorum. Hiç kimseyi yok saymıyorum. Tüm yetkililerle görüşüyorum.