Burun, en göz önünde olan organlarımızdan bir tanesidir. Burnun bazı görevleri olduğu gibi aynı zamanda burun tipi kişiliğimizi de ele verebiliyor. Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Bahadır Baykal konu ile ilgili bilgiler verdi.
#Burun ŞekilleriSon dönemde sosyal medya üzerinden hepimiz sıkça paylaşım yapıyoruz. Özlü sözler, manzara fotoğrafları, yediğimiz içtiğimiz yemekler, selfie’ler... Her şeyi paylaşır olduk. Peki ya çocukların fotoğrafları? Sizce paylaşmamızda sakınca yok mu? Veya bunun bir sınırı olmalı mı?
#Tülay Demir OktayHer yıl burnunun şeklini değiştirmek isteyen binlerce kişi ameliyat olmak için doktorlara başvuruyor. Kimi doğuştan sahip olduğu burun yapısını beğenmiyor, kimi burnuna gelen bir darbe sonucu oluşan eğrilik veya çarpıklıktan şikayetçi ve bu şikayetlere bir de tıkanıklık ve nefes alamama eklenince ameliyat kaçınılmaz oluyor. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Yusuf Can burun ameliyatını anlatıyor.
#Doğal Burun EstetiğiHer yıl dış görünümünü geliştirmek isteyen binlerce insan burun ameliyatı olmak için doktorlara başvuruyor. Bu insanların bir kısmı doğuştan sahip oldukları burun yapısını beğenmiyor, bir kısmı da buruna alınan bir darbe sonucu oluşan eğrilik veya çarpıklıktan şikayetçi ve bu şikayetlere sıklıkla burun tıkanıklığı da eşlik ediyor ve rahat nefes alınamıyor. Fonksiyonel burun estetiği ile tüm bu sorunların çözülebileceğini belirten Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Yusuf Can anlatıyor…
Diyarbakır'da 8 yaşındaki Narin Güran'ın öldürülmesine ilişkin iddianame kabul edildi. Tutuklanan amca Salim, anne Yüksel ve ağabey Enes Güran ile komşuları Nevzat Bahtiyar'ın "iştirak halinde çocuğa karşı kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yargılanmasına 7 Kasım'da başlanacak. Öte yandan Nevzat Bahtiyar'ın Narin'in cansız bedenini aracıyla taşıdığı görüntüler ortaya çıktı.
#Narin GüranSon dakika haberine göre; Diyarbakır'da 8 yaşındaki Narin Güran'ın öldürülmesine ilişkin hazırlanan iddianamede, tutuklu şüpheliler amca Salim, anne Yüksel ve ağabey Enes Güran ile itirafçı Nevzat Bahtiyar hakkında "iştirak halinde çocuğa karşı kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi. İddianamede, Tavşantepe Mahallesi'nde kolluk görevlilerince yürütülen devriye faaliyetleri çerçevesinde aile üyelerinin sık sık toplantılar yaptığının belirlendiği belirtildi.
#Narin GüranAşırı sıcaklardan bunaldığımız bugünlerde cilt sağlığımızı korumak oldukça güçleşti. Güneş ışınlarının cildimiz üzerindeki yıkıcı etkileri, bu yıl çok daha fazla hissediliyor gibi. Özellikle yaz aylarıyla birlikte tetiklenen melazma, yüz güzelliğini gölgeleyen önemli bir cilt sağlığı sorunu olarak karşımıza çıkıyor.
#Süheyla BuyrukçuAnkara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, Covid-19'a göre hazırlanan aşıların, Türkiye'de de görülen Eris varyantına karşı etkinliğinin çok az olduğunu belirterek, "Virüs o kadar değişti ki ilk hazırlanan aşıların şu anki mevcut değişmiş olan varyantlara, örneğin Eris varyantına karşı etkinliği çok azaldı. Dünyada yeni aşılar geliştirildi. En yeni aşı bu ve eylül ayından itibaren Kuzey Amerika ve Avrupa'da kullanım onayı aldı ve kullanılmaya başladı. Bir an önce bu aşının ülkemize gelmesini bekliyoruz" dedi.
#Prof. Dr. Alpay AzapAnkara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, Covid-19'a göre hazırlanan aşıların, Türkiye'de de görülen Eris varyantına karşı etkinliğinin çok az olduğunu belirterek, "Virüs o kadar değişti ki ilk hazırlanan aşıların şu anki mevcut değişmiş olan varyantlara, örneğin Eris varyantına karşı etkinliği çok azaldı. Dünyada yeni aşılar geliştirildi. En yeni aşı bu ve eylül ayından itibaren Kuzey Amerika ve Avrupa'da kullanım onayı aldı ve kullanılmaya başladı. Bir an önce bu aşının ülkemize gelmesini bekliyoruz" dedi.
#KoronavirüsHastalıkların tanısında hastalara belirli tahliller yapılır. Tedavi sürecinin başarısında pozitif etkileri bulunan bu tanı yöntemleri, farklı durumlarda farklı tahlillerle uygulanabilir. Hastanelerde kan tahlili yapılarak hastanın şeker düzeyi, kan değerleri incelenebilir. Ancak bazı durumlarda çok daha detaylı araştırmalar için farklı tahliller gerekli olabilir. Bunlardan biri olan APTT testi, hemotoloji laboratuvarlarında yapılır. Peki, APTT testi ne anlama gelir? APTT nedir? APTT değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? İşte detaylar...
#APTT Nedirİstanbul'da beklenen depremle ilgili İBB tarafından yapılan çalışmalarda en çok riskli yapının Büyükçekmece, Küçükçekmece ve Esenyurt'a olduğu belirlendi. Raporu değerlendiren Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür , "İstanbul'da binaların yüzde 10'u çok ağır hasar alacak. Avrupa yakası, zemin itibarıyla, jeolojik formasyon itibariyle, deprem kaynağı ile olan ilişkisine göre, Asya yakasından daha fazla zarar görecek. İstanbul'da deprem gözetildiği zaman en fazla dikkat edilecek ilçeler arasında Büyükçekmece, Küçükçekmece, Esenyurt, Tarihi Yarımada Fatih, Zeytinburnu. Çünkü bu bölgelerde zemin, göreceli olarak iyi durumda değil" dedi.
#Naci Görürİstanbul'da beklenen depremle ilgili İBB tarafından yapılan çalışmalarda en çok riskli yapının Büyükçekmece, Küçükçekmece ve Esenyurt'a olduğu belirlendi. Raporu değerlendiren Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür , "İstanbul'da binaların yüzde 10'u çok ağır hasar alacak. Avrupa yakası, zemin itibarıyla, jeolojik formasyon itibariyle, deprem kaynağı ile olan ilişkisine göre, Asya yakasından daha fazla zarar görecek. İstanbul'da deprem gözetildiği zaman en fazla dikkat edilecek ilçeler arasında Büyükçekmece, Küçükçekmece, Esenyurt, Tarihi Yarımada Fatih, Zeytinburnu. Çünkü bu bölgelerde zemin, göreceli olarak iyi durumda değil" dedi.
#Naci GörürAile büyükleri ile genç nesiller arasında kuşak çatışmaları toplumda oldukça sık gözlemlenen bir durum. Özellikle büyükanne ve büyükbabalar torunlarının kendilerine karşı kaba ve saygısız tutumlar içinde olmasından şikayetçi. Peki böyle durumlarda hatayı kimde aramalı? Aile büyüklerinde mi, anne-babalarda mı, torunlarda mı? Bir Sorudan Fazlası serimizin bu bölümünde torunlarının tavırlarından şikayet eden büyükanne ve büyükbabalarla konuştuk.
#BSFTüm cilt tiplerinde karşılaşılabilen cilt lekeleri, cildin hassas olduğu, güneşe ve kimyasal maddelere en çok maruz kaldığı bölgeler başta olmak üzere, ilerleyen yaşla birlikte vücudun her yerinde görülebilir. Cildimizi olduğundan yaşlı ve yorgun gösteren bu lekeler kadın erkek herkesi belli bir yaşın üstünde rahatsız eder hale gelir.
#Dermatolog Dr Neslihan Dolar“Bir kez estetik yaptıran her zaman yaptırmak ister mi?”sorusundan yola çıktık; arka arkaya işlem yaptıranlarla konuştuk. Estetik uzmanları gözlemlerini, psikoterapist Fundem Ece bağımlılık söz konusu olduğunda yapılması gerekenleri anlattı.
#EstetikErkeklerde orgazm sonrasında öksürük, ateş, konuşma bozukluğu, hafıza sorunları gibi belirtilerle ortaya çıkan 'Orgazm Sonrası Hastalık Sendromu' sağlık çalışanlarının bile hakkında yeterince bilgi sahibi olmadığı nadir bir hastalık. Peki bu sendrom neden ve nasıl yaşanıyor? Prof. Dr. Ege Can Şerefoğlu tüm ayrıntılarıyla anlattı.
#Cinsel SağlıkABD'de 1974 yılının sıcak bir yaz günü bir plajda bir kadının cansız bedeni bulundu. Polisin elinde kadının kimliğini tespit etmeye yarayacak hiçbir ipucu yoktu. Bu gizem neredeyse 50 yıl boyunca devam etti. Kadının kim olduğuna dair birçok teori ortaya atıldı. Gerçek ise ancak DNA teknolojisinin gelişmesiyle açığa çıktı. İşte tüm ayrıntılar...
#Kumulların HanımıAĞRI, sık tuvalete gitme, bulantı ve kusma gibi şikayetlerle çocuklarda kendini gösterebilen böbrek hastalıkları bazen hiç belirti vermeyerek sessizce ilerleyebiliyor. Çocuklarda büyüdükçe böbrek yetmezliğine kadar gidebilecek ciddi sorunların önüne geçilmesi için anne babaların erken dönemde koruyucu önlemler alması büyük önem taşıyor.
#1Ergenlik sırasında gırtlağın gelişimiyle paralel olarak erkeklerin seslerinde belirgin bir kalınlaşma (pesleşme) meydana geldiğini belirten Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Erhan Demirhan, sesteki kalınlaşmanın gerçekleşememesi ve tiz kalmasının bir ses bozukluğu olduğunu ifade ederek, şu bilgileri verdi:
#1Koronavirüsün Omicron varyantına yakalananların sayısı tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de artıyor. Bununla beraber PCR testindeki kurallarda değişiklik olup olmayacağı da tartışılıyor. En son Güney Afrika’da yapılan bir araştırma PCR testleriyle ilgili önemli bir sonucu ortaya çıkardı. Araştırmada burundan alınan örneklerin Omicron’un tespiti için en iyi yol olmadığı saptandı. Peki Omicron için PCR test örneklerinde değişiklik mi yapmak gerekiyor? En doğru sonucu hangi test veriyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsApne en çok görülen hastalıklardan bir tanesidir. Apne kavramını ve hastalığını ilk defa duyan kişiler apnenin tam olarak ne olduğunu merak etmektedirler. Apne kavramı son yılarda internet üzerinden sürekli olarak araştırılmakta ve araştırılmaya devam etmektedir. Apnenin nasıl tedavi edildiği de en çok araştırılanlar arasındadır. Peki, apne nedir? Apne nasıl tedavi edilir? İşte apne ile ilgili tüm detaylar.
#Apne Nedir16 Nisan Dünya Ses Sağlığı Günü’nde ses sağlığı, ses hijyeni ve ses estetiği ile ilgili bilgi veren KBB Hastalıkları ve Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Zeynep Alkan, ses sorunlarının belirtileri ve tedavi yöntemlerini anlattı. Prof. Dr. Alkan, “Nezle, grip, reflü, alerji gibi hastalıklar, yanlış kullanım nedeniyle oluşan, ses sorunları geçicidir ve tedavi edilebilir. Esas sorun ses kısıklığını başka sebeplere bağlayıp ciddi olabilecek hastalık tanısını geciktirmektir. Bu nedenle 15 günden uzun süren ses kısıklığında mutlaka hekime başvurulmalıdır” dedi.
#16 Nisan Dünya Ses Sağlığı Günü