Bursa Ovası'nı tek başına besleyen ve yıllardır kirliliğine çözüm bulunamayan Nilüfer Çayı'ndaki toplu balık ölümleri endişe yarattı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından inceleme için sudan ve balıklardan numune alındı. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, "Sazanlar, yayınlar, kefaller, çayda ne kadar küçük, büyük balık varsa hepsi ölüyor. Hepsinin topluca ölmesi zehirlenmeden başka bir şeyden, sebepten değildir. Her yıl aynı bölgede balık ölümü oluyorsa, bunun nedeni zehirlenmedir. Acilen yetkililerimizin o bölgedeki çay boyunca ölçümler yapması gerekiyor. Nedeninin bulunup, cezalandırılması gerekiyor" dedi.
#BursaBursa Ovası'nı tek başına besleyen ve yıllardır kirliliğine çözüm bulunamayan Nilüfer Çayı'ndaki toplu balık ölümleri endişe yarattı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından inceleme için sudan ve balıklardan numune alındı. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, "Sazanlar, yayınlar, kefaller, çayda ne kadar küçük, büyük balık varsa hepsi ölüyor. Hepsinin topluca ölmesi zehirlenmeden başka bir şeyden, sebepten değildir. Her yıl aynı bölgede balık ölümü oluyorsa, bunun nedeni zehirlenmedir. Acilen yetkililerimizin o bölgedeki çay boyunca ölçümler yapması gerekiyor. Nedeninin bulunup, cezalandırılması gerekiyor" dedi
#Bursaİş temposundan ve şehrin gürültüsünden uzaklaşmak için göl kenarında tatil yapmanın şimdi tam zamanı… Peki hangi göller tercih edilmeli? İşte İstanbul ve Ankara’ya yakın doğanın içinde vakit geçirilecek birbirinden güzel 8 göl…
#SeyahatKocaeli Üniversitesi'nden Prof. Dr. Şerif Barış, "Bursa'nın içerisinde kırılmamış birçok fay var. İşte bu faylar potansiyel tehlike. İznik-Mekece fayı kırılırsa 7,2. Gemlik fayı 6,9. Bu ikisi birden kırılırsa 7,7. 2021 yılının sonlarında Ankara Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nin ortak bir projesinde yapılan çalışmasında, yeni bir fay bulundu. Yeni bir çocuğumuz oldu. Medyada da oldukça dikkat çekti. Bursa'nın yeni fayına baktığımızda Kayapa fayı burada" dedi.
#BursaEvliya Çelebi, Bursa’yı tanımlarken ‘Velhasıl Bursa sudan ibarettir’ demişti. Aradan geçen yılların ardından Bursa hala sudan mı ibaret? Marmara Denizi, İznik Gölü, Uluabat Gölü, Nilüfer Deresi, Samanlı Deresi, Karadere ve daha niceleri ne durumdalar? Su kaynaklarımız neden kirli? Yetkililer ve vatandaş ne yapmalı? Bu soruları DOĞADER Başkanı Sedat Güler ve Doç. Dr. Efsun Dindar ile konuştuk.
#Serhat TezcanUludağ’dan başlayıp Bursa Ovası’ndaki birçok dere ve Susurluk Çayı ile birleşerek, Karacabey’den Marmara Denizi’ne dökülen Nilüfer Çayı, katı atık ve sanayi atıkları nedeniyle siyaha büründü. Bursa Ovası'nda tarım arazilerinde sulamada kullanılan Nilüfer Çayı'nın son hali endişe yarattı.Nilüfer Çayı'ndan alınan numunelerin analiz sonuçlarında 4'üncü derece kirlilik çıktı.
#BursaBursa'da tarım arazilerine hayat veren Nilüfer Çayı'ndan alınan numunelerin analiz sonuçlarında 4'üncü derece kirlilik çıktı. Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Barış Bülent Aşık, sanayi tesislerinden bırakılan kimyasal atıkların suya karıştığını söyledi. Özellikle kimyasal boya içeriklerinin suya karıştığını belirten Aşık, "O senenin moda rengi neyse, Nilüfer Çayı da o renk akıyor" dedi. Nilüfer Çayı'nın kirli akan kısımları, dronla havadan görüntülendi.
#BursaBursa'da tarım arazilerine hayat veren Nilüfer Çayı'ndan alınan numunelerin analiz sonuçlarında 4'üncü derece kirlilik çıktı. Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Barış Bülent Aşık, sanayi tesislerinden bırakılan kimyasal atıkların suya karıştığını söyledi. Özellikle kimyasal boya içeriklerinin suya karıştığını belirten Aşık, "O senenin moda rengi neyse, Nilüfer Çayı da o renk akıyor" dedi. Nilüfer Çayı'nın kirli akan kısımları, dronla havadan görüntülendi.
#Nilüfer ÇayıAnadolu’da hayat var olduğundan beri Bursa hep çok zengin bir yaşam kaynağı oldu. Verimli toprakları, tarih boyunca ticaret, zanaat ve sanatın önemli bir merkezi olarak konumlanması, çeşitli medeniyetlere başkentlik yapmış olması ve neredeyse insanlığın başlangıcından bugüne dek; hep göç yolu üzerinde bulunması Bursa’nın kültürel birikimini çok zengin kılmıştır.
#BursaBursa Ovası'ndaki tarım arazilerine su sağlayan Kestel ilçesindeki Gölbaşı Barajı'nda kuraklık nedeniyle su seviyesi düştü. Bursa Uludağ Üniversitesi Tarımsal Araştırma Uygulama Merkezi Müdürü Dr. Fevzi Çakmak, baraj gölünde suyun yüzde 70 oranında çekildiğini belirterek, "Göletler dolmazsa çiftçi ciddi anlamda mağdur olacak. Daha az su isteyen ürünlerin ekilmesi gerekecek. Bu da gelir kaybına yol açacaktır" dedi.
#Gölbaşı BarajıBursa'da Marmara Denizi’ne dökülen Nilüfer Çayı; tarım, sanayi ve evsel atıklar nedeniyle siyaha boyandı. Kirli suyun çaya aktığı noktalar dronla havadan görüntülendi. Suda canlı yaşamının kalmadığını belirten DOĞADER Yönetim Kurulu Üyesi Murat Demir, “Bu artık bir su değil, kimyasal atık” dedi. Demir ayrıca, “4 milyona yaklaşan nüfusumuzla, 20’den fazla sanayi bölgemizle biz bütün evsel ve sanayi atığımızı Nilüfer Çayı’na bırakıyoruz. Bunu hem evimizde hem de sanayimizde yapıyoruz. Yani sanayicimiz kadar evdeki teyzemiz de suçlu.'' ifadelerini kullandı.
#BursaBursa'da Marmara Denizi’ne dökülen Nilüfer Çayı; tarım, sanayi ve evsel atıklar nedeniyle siyaha boyandı. Kirli suyun çaya aktığı noktalar dronla havadan görüntülendi. Suda canlı yaşamının kalmadığını belirten DOĞADER Yönetim Kurulu Üyesi Murat Demir, “Bu artık bir su değil, kimyasal atık” dedi.
#BursaBugün Dünya Çevre Günü... İsveç’in Stockholm kentinde 1972 yılında düzenlenen Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı’ndan bu yana, her yıl 5 Haziran tarihinde, çevrenin korunması konusunda dünya çapında farkındalık yaratılması ve eylemde bulunulması amacıyla kutlanıyor.Hürriyet Bursa olarak bugün kentimizin durumunu ele aldık. ‘Hava, toprak, su kaynaklarımız ne halde? Yıllar itibariyle ne yönde ilerleme kaydediyoruz?’ bu soruları çevre konusunda çalışmaları bulunan Doç. Dr. Efsun Dindar ve DOĞADER Başkanı Sedat Güler’e yönelttik.
#BursaOrtak bir mücadelenin tohumları ve kolektif olmanın verdiği birlik ruhuyla ilerlediler. ‘Olmaz, yapamazsınız, üstesinden gelemezsiniz” söylemlerine karşın, canı gönülden çalışarak, var olan yetenekleriyle birbirlerini desteklediler. Bölgede yaşayan kadınlarla yola çıktıkları bu süreçte ‘Biz’ diyerek, hızlı ve kolay yol aldılar. S.S. Zeyniler Çalıkuşu Kadınlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mahinur Özkaya Makar, “Hepimiz, gelecek sorumluluğunu ön planda tutuyoruz. Kültürümüzü, doğayı korumak istiyoruz” diyor.
#Serhat TEZCANCoğrafyada sıkça rastlanılan yeryüzü şekillerinden birisi ovalardır. Türkiye'de çok sayıda ova vardır ve bu ovaların özellikleri birbirinden farklıdır. Sizler için Ova nedir ve nasıl oluşur? Ova oluşabilmesi için gerekli koşullar ve Türkiye'deki ovalar hangileridir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Ova Nedir Ve Nasıl Oluşur?Armut, dünyada ılıman iklim görülen her yerde yetişebilen bir meyve türüdür. Bu meyvenin şekil olarak daha basık olanı deveci armudu olarak isimlendirilmekte ve fazlaca tüketilmektedir. Peki, deveci armudu nasıl ve nerde yetişir? Ülkemizde deveci armudu yetiştirmeye elverişli olan bölgeler nerelerdir? Sizler için deveci armudu yetiştirme konusunda sorulan bu sorulara cevaplar derledik.
Mevsim normalleri üzerinde seyreden sıcaklıklar ve yağışların azalması nedeniyle yüzde 90 çekilen Gölbaşı Barajı'nın doluluk oranı son yağışlarla birlikte yüzde 50 oldu. Çatlamış toprak üzerinde duran sandallar da su üzerine çıktı. Doğa yürüyüşçüsü Erdal Akkaya, “Doğa yürüyüşünü çok seviyoruz. Birkaç hafta önce buraya yürüyüş için geldiğimizde suyun ileride olduğunu görmüştük. Önceki yıllarda da su çekilmişti ama bu yıl su komple çekildi. Gölün içerisinde olan kayıkların toprak üzerinde olduğunu gördük. Çok endişeliydik ama son yağan kar yağışıyla ümidimiz arttı.'' dedi.
#BursaMevsim normalleri üzerinde seyreden sıcaklıklar ve yağışların azalması nedeniyle yüzde 90 çekilen Gölbaşı Barajı'nın doluluk oranı son yağışlarla birlikte yüzde 50 oldu. Çatlamış toprak üzerinde duran sandallar da su üzerine çıktı. Doğa yürüyüşçüsü Erdal Akkaya, “Doğa yürüyüşünü çok seviyoruz. Birkaç hafta önce buraya yürüyüş için geldiğimizde suyun ileride olduğunu görmüştük. Önceki yıllarda da su çekilmişti ama bu yıl su komple çekildi. Gölün içerisinde olan kayıkların toprak üzerinde olduğunu gördük. Çok endişeliydik ama son yağan kar yağışıyla ümidimiz arttı.'' dedi.
#Bursa1941 senesinde Ankara’da toplanan 1. Coğrafya kongresinde Türkiye’nin coğrafi bakımdan 7 bölgeye ayrılmasına karar verilmiştir. Türkiye’nin coğrafi açıdan daha rahat anlaşılabilmesi ve genel özelliklerinin eğitim esaslı alanlarda daha iyi bir şekilde kavram olabilmesi amacıyla coğrafi bölgeler oluşturuldu. İşte Marmara bölgesine ait tüm detaylar.
#Marmara Bölgesi İlleriBursa Ovası'ndaki tarım arazilerinin büyük bir kısmının sulama ihtiyacını karşılayan, geçtiğimiz yaz kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kalan Gölbaşı Barajı'ndaki doluluk oranı yüzde 70'e yükseldi. Gölbaşı Barajı'nın, çiftçinin şah damarı olduğunu söyleyen Kestel Ziraat Odası Başkanı Eyüp Kılıç, "Rabbim yardım ederse, yağışlar biraz daha devam ederse bir nebze de olsa çiftçimiz nefes alacak" dedi.
#Gölbaşı Göleti