AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, “1999 İzmit Depremi ile 1912 Mürefte (Şarköy) depremleri arasındaki alan henüz kırılmadı. Her yıl 2,5 santimetre enerji biriktiriyor, her yıl 2,5 santimetre batıya doğru hareket ediyor. Bu fayın elastik payı tükendiği anda kırılacak. Burada baktığımızda 250 yıllık birikim var. Bugüne kadar 6 ila 7 metre arasında yer değiştirmesi söz konusu. Hatırlarsanız 17 Ağustos’ta, demir yolundaki rayların bükülmesi bu şekilde oldu. Bu hangi büyüklükteki depreme karşılık derseniz, kırılmanın mekanizmasına göre 7.2’den başlayıp 7.8’e kadar çıkabilecek büyüklükte bir deprem üretebilir” dedi.
#AFADMarmara Denizi’nde Gemlik Körfezi’nde meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremden 7 dakika önce, Mudanya ilçesi açıklarında denizden duman yükseldiği görüldü. Bir iş yerinin güvenlik kamerasına da yansıyan görüntülere ilişkin Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi Başkanı Engin Er, aktif fay hattının bulunduğu Marmara Denizi’nde sürekli gaz çıkışı gerçekleştiğini ve bunun normal olduğunu belirterek, “Her gaz çıkışı, bir deprem olacak anlamına gelmez. Fay hatlarından gaz çıkışı olması zaten normal. Genellikle radon gazı çıkar” dedi.
#BursaBursa'da 10.42 sıralarında 5.1 büyüklüğündeki deprem halkı sokağa döktü. Bir diş hekimi, tedavi ettiği hastasını da alıp dışarıya kaçarken, bir iş yerinde çok sayıda çalışan dışarı kaçmasına rağmen bir şey olmamış gibi çayını yudumlayan kişi de fenomen oldu. Mudanya'daki iş yerlerindeki güvenlik kameralarında panik anları da saniye saniye kaydedildi.
#BursaKahramanmaraş merkezli depremlerin ardından gözler Büyük Marmara Depremine çevrildi. Bursa AFAD afet raporunda Bursa'nın depremselliği ile ilgili öne çıkan veriler dikkat çekti. Raporda il genelinde 6 olarak bilinen aktif fay sayısının 14 olarak belirtilmesi dikkat çekti. Ayrıca rapora göre, 650 bin konutun olduğu Bursa'da 2004 yılı öncesine ait riskli 200 bin bina bulunuyor.
#BursaAFAD verilerine göre bugün saat 08.28'de Bursa açıklarında 3.9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. İstanbul ve diğer çevre şehirlerden hissedilen deprem endişeye neden oldu. Hurriyet.com.tr'ye sarsıntıyı yorumlayan Prof. Dr. Süleyman Pampal, Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun ‘güney koluna' dikkat çekti. Peki buradaki faylar büyük depremler üretebilir mi?
#DepremMilliyetçi Hareket Partisi Bursa il teşkilatı ile birlikte Osmangazi, Yıldırım ve Nilüfer ilçe teşkilatları 13 Mayıs tarihinde genel merkez tarafından feshedildi. Çok geçmeden, görevde olan mevcut 10 ilçe başkanı ve yönetim kurulları partiden istifa ettiklerini açıkladı
#MHPJEOFİZİK Mühendisi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Marmara Denizi’nde son gerçekleşen depremlerin ’hoş olmayan’ ve ’algılanması zor işaretler verdiğini’ belirtti, 1855 yılındaki büyük Bursa depremi sonrası beklenen yeni hareketlenme ihtimalinin de giderek arttığını söyledi. Yrd. Doç. Dr. Gündoğdu, "Bölgede son yaşanan hareketlerde sıkıntılı durum var. Bu depremler Adalar bölgesinde açılmayı, kuzeyde sıkışmayı ifade ediyor. Gölcük Depremi’nden bu yana ilk defa görülen bu durum hiç hoş değil" diye konuştu.
#Oğuz GündoğduTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı CNN Türk ekranlarında Dicle Canova'nın sorularını yanıtladı. Bakan Yumaklı "Biz vermiş olduğumuz mazot, gübre desteğini ürün bazına indirdik. 13 ürüne indirdik. Bunların içinde mazot ve gübre ne kadar kullanılıyor bunu belirledik. Önümüzdeki dönemlerde bu rakam güncellenerek devam edecek" dedi.
#İbrahim YumaklıTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı CNN Türk ekranlarında Dicle Canova'nın sorularını yanıtladı. Bakan Yumaklı "Mazot ve gübre ne kadar kullanılıyor bunu belirledik. Önümüzdeki dönemlerde bu rakam güncellenerek devam edecek" dedi.
#İbrahim Yumaklı17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin yıl dönümü öncesinde Deprem Uzmanı Prof. Dr. Zeki Hasgür, Bursa ve Gemlik gibi Güney Marmara'da meydana gelebilecek bir depremin İstanbul'u da etkileyebileceğine dair kritik uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Hasgür, “Bursa'da herhangi bir deprem olursa İstanbul tetikte olmalı" uyarısında bulundu.
#DEPREMTekirdağ son dakika depremi AFAD ve Kandilli verilerine yansıdı. AFAD'dan alınan bilgiye göre Tekirdağ açıklarında 3.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Derinliği 14.38 KM olarak kaydedilen deprem Bursa ve İstanbul'un bazı bölgelerinde hissedilirken, vatandaşlar da Tekirdağ'da deprem mi oldu? sorusuna yanıt aramaya başladı. Diğer yandan alınan verilere göre, dün Bolu'da saat 07.31'de merkez üssü Mesciçele köyü olan 3.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin derinliği 6 kilometre olarak ölçüldü. 3 dakika sonra saat 07.34’te ise Çukurören köyü merkezli 3.1 şiddetinde sarsıntı meydana geldi. Pek çok kişi ard arda meydana gelen sarsıntıları hissetti. Türkiye'nin farklı bölgelerinde gün içinde farklı büyüklüklerde sarsıntılar meydana geliyor. Yaşanan depremler kurumların son dakika depremler listesiyle detaylı olarak paylaşılıyor. Peki son dakika deprem mi oldu? Bugün en son nerede deprem oldu, kaç şiddetinde? İşte İşte AFAD ve Kandilli Rasathanesi tarafından yapılan açıklamalara göre son depremler listesi..
#DepremBursa son dakika depremi AFAD ve Kandilli verilerine yansıdı. Kandilli Rasathanesi'nden alınan bilgiye göre Bursa'da 3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem sonrası kısa süreli panik yaşayan vatandaşlar, Bursa'da deprem mi oldu, sorusuna yanıt aramaya başladı. Öte yandan AFAD tarafından kaydedilen son dakika verilerine öre sabah saat 06.24'te merkez üssü Afyonkarahisar olan 4.4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem kısa süreli paniğe neden olurken ardından saat 06.27'de 2.8 ve saat 06.30'da 3.5 büyüklüğünde iki artçı sarsıntı daha meydana geldi. Peki, son deprem nerede ne zaman oldu? İşte AFAD ve Kandilli son depremler 11 Temmuz tablosu...
#DepremAFAD, Manisa'nın Soma ilçesinde 4.8 büyüklüğünde deprem olduğunu duyurdu. Deprem Bursa, Çanakkale, İzmir ve Balıkesir'den de hissedildi. Deprem uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, CNN Türk canlı yayınında Soma'da meydana gelen depremi değerlendirdi. Prof. Ersoy, Buradaki deprem Marmara'daki fay kolunu etkilemez, tetiklemez. Manisa depreminin İstanbul depremini tetiklemesi söz konusu olamaz" dedi.
#ManisaAFAD, Manisa'nın Soma ilçesinde 4.8 büyüklüğünde deprem olduğunu duyurdu. Deprem Bursa, Çanakkale, İzmir ve Balıkesir'den de hissedildi. Deprem uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, CNN Türk canlı yayınında Soma'da meydana gelen depremi değerlendirdi. Prof. Ersoy, Buradaki deprem Marmara'daki fay kolunu etkilemez, tetiklemez. Manisa depreminin İstanbul depremini tetiklemesi söz konusu olamaz" dedi.
#AFADKonut fiyat artışı hız kesip kiralar yükselmeye devam edince, evde amortisman süresi kısaldı. Konut satışının en yoğun olduğu 10 ilde yapılan araştırmaya göre; 2024 yılı itibarıyla en düşük ortalama geri dönüş süresi 14-17 yıl ile Ankara’da. Antalya, Bursa ve Kocaeli illerinde geri dönüş süreleri 15-18 yıl aralığında hesaplanıyor. İstanbul’da ise 2021’de 20-23 yıl olan süre, 16-19 yıla kadar düştü.
#KonutBoğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, 19 adet yeni 'Çok Disiplinli Tsunami Erken Uyarı' istasyonunu devreye aldı. Kandilli Rasathanesi Müdürü Haluk Özener, "Uluslararası standartlarda biz bir deprem olduktan sonra 7 dakika içerisinde bir tsunami olup olmayacağını AFAD üzerinden vatandaşlarla paylaşacağız" dedi. Özener, "Marmara Denizi çevresinde yakın alan tsunamisini belirlemek için Kandilli'ye verilmiş bir görev var. Yani hepiniz biliyorsunuz olası bir Marmara depremi, Marmara Denizi içinde olacak ve özellikle meydana gelecek heyelanlardan dolayı tsunami olma riski var. Biz de mümkün olan en kısa sürede vatandaşlarımıza tsunami riskine karşı haberdar etmek için bu istasyonları kuruyoruz. Bu görev bize verildi" ifadelerini kullandı.
#Kandilli RasathanesiMarmara Denizi'nde Yalova açıklarında 3,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem, İstanbul, Bursa ve çevre illerde hissedildi. Peki bu depremi nasıl yorumlamak gerekiyor? Bölgede hangi faylar büyük deprem üretebilir? Prof. Dr. Süleyman Pampal hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#DepremDokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 3 yıl önce İzmir için başlattıkları deprem erken uyarı sistemi projesinin sonuna geldiklerini belirtti. Sözbilir, "Hem yazılı hem tasarım hem de mekanizma açısından tamamen yerli, yeni bir deprem uyarı sistemi geliştirdik. Geliştirdiğimiz sistemi önümüzdeki aydan itibaren 6 aylık bir deneme sürecine sokacağız. İzmir'de farklı lokasyonlardaki 12 istasyona yerleştireceğimiz bu sistem oluşacak depremlerle ilgili saniye saniye bize bilgi aktaracak" dedi.
#DEÜDokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 3 yıl önce İzmir için başlattıkları deprem erken uyarı sistemi projesinin sonuna geldiklerini belirtti. Sözbilir, "Hem yazılı hem tasarım hem de mekanizma açısından tamamen yerli, yeni bir deprem uyarı sistemi geliştirdik. Geliştirdiğimiz sistemi önümüzdeki aydan itibaren 6 aylık bir deneme sürecine sokacağız. İzmir'de farklı lokasyonlardaki 12 istasyona yerleştireceğimiz bu sistem oluşacak depremlerle ilgili saniye saniye bize bilgi aktaracak" dedi.
#Depremİstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, seçim gündemine dair önemli açıklamalarda bulundu. Kurum, Gazze’ye yardım mesajı verdiği için kendisini eleştiren İBB Başkanı’nın Gazze’ye yardım tırıyla poz vermesini değerlendirdi. “Tebrik ederim iyi poz veriyor” diyen Kurum, “Dün bizi Gazze, Filistin üzerinden eleştiren Belediye Başkanı bugün tır dorsesinin arkasına geçip sevimlilik pozu veriyor. Ucunda iyilik dokunacak her işin yanındayız. Ekrem Bey bizi takip ederse, böyle iyi örnekleri, hizmetleri yapacaktır. Bizim söylemimiz üzerinden Gazze’ye yapılacak yardım bizi sevindirir” ifadelerini kullandı.
#Murat Kurum