Bulut Bilişim haberleri sayfasında Bulut Bilişim hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1030 Bulut Bilişim haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Dijital olsun olmasın her hangi bir teknoloji ürününü satın almaya karar verirken bu tercihi yapma noktasında öncelikli kriterler arasında ürünün kullanım kolaylığı ve hızı yer alıyor. Bulutta sunulan servisleri satın alırken de hem bireysel hem de kurumsal kullanıcılar aynı kriterleri ön planda tutuyor. Özellikle son yıllarda iş ve özel hayatın hemen her alanında kullanılan bulut servislerini sağlayan şirketler, bu nedenle gerek web gerekse mobil ortamdaki kullanıcı deneyimine, arayüz tasarım ve yapısına özel önem veriyorlar.
#Bulut BilişimBulut bilişimin mikro veya makro düzeydeki kazanımları artık herkes tarafından biliniyor. Bu kazanımlar ise belki de en çok teknoloji ve eğitim yatırımlarıyla kendilerini geleceğe hazırlama iradesini gösteren yükselen ekonomilerde gözleniyor. Bu ülkelerde ekonomik ve sosyal gelişimin lokomotifi olan üniversiteler, girişimciler, bilim insanları ile eğitim, sağlık ve kamu yatırımlarından sorumlu devlet kurumları, ihtiyaç duydukları bilişim kaynak ve altyapısının önemli bir bölümüne bugün bulut sayesinde ulaşabiliyorlar. Üstelik bunu da oldukça düşük maliyetlerle gerçekleştirebiliyorlar.
#Bulut BilişimBulut bilişim kapsamındaki teknolojiler ve bunların kullanım şekilleri, inovatif güncellemelerle neredeyse her gün yaşamımızdaki rolünü artıyor. Farklı ölçekteki işletme ve kurumların mevcut işlerini yaparken yazılım ve donanımdan ciddi oranlarda tasarruf etmesini sağlayan bulut bilişim, çok genel tanımıyla şirketlerin yazılım, donanım, personel ve eğitime büyük yatırımlar yapıp bunları kurum içinde departmanlaştırmak yerine, uzaktaki yazılım ve donanım tesislerinde kurulu sistemlere internet üzerinden çok düşük bedellerle bağlanıp kullanmaları esasına dayanıyor.
#Bulut BilişimYakın gelecek trendlerinden bulut bilişimin nabzı yine bölgenin en önemli etkinliklerinden biri ile Türkiye’de atacak. 15 farklı ülkeden katılacak sektör temsilcileri ve bulut bilişim profesyonellerini bir araya getirecek olan CloudTalk Global-2020 Konferans ve Fuarı, 21 Nisan 2020’de İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenecek.
#Bulut BilişimSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından açıklanacak Türkiye'nin 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi ile "Milli Teknoloji Hamlesi"nin etkinliğinin ve sürdürülebilirliğinin sağlanması amaçlanıyor. Strateji belgesinde, fikri mülkiyet haklarından sanayinin dijital dönüşümüne, bölgesel kalkınmadan Ar-Ge çalışmalarına kadar gelecek dönemde hayata geçirilmesi planlanan hedeflerin bulunması bekleniyor.
#Sanayi Ve Teknoloji StratejisiCommencis, bulut bilişim alanında ilerlemek isteyen ve yeni nesil bulut bilişim teknolojilerini merak eden tüm üniversite öğrencilerini Amazon ve Commencis ortaklığında ücretsiz olarak gerçekleşecek Cloud Camp’e davet ediyor. Son başvuru tarihi 20 Şubat olan Cloud Camp'te bulut bilişme dair tüm sorular cevaplanacak.
#Bulut BilişimMicrosoft Türkiye Genel Müdürü Murat Kansu, "Buluta yatırım yapan şirketler, gelecek 5 yıl içinde 15 milyar dolar net yeni gelir elde edebilecek. İstihdam açısından bakarsak, IDC araştırmasına göre 2022 yılında bulut bilişimle ilgili 130 bin yeni iş imkanı doğacak." dedi.
#MicrosoftMicrosoft’un IDC ile yaptığı araştırmanın raporuna göre bulut bilişim, 2017 ile 2022 yılları arasında Türkiye’de 130.000’den fazla kişiye yeni iş imkânı yaratacak. Rapora göre bulut bilişim Türkiye’de 4 yeni mesleği şekillendirecek. Bunlar bulut bilişim uzmanlığı, büyük veri analistliği, ortak kullanılan araç şoförlüğü ve sürücüsüz araç mühendisliği.
#Bulut BilişimSağlam güvenlik stratejilerine sahip olmadan bulut tabanlı hizmetlere çabucak geçiş yapan kurumlar verilerini birçok servis ve uygulama arasında kontrol etmekte zorlanıyor. Kaspersky Lab tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre, şirketlerin %35'i kurumsal bilgilerinin kendi sunucularında mı yoksa bulut hizmeti sağlayıcılarında mı olduğundan emin değil. Bu durum verinin güvenliğini ve güvenilirliğini sağlamayı inanılmaz derecede güçleştiriyor. Bütünlüğü risk altında olan veri, maliyeti yüksek ciddi güvenlik sorunlarına yol açabiliyor.
#BulutGünümüzde kullanımı hayli yaygınlaşan ve kurumların iyiden iyiye hayatına girdiği bulut teknolojilerine mercek tutmak isteyenler için hazırlanan Bulut Bilişim isiml kitap, Yrd. Doç. Dr. Murat Topaloğlu, Öğrt. Gör. Harun Özkişi ve Öğr. Gör. Egemen Tekkanat tarafından kaleme alındı.
#KitapIntel Security, bulut alanındaki mevcut durumu ve güvenlik risklerini ele aldığı yıllık raporunun ikincisini yayınladı. Dünya genelinde 12 ülkeden 2.000’i aşkın IT uzmanının katılımıyla gerçekleştirilen araştırma sonuçlarına göre; buluta olan güven hızla artıyor. Uzmanların %62’si müşteri verilerini genel bulutta saklıyor. Bununla birlikte yetersiz siber güvenlik uzmanlığı nedeniyle uzmanların %49’u bulut kullanımını yavaşlattıklarını, %52’si ise bulut uygulamalarından yayılan zararlı yazılım tespit ettiklerini dile getiriyor.
#İntelBelli bir konumda veya coğrafi olarak farklı lokasyonlarda yazılım, veri saklama, verileri belli algoritmalar ile hesaplama, güvenliğini sağlamak, müşteri ihtiyaçlarına göre şekillenen internet ağları üzerinden sürekli erişim olanağı sağlayan hizmete verilen addır. Bulut bilişim milenyum yıllarında popüler olmaya başlayan bir kelime olarak hayatımıza girmiş olmasına rağmen aslında benzer şekilde teknolojileri kullanılageliyordu.
#Bulut BilişimYapay zekânın gelecekte birçok sektörde işgücünü azaltması bekleniyor ancak önce bu zekâyı geliştirecek bir mühedislik gücüne ihtiyacı var. Son dönemin popüler mesleklerinden yapay zekâ mühendisliği için ciddi bir matematik ve istatistik bilgisi gerekli. Gelecekte çok ihtiyaç duyulacak mesleklerden birisi olması beklenen yapay zekâ mühendisliğinde aylık ortalama kazançlar ise yaklaşık 47 bin TL’den başlarken 120 bin TL’lere kadar çıkıyor.
#Yapay Zekâ2025-2027 döneminde istihdam yıllık ortalama 758 bin kişi artacak. Bu da üç yılda 2.2 milyondan fazla kişiye yeni istihdam yaratılacağı anlamına geliyor. Hedefin gerçekleşebilmesi için kamu, düzenleyeceği bazı programlarla özel sektörün eleman bulmasına destek olacak. Üstelik programlara katılanlara da asgari ücret kadar maaş ödenecek. Bugüne kadar düzenlenen istihdam programlarına 2025’te yenileri de eklenecek. Peki, programlara kimler katılacak, istihdama etkisi ne olacak?
#İşgücüUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin siber güvenlik alanında vizyon belgesi olan Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planı’nın Resmi Gazete’de yayımlandığını duyurarak, stratejik hedefler doğrultusunda 18 ulusal siber güvenlik hedefi belirlediklerini kaydetti. Bakan Uraloğlu, yerli ve millî çözümlerle dışa bağımlılığı azaltmayı ve ulusal güvenlik ile ekonomiye katkı sağlamayı amaçladıklarını belirterek, “Siber tehditlere yönelik kapasiteyi ve kabiliyetleri artırarak, yapay zekâ ve büyük veri altyapılarıyla tehditlerin tespitini ve önlenmesini amaçlıyoruz. 5G ve nesnelerin interneti teknolojileri ile artan risk ve tehditlere karşı korunabilmek için ‘sıfır güven’ anlayışıyla tedbirler belirleyeceğiz.” dedi.
#Abdulkadir UraloğluMillî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen Uluslararası Eğitimde Teknoloji, AR-GE ve Kalite Zirvesi (ETAK 24), İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayında başladı. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, zirvenin ilk gününde etkinlik alanını ziyaret etti.
#Millî Eğitim BakanlığıBaşta yapay zekâ, makine öğrenimi, dijital eğitim ve gelişim platformları olmak üzere “yeni teknolojiler” olarak adlandırılan yöntemlerin, insan kaynakları profesyonellerine stratejik bir güç kazandırdığını söyleyen Açık Holding İK Direktörü Arzu Şafak, “Yeni teknolojiler, insan kaynakları alanını birçok açıdan dönüştürmektedir. İnsan kaynakları yaşanan bu dönüşüme ayak uydurarak, yeni teknolojileri etik ve sorumlu bir şekilde kullanmak zorundadır” dedi.
#Açık HoldingFutureLog Türkiye Üst Yöneticisi Selçuk Ceylan, FutureLog’un Almanya, Fransa, Dubai, Singapur, Endonezya, Tayland ve Avustralya’da yönetim merkezleri bulunduğunu, 2023 yılında da Türkiye’de etkin şekilde yapılanmasını tamamladığını aktardı.
#Yapay ZekaYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, üniversitelerde yapay zekâ, dijitalleşme ve büyük veri alanlarında 21 lisans, 50 önlisans olmak üzere toplam 71 programın açılacağını ve bu programların bu yılki ÖSYM Kılavuzu’na dahil edileceğini duyurdu.
#Erol Özvar“Türkiye Yüzyılı’nı Dijitalin Yüzyılı” yapma vizyonuyla çalıştıklarını söyleyen Turkcell Genel Müdürü Dr. Ali Taha Koç şirketin 30’uncu yılı vesilesiyle yaptığı açıklamada; “Herkesi birbirine bağladığımız gibi her şeyi de birbirine bağlayacak, Türkiye’yi bireysel ve kurumsal anlamda dijitalleştirmek için çok çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
#Turkcell"Türkiye Yüzyılı’nı Dijitalin Yüzyılı" yapma vizyonuyla çalıştıklarını söyleyen Turkcell Genel Müdürü Dr. Ali Taha Koç şirketin 30’uncu yılı vesilesiyle yaptığı açıklamada; "Turkcell’in 30 yıllık tarihi, Türkiye’nin dijital teknoloji tarihidir. Bu sürede telekom operatörü olmanın ötesine geçtik. Herkesi birbirine bağladığımız gibi her şeyi de birbirine bağlayacak, Türkiye’yi bireysel ve kurumsal anlamda dijitalleştirmek için çok çalışmaya devam edeceğiz" dedi.
#Turkcell2023 yılında 100.2 milyar lira gelir, 16.4 milyar lira net kâr elde ettiğini duyuran Türk Telekom, 1.6 milyon faturalı abone kazandığını açıkladı. Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, “2023 yılında gerçekleştirdiğimiz 25.8 milyar TL yatırımla sektörünün en çok yatırım yapan şirketi olduk” dedi.
#Türk TelekomSahada oynanan futbol kalitesini yayınlarına da taşımak ve taraftarları da oyuna dahil etmek için çalışmalar yapan LALIGA, yedek kulübesine yerleştiren kameralar, hava kameraları, sinematik kameralar, artırılan görüntü ve ses kalitesi ve yenilikçi röportaj içerikleriyle fark yaratmaya devam ediyor.
#LaligaBalıkesir'de Çamlık Uydu Kuluçka Merkezi'nin açılışına katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin son 14 çeyrekte teknoloji ve üretim odaklı büyümesine hız kesmeden devam ettiğini belirterek, savunma sanayiinde başarı hikayelerine her gün yenilerini ekleyerek yerlilik oranını yüzde 20’den yüzde 80’lere çıkardıklarını söyledi.
#Mehmet Fatih KacırUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Yerli ve milli 5G ile ilgili çalışmalarımız devam ederken 6G teknolojisinin hazırlıklarına da devam ediyoruz. Yerlilik ve millilik anlamında bu yıl atacağımız önemli bir adım da; Türksat 6A’dır. Ülkemizin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu da yakında uzayda olacak" dedi.
#Ulaştırma Ve Altyapı BakanlığıYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, yapay zekâ, dijitalleşme ve büyük veri alanlarında üniversitelerde açılacak yeni program ve bölümleri açıkladı. Özvar; “Yapay Zekâ, Dijitalleşme ve Büyük Veri alanlarında üniversitelerde 2’si ilk kez olmak üzere 5 lisans ve tamamı yeni 12 önlisans programı açılacak. Veri Bilimi ve Analitiği ile Yapay Zekâ ve Makine Öğrenmesi lisans düzeyinde ilk kez açılacak” dedi.
#Erol ÖzvarVodafone ve Edgnex Data Centres By DAMAC, İzmir’de yeni bir veri merkezi kurmak için güçlerini birleştirdi. Yaklaşık 100 milyon dolarlık yatırımla kurulacak veri merkezi, 6 Megawatt kapasiteye kadar ulaşarak Vodafone’un Ege Bölgesi’ndeki en büyük kapasiteli veri merkezlerinden biri olacak.
#VodafoneUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Hem ihtiyacı karşılama hem de Türkiye'yi bölgenin veri üssü yapma hedefiyle çalışıyoruz. Hem devlet hem de özel sektör olarak yeni yatırımlarımız ve iş birliklerimizle Türkiye'yi telekomünikasyon merkezi haline getiriyoruz" dedi.
#Abdulkadir UraloğluUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Hem ihtiyacı karşılama hem de Türkiye'yi bölgenin veri üssü yapma hedefiyle çalışıyoruz. Hem devlet hem de özel sektör olarak yeni yatırımlarımız ve iş birliklerimizle Türkiye'yi telekomünikasyon merkezi haline getiriyoruz" dedi.
#Abdulkadir Uraloğlu