Çeyrek asırlık bir Mardin markası olan İpek Bulgur, büyük çoğunluğu Ortadoğu ülkelerine olmak üzere, yıllık ihracatını 40 bin tona çıkardığını açıkladı. Türkiyenin en büyük bulgur üreticisi ve ihracatçısı olan, aynı zamanda dünyanın en büyük bulgur üretim tesisine sahip İpek Bulgurun Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faysal Sun, yurtdışında yeni pazar ararken yurtiçinde de pazar payını büyütmek için yeni ürünler geliştirmeye önem verdiklerini söyledi.
#World Food İstanbulGüneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mahsum Altunkaya, Güneydoğu bulgurunun bu yılın 9 aylık döneminde 113 ülkeye ihraç edildiğini ve bu üründen 71 milyon 901 bin dolar gelir sağlandığını bildirdi.
#Güneydoğu BulguruTürkiye'nin "milli yiyeceği" bulgurun ihracat kalemlerinde gözle görülür pay edinmeye başladığı ve geçen yıla göre ihracatının yüzde 5 arttığı bildirildi. Makarna, Bulgur, Bakliyat, Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu (MBTG) Başkanı Surur Aydın, yaptığı açıklamada, bulgurun pirince göre daha ucuz ve sağlıklı olduğunu söyledi.
#Makarna Bulgur Bakliyat Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu- Çalıştayda, ürün grupları genelinde tanıtımların kısa vadede Rusya, ABD ve Çin pazarına yoğunlaştırılması üzerinde görüş birliğine varıldı - MBTG Başkanı Aydın: -"Tamamen milli yiyeceğimiz ve sağlıklı bir gıda ürünü olan bulgur ihracatı yüzde 26'lık önemli bir artışla 110 milyon dolara yaklaşmıştır. Bu fevkalade önemli gelişmeler 2023 İhracat Hedeflerine ulaşma konusunda bizi oldukça sevindirmektedir"
MAKARNA Bulgur Bakliyat Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu Başkanı Surur Aydın, Türkiye’nin milli yiyeceği olarak adlandırdığı ve pirince göre daha ucuz ve sağlıklı olduğunu ifade ettiği bulgurun tüm dünya sofralarında yer alması için çalıştıklarını söyledi. Son olarak Brezilya’ya gittiklerini anlatan Aydın, tanıtımını yaptıkları bulguru tüm dünyada mutfaklara sokarak pirincin tahtına oturtmayı hedeflediklerini kaydetti.
#PirinçO, sağlık sektöründe masanın her iki tarafında da bulunmuş bir isim. Doktorluk da yapmış, yöneticilik de... Kariyeri boyunca sağlık sektöründe iyi günlere tanıklı ettiği gibi, kötü süreçlere de şahit olmuş. Dr. Ulvi Ünal, bu kadar stresli sektörde en büyük motivasyon kaynağının çalışmak olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Fazla çalışıyorum. Özeleştiri gibi olacak ama krizden ve kaostan da besleniyoruz. Bu beni belki daha üretken kılıyor.”
#1Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Kirişci bir markanın Singapur'a ihraç ettiği baharatlarda kanserojen madde olduğuna ilişkin iddiaya yanıt olarak "Bizim ülkemizden bu ürünün ihracatı yapılmadı" dedi. Su rezervlerine ilişkin olarak Kirişci "İstanbul için hiçbir yağış olmasa 4 aylık suyumuz var. Ankara için 8 aylık rezervlerimiz var. Yeraltı depolarıyla ilgili olarak şu ana kadar 102 adet yeraltı depolamaları sayesinde 70 milyon metreküp suyu tutabilir hale geldik. 22 milyon metreküplük de içme suyu rezervimiz oluşuyor" değerlendirmesinde bulundu.
#Vahit KirişciDünyanın en büyük buğday üreticilerinden Hindistan, ülkede yaşanan iklim şartları ve yükselen enflasyon nedeniyle buğday ihracatını yasakladı. Rusya-Ukrayna savaşı sonrası buğday tedariki zora girince birçok ülke gözünü Hindistan’a çevirmişti. Ancak Türkiye’nin söz konusu ülkelerde yaşanan durumlardan etkilenmeyeceği, Türkiye’de buğday rekoltesinin bu yıl 20 milyon ton beklendiği ifade edildi.
#HindistanHükümet, dünyanın en büyük tarım ürünleri ihracatçılarından olan Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle iki kritik karar aldı. Bakliyat, un, bulgur, mısır irmiği ihracatı izne tabi ürünler listesine eklendi. Ayçiçek, kanola, mısır, palm yağlarında gümrük vergisi 30 Haziran’a kadar sıfırlandı.
#TarımDubai'nin geleneksel fuarı haline gelen Gulfood bu yıl şubat ayında gerçekleştirilecek. 120 ülke, 4000'den fazla şirket ve 150'den fazla konuşmacının katılacağı Dubai Gulfood 2022’de Türkiye’yi 182 marka temsil edecek. Peki, Dubai Gulfood 2022 ne zaman?
#Dubai GulfoodTarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, tarım ürünlerinde pahalıya ithalat yapıldığı iddialarına ilişkin, 2002-2021 yılları arasında toplam 21 milyar dolarlık buğday ithalatına karşılık 35 milyar dolarlık buğday ve mamulleri ihracı geçekleştiğini bildirdi. Pakdemirli ayrıca "Salgın ve iklim koşulları nedeniyle şu anda dünyada oluşan fiyatlarla hasat sezonundan açıkladığımız fiyatları karşılaştırmak doğru değildir" ifadesini kullandı.
#Bekir Pakdemirliİklim krizine bağlı olarak gittikçe artan sel ve yangın felaketlerinin, önümüzdeki yıllarda güçlenerek süreceği öngörülüyor. Uzmanlara göre, iklim krizi yakın gelecekteki gıda krizinin de habercisi... Üstelik iklim değişikliği Türkiye'nin tarımını tehdit etmeye şimdiden başladı. Fındık, ayçiçeği yüzümüzü güldürse de buğday, arpa, nohut, mısır ve üzüm alarm veriyor. İşte Türk tarımındaki son durum ve bizi bekleyen tehlike...
#KuraklıkTMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, "Piyasayı anlık olarak yakından takip ediyoruz, gerekmesi halinde hızlı kararlar alıyoruz. Olağan dışı dönemlerde olağanüstü kararlar alınabilmektedir. Bu gereklilik dolayısıyla piyasa düzeni ve istikrarı için bütün müdahale yöntemlerini gündemimizde tutuyoruz" dedi.
#Hububatİzlediği bir televizyon programından ilham alan 57 yaşındaki Sevim Özsoy, 12 bin yıllık ata tohumu siyezi tanıtmak için 4 yıl önce kolları sıvadı. Eskiden sofralarda yer almayan, hayvanlara yem olarak verilen siyezden 20'den fazla ürün elde edip sofralara taşıyan Özsoy, kek ve kurabiye yaptığı ata tohumunu dünyaya tanıtmayı hedefliyor.
#Siyez Buğdayı