Her yaşta, özellikle de çocukluk döneminde sık görülen kronik, uzun soluklu, tekrarlayan çok kaşıntılı bir deri hastalığı olan atopik dermatitin sayısı son yıllarda giderek artıyor. Hastalığın kronik ancak bulaşıcı olmadığına dikkat çeken uzmanlar, 14 Eylül Atopik Dermatit Farkındalık Günü’nde bu hastalığa karşı korunma ve tedavi yollarını anlattı...
#Atopik DermatitSon dönemde çoğu sohbet, başlığa taşıdığımız bu üç kelime üzerinden dönüyor. Geceleri uykuya dalamıyor, gündüzleri sıcaktan pişiyoruz. Hep yorgunuz. Dünya 21 Temmuz’da kaydedilen en sıcak günü yaşadı, belli ki alışmamız lazım. Uzmanlardan sıcaklarla baş etmenin yollarını öğrendik.
#Melis YılmazSağlıklı bir cilt için yapmamız gerekenler kadar yapmamamız gerekenler de var. Çok ürün kullanmak ya da hep pahalı ürünlerden medet ummak doğru değil örneğin. Uzmanlara göre bunlar gibi doğru bildiğimiz yanlışlar çok. Dermatologlara cilt bakımında sık yapılan hataları ve ‘Asla yapmam’ dedikleri uygulamaları sorduk.
#CiltAŞIRI kilolu hastaların hastaneye nakilleri ve acil servislerde bakımları için özel bazı uygulamalar ve ekipmanlar gerektiğini vurgulayan Acil Afet Ambulans Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Turhan Sofuoğlu, bu hastaların normal ambulans ile hastanelere ve evlerine taşınmalarının çoğunlukla mümkün olmadığı uyarısında bulundu. Acil yardım ambulanslarında üç kişilik ekip bulunduğunu, ambulans sedyelerinin genellikle en fazla 150 kilo ağırlık taşıyabildiğini kaydeden Sofuoğlu, bunun üzerindeki ağırlıkta sedyenin kırılabildiğini veya devrilebildiğini söyledi. Sofuoğlu, günlük hayatta önemli bir sorun olan aşırı kilolu hastaların nakilleri konusunda önemli bilgiler verdi...
#1Mikrobiyolog Profesör Naveed Khan, 'beyin yiyen amip' olarak bilinen Naegleria fowleri riskinin iklim değişikliği nedeni ile İngiltere'de artabileceği uyarısında bulundu. İngiliz medyası ölümcül hastalıkla ilgili detayları okuyucuları ile paylaştı.
#Naegleria FowleriHürriyet Kelebek ailesi ile yola çıktığımız Maruderm Academy; hızını kesmeden devam ediyor.Yayın günümüzde bizi dijital platformlarda üst sıralara taşıyan izleyicilerimize teşekkür ederek başlayalım istiyorum. Bizlere ilettiğiniz mesajlar,sorular,öneriler her hafta hazırlık sürecimizde masamızda ve notlarımızda.Academy’de her hafta ünlü konuklar ve alanında uzman hekimlerle bir araya gelip sizler için “içte sağlık dışta güzellik”konuşuyor, bilinmeyenleri masaya yatırıyoruz.Bu hafta Fonksiyonel Beslenme Uzmanı ve Yazar Aslıhan Gözdem Kaya ile renkli beslenme, değişen duygu durumlarına göre beslenme,cilt sorunlarında beslenmenin rolünü konuştuk.Dermatolog Dr. Şirin Çelik; 20’li ve 30’lu yaşlarda cilt bakımı nasıl yapılmalı ,akneli ciltlerin dikkat etmesi gerekenleri, cilt bakımında saç, boyun, dekolte ve elleri ihmal etmemek gerektiğini sizler için anlattı.Maruderm Academy de yine faydalı bilgilerle sizleri bekliyoruz.
#Sponsorlu-İcerikBoyun ve dekolte bölgesi, genellikle cilt yaşlanması ve güneş hasarı gibi sorunlarla karşılaşan hassas bölgelerdir. Bu nedenle, bu bölgeleri korumak ve bakım yapmak önemlidir. Hem doğal hem de satışı yapılan ürünler, bu bölgelerin sağlıklı ve genç görünmesine yardımcı olabilir.
#Boyun Ve Dekolte Bakımı2023 yazı, geçmiş yıllara göre oldukça sıcak geçti. Mevsim normallerinin üzerinde geçen yaz ayları ve güneş, cildimize ister istemez bazı zararlar verebiliyor. KBB ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Cem Karas yaz mevsiminin cildinize olan etkilerinden kurtulmak, cildinizi kışa ve 2024’e hazırlamak için kök hücre tedavileri arasında bazı seçenekler bulunduğunu söyledi. Kök hücre tedavilerinin cilt yenilenmesine yardımcı olduğunu söyleyen Karas, “Ciltteki yaşlanma belirtilerini azaltır. Kök hücre cilt bakımı, cildin gençleşmesini ve yeniden canlanmasını hedefler. Özellikle yaşlanma belirtilerini azaltmak, cilt dokusunu iyileştirmek ve cilt tonunu eşitlemek için kullanılır. Kök hücre cildin kendi kendini yenileme kapasitesini ve kolajen üretimini artırır ve yaşlanma belirtilerini azaltır” dedi.
#1Yeni anne babaların aklında pek çok soru yer alır: 10 aylık bebek ne kadar uyur, 10 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 10 aylık bebek kilosu, 10 aylık bebek bakımı, 10 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 10. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekHeyecanlı hazırlıklar ve bekleyişin ardından bebeğinizi kucağınıza aldınız. Peki ya şimdi? Minicik bir bebek, ağzı var dili yok, kaygıların ve soru işaretlerinin olduğu bir dönem sizin için… Gün geçtikçe de büyüyor ve 5 aylık oldu bile! Aklınızda pek çok soru olabilir: 5 aylık bebek ne kadar uyur, 5 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 5 aylık bebek kilosu, 5 aylık bebek bakımı, 5 aylık bebek aşısı, 5 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 5. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekHeyecanlı hazırlıklar ve bekleyişin ardından bebeğinizi kucağınıza aldınız. Peki ya şimdi? Minicik bir bebek, ağzı var dili yok, kaygıların ve soru işaretlerinin olduğu bir dönem sizin için… Gün geçtikçe de büyüyor ve 4 aylık oldu bile! Aklınızda pek çok soru olabilir: 4 aylık bebek ne kadar uyur, 4 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 4 aylık bebek kilosu, 4 aylık bebek bakımı, 4 aylık bebek aşısı, 4 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 4. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekGenç görünmek aslında parlak, canlı, sıkı bir cildin işaretidir. Yaşlanma, genellikle genetik özelliklere ve çevresel faktörlere bağlı olan bir süreçtir. Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ufuk Askeroğlu, ünlülerin en çok merak edilen genç ve ışıltılı bir cilde sahip olma sırlarını sizlerle paylaşıyor.
#GüzellikBazı diş hekimleri, henüz sorun yaşamadan bu dişlerin çekilmesinin doğru olduğunu savunuyor. Bazı diş hekimleri ise herkesin bu dişleri çektirmesi gerekmediği görüşünde. Peki hangi durumlarda mutlaka çekim yapılmalı? Yirmilik dişler ömür boyu ağızda kalabilir mi, çekilmezse hangi sorunlara neden olur? Uzmanlarla konuştuk...
#20'Lik DişlerEn son çıkan yirmilik dişler, ağızda uygun yer yoksa ciddi ağrılara ve çürüğe neden olabilir. Bazı diş hekimleri, günümüzde artık çenelerin küçüldüğünü, eskiye nazaran daha az diş kaybı yaşandığı için yirmi yaş dişlerine yer kalmadığını, bu nedenle henüz sorun yaşamadan bu dişlerin çekilmesinin doğru olduğunu savunuyor. Bazı diş hekimleri ise herkesin bu dişleri çektirmesi gerekmediği görüşünde. Peki hangi durumlarda mutlaka çekim yapılmalı? Yirmilik dişler ömür boyu ağızda kalabilir mi, çekilmezse hangi sorunlara neden olur? Uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkKişisel gücümüz ve cesaretimiz artıyor. Bu dönemi kendimizi keşfetmek, korkularımızla yüzleşmek için kullanabiliriz. Venüs’ün çekici kılan gücü üzerimizde. Arkadaşlarla eğlenmek ve flört etmek için önümüzde harika birkaç gün var. Para konusunda da şanslıyız.
#Dinçer GÜNER