Bouillabaisse, Marsilya bölgesine özel balık güvecine verilen isimdir. Bouillabaisse, pırasa, soğan, domates, kereviz, patates gibi sebzeler et suyu ile birlikte haşlanır ve balıkla birlikte servis edilir. Et suyu geleneksel olarak rouille, zeytinyağı, sarımsak, safran ve kırmızı biberden yapılmış bir mayonez ile ızgara ekmek dilimleri üzerinde sunulur. İşte, Bouillabaisse nedir, malzemeleri nelerdir? İşte, o detaylar
#BouillabaisseTam ismiyle Provence-Alpes-Côte d’Azur’un kendine has bir çekiciliği var. İnsanı ortaçağda gibi hissettirip o zamandan beri gelen asaletini vakur bir şekilde önünüze seriyor. Başta Van Gogh, Cézanne gibi birçok sanatçıya ilham kaynağı olmuş kasabaları, lavanta tarlaları, görkemli şatoları, üzüm bağları, Akdeniz lezzetleriyle hem taşralı hem de stil sahibi. Bahar aylarıysa bölgeyi keşfe çıkmanın en güzel zamanı.
#Ebru ErkeÇocukluğunuzun yemeklerini bulamamaktan mı şikâyetçisiniz? Yalnız değilsiniz. Damak tadı olan herkes aynı dertten muzsdarip. Hem bizde hem başka ülkelerde... Fransızların klasik yemeklerinin otantik halini de artık lokantalarda bulmak çok zor. Örneğin; balık çorbası...
#YemekBizde enfes taskebabı, Macaristan’da gulaş, Fransa’da boeuf bourguignon… Dünya mutfaklarının ortak lezzeti o: Yahni. Fatih Sultan Mehmet’in favorisi ‘zırba yahnisi’nden ünlü şef Gordon Ramsey’nin safranlı bouillabaisse’ine bu konuda gelmiş geçmiş en ünlü tabakları tanıyalım.
#YahniGeçen hafta anlatmaya başladığım balık çorbası konusuna bu hafta da devam etmek istiyorum. Hatırlayacaksınız özellikle Akdeniz ülkelerinin kendilerine özgü harika balık çorbalarının olduğundan ve bunların belli temel özellikler anlamında birbirlerinden farklılaştığından söz etmiştim. Bugün dilerseniz bu farklı çorbaları daha yakından tanıtmak isterim.