17 Eylül-20 Kasım tarihleri arasında ücretsiz gezilebilecek 17. İstanbul Bienali’nde ağırlıklı olarak Müze Gazhane ve Pera Müzesi’nde öğrendiğimiz jeolojik, ekolojik, hidrofonik, folklorik, antropolojik, topografik bilginin, gerçeğin haddi hesabı yok. Bienal, elinizde kumanda, bir kıtadan diğerine sizi sürüklerken ayağa kalkmak için hiç de geç olmadığını söylüyor.
#17. İstanbul BienaliHerkes Christoph Colomb ya da Vasco De Gama gibi kaşiflerin adını duymuştur. Peki dünyayı gezen ve birçok ilki başaran gezgin kadınlardan kimi tanıyorsunuz? Örneğin, 72 günde tüm dünyayı gezen Nellie Bly’i tanıyor musunuz ya da dönemin şartlarına göre dünyayı gezmek için erkek kılığına giren Jeanne Baret’i? Peki hem Kuzey hem de Güney Kutbu’na ulaşan ilk kadın Barbara Hillary’i… 8 Mart Dünya Kadınlar Günü gelince dünyayı gezip birçok ilke imza atan seyyah kadınları listeledik. Bu hikâyeler sizi çok şaşırtacak…
#Gezgin KadınlarBugüne kadar Christoph Colomb, Arabistanlı Lawrence ya da Vasco De Gama gibi birçok kaşifin ismini duymuşsunuzdur. Dünyayı baştan aşağı gezen bu gezgin isimler yaptıkları keşifler, geziler, yazdıkları kitaplarla tarih sahnesindeki yerlerini aldılar. Peki ya bu isimlerin yanına Gertrude Bell, Osa Johnson ya da Valentina Tereshkova kadınlar eklesek… Farklı kültürler, sosyal çevreler ve bölgelerden gelen bu kadınlar en az erkek meslektaşları kadar tarihte iz bıraktılar. Onlar için birçok şey söylenebilir, ama emin olmamız gereken tek şey, keşfetmeye ve yeni şeyler öğrenmeye karşı duydukları büyük açlık. İşte size dünyayı değiştiren gezgin kadınlar…
#GezginEmekli sosyoloji ve kamu yönetimi profesörü Ömer Bozkurt (69), sıra dışı bir gezgin. 11 yıldır yük gemileriyle dünyayı geziyor. Kaptan köşkünde seyirin tüm aşamalarını izliyor, denizcilerin yaşamını gözlüyor, karadan uzakta sonsuzluk duygusunu yaşıyor. Temmuz sonunda M/V Tina’yla çıktığı son yolculuğunda, Kuzey Denizi’nde 10 liman dolaştı. “Fiyordlarda dolambaçlı seyirleri ya kendi teknenizle yaparsınız ya da şileplerle. Turistik rotaların dışında nefes kesici görüntülerle karşılaşırsınız” diyor.
Kaş’ın antik adı, ‘kayanın karşısı’ anlamına gelen Antiphellos. Kent, bugün Çukurbağ köyünün yakınındaki antik Phellos’un limanıydı. Antiphellos, Likya Birliği zamanında kaliteli sünger çıkarılan, gemi yapımında kullanılan sedir ağaçlarının yetiştiği ve ihraç edildiği bir limandı.
Tamamen gönüllüler ve sponsorlar desteğinde kurulan Alternative Camp engelli gençlerle, kronik hastalık grupları, sorunlu gençler ve sokak çocuklarına ücretsiz tatil olanağı veriyor. 8 Haziran'da resmi açılışı yapılan kampta 2002 yaz ve sonbahar döneminde 400 gence tatil yaptırılması hedefleniyor. Tatil yanında engelli gençlere sportif faaliyetler, eğitim ve rehabilitasyon imkanları sunuluyor.<br><br>