Bolu’da 16 Mart Perşembe günü 4.8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından verilere göre Bolu Merkez’de saat 13.55’te meydana gelen deprem 8.13 km derinlikte gerçekleşti. Bolu deprem risk haritası da bu olayın ardından merak edilen konular arasına girdi. Bölgede yaşayan vatandaşlar “Bolu’da fay hattı var mı, deprem riski var mı?” sorusunun cevabını merak ediyor. İşte MTA Bolu deprem risk haritası!
#BoluBolu’da 4.8 büyüklüğünde yeni bir deprem meydana geldi. Deprem İstanbul, Ankara ve Düzce’de hissedildi. Özellikle Kahramanmaraş’lı iki depremin ardından vatandaşlar, yaşadıkları bölgede fay hattı olup olmadığını sorguluyor. Türkiye’de aktif olarak Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu fay hattı olmak üzere üç büyük hat bulunuyor. AFAD tarafından hazırlanan risk haritalarına göre iller fay hatlarına göre kategorize ediliyor. Kahramanmaraş depreminin ardından bölgede çok sayıda artçı sarsıntı meydana gelmişti. Türkiye'deki iller birinci, ikinci ve üçüncü ve dördüncü riskli olarak kategorize ediliyor. İşte, Türkiye MTA ve AFAD fay hattı haritası ile birlikte illerin risk durumu
#Türkiye Deprem Risk HaritasıMerkez üssü Düzce Gölyaka olarak açıklanan 5.9 büyüklüğündeki deprem sonrası vatandaşlar yaşadıkları şehirlerde deprem riski olup olmadığını araştırıyor. Saat 04.08 sularında gerçekleşen deprem İstanbul, Bolu, Sakarya, Ankara, Kocaeli, Kütahya, Bilecik, Bursa, Zonguldak, Bartın ve İzmir’de hissedildi. Peki Türkiye Deprem bölgeleri nerelerdir? Hangi iller deprem bölgesi? İşte Türkiye deprem risk haritası…
#Türkiye Deprem Risk HaritasıAkkuyu Nükleer A.Ş., son günlerde farklı illerde meydana gelen depremlerin ardından çıkan haberler ve yapılan açıklamalara yanıt verdi. MTA verilerine göre, Mersin’de yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santralinin (NGS) 100 kilometre yarıçapında aktif jeolojik fay hattı bulunmadığı belirtilen açıklamada, santralin 9 büyüklüğündeki depreme dayanaklı şekilde yapıldığı bildirildi.
#Akkuyu Nükleer A.Ş.Yarın, 17 Ağustos 1999 Gölcük depreminin yıldönümü. Aradan geçen 21 yılda depreme hazırlık konusunda kat ettiğimiz yolu konuşmak için buluştuğumuz yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür: “Halkın ‘Biz depremde ölmek istemiyoruz’ demesi lazım. Talep olmazsa siyasetçi de depremi ciddi olarak gündemine almıyor.”
#GazetehaberleriBir harita düşünün, il il, ilçe ilçe Türkiye’nin 4 bin yıllık deprem bilgileri işlenmiş olsun. O yerleşim yerinde olması olası en yüksek deprem büyüklüğü, bu depremin ‘yıkım gücü’, hangi yıl aralığında gerçekleşeceği ile o ilde daha önce yaşanmış depremleri ve hangi kırık üzerinde yer aldığını gösterir olsun.
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Danışma Kurulu üyesi Prof. Dr. Orhan Tatar, “Güneyde Arabistan, kuzeyde de Avrasya plakası var. Bu iki plaka belli bir hızla birbirine yaklaşıyor ve bölgede sıkışma ile ilişkili deformasyonlar oluşturuyor. Van depremini oluşturan fayın böyle bir sıkışma etkisi altında oluşan bir ters faydan kaynaklandığını görüyoruz” dedi.