Mevsim geçişinin yaşandığı bahar aylarında boğaz ağrısından yakınan insan sayısı hayli fazla.Boğaz ağrısı ile tahrişin neden olduğu; yutkunma, yemek yeme ve konuşma güçlüğü yüzünden de yaşam kalitesi oldukça olumsuz etkileniyor. Neyse ki üst solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle gelişen boğaz ağrısından korunmak çok da zor değil!
#Hamilelikte Boğaz AğrısıGebelik sürecinde boğaz ağrısı olur mu? Gebelikte yaşanan boğaz ağrısı için ne yapılabilir? Hamilelikte boğaz ağrısını geçirmek için doğal yöntemler nelerdir? Gebelikte boğaz ağrısı kaç günde geçer? Boğaz ağrısında kullanılması gereken doğal yöntemler nelerdir? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Orhan Özen anlatıyor.
#HamilelikÇeşitli ilaçların karışımıyla oluşturulan ve halk arasında ‘sarı serum’, ‘atom serum’ olarak bilinen serumlar yüzünden son bir ayda dört kişi yaşamını yitirdi. Son dönemde sıklıkla ‘sağlık görevlileri’ tarafından evlere giderek takılan ve yaygınlaşan sarı serum konusunda uzmanlar endişeli.
#Meltem FıratlıAfyonkarahisar’da iki çocuk babası Mehmet Gündoğan’ın özel bir klinikte “atom” ya da “sarı serum” olarak bilinen serum sonrası hayatını kaybetmesinin ardından, bir haber de Adana’dan geldi. Eczacı kalfasının bağladığı “sarı serum” sebebiyle iki çocuk annesi, Selinay Yüksekbaş hayatını kaybetti. Gelin görün ki yaşanılan kayıplara rağmen, doktor reçetesine gerek duymadan hazırlanabilen sarı serum pazarı, internet ve sosyal medya üzerinden çığ gibi devam ediyor. “Hastanede sıra beklemeden, evinizde, koltuğunuza yaslanıp serum hizmeti alabilirsiniz” başlıklı ilanlardan birkaçını aradım. İlginçtir ölümlere ve Sağlık Bakanlığı’nın uyarılarına rağmen, korkuya mahal verecek bir durum olmadığını anlatıp, ikna etmeye çalışıyorlar. Fiyatı ise 2 bin liradan başlıyor. Bir daha uyaralım! Bu serumlar basit bir vitamin katkısı gibi gözükse de öldürebilir.
#Sarı SerumKış aylarında hastalanan, vücut direnci düşen ya da hastalıklardan korunmak isteyen pek çok insanın kurtarıcı olarak başvurduğu halk arasında ‘atom’, ‘vitamin serumu’ ya da ‘sarı serum’ olarak bilinen tedavi yöntemiyle ilgili uzmanlar sıklıkla uyarı yapıyor. Basit bir vitamin deyip geçiyoruz ama maalesef bu serumlar nedeniyle ölümler yaşanıyor.
#Sarı SerumBademcik enfeksiyonları, yani akut boğaz iltihabı, özellikle çocukluk çağında sık görülen bir sağlık sorunudur. Son yıllarda sıkça karşımıza çıkan, özellikle de kış aylarında çocukların gelişim çağında can sıkıcı, bir o kadar da sorun olan bir hastalık. Bu enfeksiyonlar, boğazdaki tonsil (bademcik iltihabı) adı verilen lenfoid dokunun iltihaplanması sonucu ortaya çıkıyor. Ekol Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Çağlar Çallı, bu alanda cerrahi tecrübesi fazla olan thermal welding ileri yöntem ameliyat sistemini yıllardır başarıyla uygulayan bir cerrah. Özellikle kış mevsiminde daha çok yaygın olan bu enfeksiyonun tanı ve tedavi süreci ile ilgili, Doç. Dr. Çağlar Çallı’nın bilgilendirmesini sizlerle paylaşıyorum...
#1El ayak hastalığının özellikle çocuklarda yaygın olarak görülen viral bir enfeksiyon olduğunu dile getiren Özel İzmir Gazi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Atilla Van, hastalığa enterovirüs grubuna ait olan coxsackievirüsün neden olduğunu söyledi. Van, hastalığın genellikle 10 yaşın altındaki çocuklarda görülse de nadiren yetişkinlerde de görülebildiğini vurguladı.
#1Bu bir aldatılma hikâyesi ama hiç sıradan değil. Adam başka bir kadınla cinsel ilişki yaşadı, HPV virüsü kaptı ve karısına bulaştırdı. Genç kadın aldatıldığını HPV teşhisiyle öğrendi ve boşandı. Ancak bitmedi! HPV nedeniyle kanser oldu... Yaşananları avukatından dinledik.
#HPVHavaların soğumasıyla birlikte üst solunum yolu enfeksiyonlarında artış yaşandığını belirten Op. Dr. Onur Gündoğan, üst solunum yolu enfeksiyonu hakkında bilgi vererek enfeksiyona yakalandıktan sonra neler yapılması gerektiğini anlattı.
#139 yaşındaki Danielle Emery, hamile olduğunu öğrendiğinde hayat kurtarıcı bir kanser ameliyatı geçirmek üzereydi. Ancak hiç beklemediği bir şey oldu; kendi hayatı ile bebeğinin hayatı arasında bir seçim yapmak zorunda kaldı.
#Gırtlak KanseriDünya Sağlık Örgütü'nün acil durum ilan ettiği M-Çiçeği virüsü, Afrika ve Avrupa'nın ardından Asya'ya da yayıldı. Yeni varyantının daha tehlikeli olduğu belirtilirken, aşı erişiminin artırılması hayati önem taşıyor. Afrika Hastalık Kontrol Merkezi Genel Müdürü Dr. Jean Kaseya, etkilenen bölgelere 10 milyon doz aşı gerektiğini ve erişim iyileştirilmezse binlerce kişinin korunmasız kalacağını belirtti. Mevcut aşıların virüse karşı tam koruma sağladığı, yeni aşıların gerekip gerekmediği ve önceki çiçek aşılarının etkinliği gibi sorular ise yanıt bekliyor. Prof. Dr. Nafiz Koçak, hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#M-Çiçeği39 yaşındaki Danielle Emery, hamile olduğunu öğrendiğinde hayat kurtarıcı bir kanser ameliyatı geçirmek üzereydi. Ancak hiç beklemediği bir şey oldu; kendi hayatı ile bebeğinin hayatı arasında bir seçim yapmak zorunda kaldı.
#Gırtlak KanseriÇocuk enfeksiyonlarında bu kez 'beşinci hastalık' gündemde… Son zamanlarda gücünü artıran bu bulaşıcı hastalıkta, çocukların yüzleri ‘tokat yemiş gibi’ kıpkırmızı bir görünümde oluyor. Hastalık, risk grubundaki çocuklarda ise daha ağır seyrediyor. Peki beşinci hastalık neden bir anda artmaya başladı? Nasıl bulaşıyor? Yetişkinlerde de görülüyor mu? Dr. Anıl Doğan, hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#Sağlık“Bak şundan içersen öksürüğün şıp diye kesilir” ya da “Sen şunu bir dene akşama ayağa kalkarsın…"Siz de hastayken etrafınızdakilerden benzer cümleler duymuşsunuzdur. Peki büyüklerimizden miras kalan bu karışımlar; eczaneden aldığımız ilaçlar kadar işe yarıyor mu? Besin Alerji Derneği Başkanı Alerji Uzman Prof. Dr. Ahmet Akçay ile birlikte bu karışımları tek tek mercek altına aldık.
#Şifalı KarışımlarHastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), menenjit ve ölüme yol açabilecek nadir bakteriyel hastalıklara neden olan invazif meningokokal vakalarında artış olduğu konusunda uyarıda bulundu. 2023’te ABD'de 422 vaka bildirildiğinin altını çizen CDC, bu yıl şimdiden 143 vakanın rapor edildiğini, bunun da enfeksiyonların geçen yılı geçeceğine işaret ettiğine dikkat çekti. Peki bu hastalık daha çok kimleri hedef alıyor? Türkiye’deki durum nedir? Prof. Dr. Hasan Hüseyin Karadeli, hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkProf. Dr. Tevfik Özlü, Japonya'da hızla yayılan ölümcül tehlikeli bakteriyel enfeksiyon salgınına ilişkin uyardı. Türkiye açısından konuyu değerlendiren Prof. Dr. Özlü, "Bu hastalık bir pandemi oluşturacak tehdit değil. Çünkü virüs değil. Bu bir bakteri; kolayca teşhis konabilir, bir hafta süreli tedavisi mümkün. Yani panik veya endişeye yol açacak durum gözükmüyor" dedi.
#Japonyaİlkbahar ayları hem mevsimsel alerjilerin hem de kıştan kalma hastalıkların bir arada görüldüğü bir dönem. Hal böyle olunca belirtiler birbirine karışıyor ve kafalarda "Alerji mi enfeksiyon mu?" sorusu canlanıyor. Peki bunu belirtilerimize bakarak ayırt edebilir miyiz?
#GripErken teşhiste tedavi oranı neredeyse yüzde 100’e yakın olan rahim ağzı kanserinin nedeni yüzde 99 oranında insan papilloma virüsü (HPV). Ve günümüzde HPV aşısıyla bunu önlemek mümkün. 1-31 Ocak Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı’nda kimsenin aklında bu virüsle ilgili soru işareti kalmasın istedik. HPV hakkında bilinmesi gerekenleri uzmanlara sorduk.
#HPVİzmir'de ani gelişen ve şiddetlenerek süren göğüs ağrısı şikayetiyle hastaneye başvuran ve kalp krizi geçirdiği şüphesi üzerinde durulan Mete Karan'a (17), bölgesel miyokardit (kalp kası iltihabı) teşhisi konuldu. Doç. Dr. Önder Doksöz, özellikle geçirilmiş grip, Covid-19 gibi viral hastalıklar sonrasında kalp krizini taklit eden belirti ve bulguların görülebildiğini, bölgesel miyokardit tanısında literatürde bildirilmiş 6 vaka bulunduğunu, Mete'nin 7'nci vaka olduğunu söyledi.
#Mete Karanİzmir'de ani gelişen ve şiddetlenerek süren göğüs ağrısı şikayetiyle hastaneye başvuran ve kalp krizi geçirdiği şüphesi üzerinde durulan Mete Karan'a (17), bölgesel miyokardit (kalp kası iltihabı) teşhisi konuldu. Doç. Dr. Önder Doksöz, özellikle geçirilmiş grip, Covid-19 gibi viral hastalıklar sonrasında kalp krizini taklit eden belirti ve bulguların görülebildiğini, bölgesel miyokardit tanısında literatürde bildirilmiş 6 vaka bulunduğunu, Mete'nin 7'nci vaka olduğunu söyledi.
#Mete KaranAnkara'da ilkokul 2'nci sınıf öğrencisi Metehan Doğanay (7), boğaz ağrısı, yüksek ateş ve halsizlik şikayetiyle başvurduğu hastanede yapılan tetkiklerde lösemi olduğunu öğrendi. Kemoterapi tedavisine olumlu yanıt veren Metehan, hastalığı yenip futbolcu olmak istediğini söyledi.
#LösemiYanağında sertlik ve ağrı şikayetiyle Kastamonu’da diş hekimine giden Erol Tekin’e (55) önce apse olduğu düşünülüp antibiyotik tedavisi verildi. Tedaviye rağmen ağrı ve sertlik geçmeyince bu kez Akyazı’daki oğlunun diş hekimine gitti. Sol üst dişi de sallanmaya başlayan Tekin’e yapılan biyopsi sonucu, yanağındaki kitlenin nadir bir kanser türü olduğu anlaşıldı. Çok tehlikeli bir bölgede tümörü olduğu anlaşılınca rotayı İstanbul’a çeviren Erol Tekin, KBB ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Tayfun Apuhan tarafından acilen ameliyata alındı. Sol göz altından boynuna kadar uzanan bölge, tümörden temizlendi. Prof. Dr. Apuhan, “Çok sinsi ilerleyen bir tümör. 1 ay daha geç kalsaydı sol gözünü de almak zorunda kalacaktık" dedi.
#İstanbulYanağında sertlik ve ağrı şikayetiyle Kastamonu’da diş hekimine giden Erol Tekin’e (55) önce apse olduğu düşünülüp antibiyotik tedavisi verildi. Tedaviye rağmen ağrı ve sertlik geçmeyince bu kez Akyazı’daki oğlunun diş hekimine gitti. Sol üst dişi de sallanmaya başlayan Tekin’e yapılan biyopsi sonucu, yanağındaki kitlenin nadir bir kanser türü olduğu anlaşıldı. Çok tehlikeli bir bölgede tümörü olduğu anlaşılınca rotayı İstanbul’a çeviren Erol Tekin, KBB ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Tayfun Apuhan tarafından acilen ameliyata alındı. Sol göz altından boynuna kadar uzanan bölge, tümörden temizlendi. Prof. Dr. Apuhan, “Çok sinsi ilerleyen bir tümör. 1 ay daha geç kalsaydı sol gözünü de almak zorunda kalacaktık" dedi.
#Diş AğrısıProf. Dr. Mehmet Ceyhan, koronavirüste (Covid-19) pozitiflik oranlarının arttığını belirterek, "Daha önce istediğimiz 100 testten 3 ila 4 pozitif çıkarken şimdi pozitiflik oranı yüzde 20 ila 30'lara ulaştı" dedi. Ceyhan, "Eris varyantı mutlaka Türkiye'de var. Ve bunların önemli bir kısmının da Eris varyantı olduğunu tahmin ediyoruz" diye konuştu.
#Prof. Dr. Mehmet Ceyhan