Türkiye’nin öncü sanayi kuruluşlarından Kibar Holding, 2025 Sürdürülebilirlik Stratejisi’nin yol göstericiliğinde, toplumsal cinsiyet eşitliğine katkı sağlayan çalışmalarına devam ediyor. Eşitlikçi ve kapsayıcı bir çalışma kültürüne sahip olan topluluk, doğruluk ve güven üzerine inşa ettiği kurumsal yapısını toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda yaptığı çalışmaları ile güçlendiriyor. Kibar Holding, sürdürülebilir bir geleceğin kadın ve erkeğin iş hayatına ‘eşit’ katılımıyla mümkün olacağına inanıyor.
#KadınTüm şirketlerinde fırsat eşitliği kültürünü daha güçlü ve daha kalıcı bir yapıya dönüştürmek amacıyla Yıldız Holding Kadın Platformu’nu hayata geçiren Yıldız Holding, Birleşmiş Milletler Kadının Güçlenmesi Prensipleri’ne (WEPs) imza attı.
#Yıldız HoldingFenerbahçe Kulübü, Birleşmiş Milletler’in kadınların tüm sektörlerde ve her düzeyde, ekonomik yaşamın içinde yer alabilmesini sağlamak adına kadınların güçlenmesini hedefleyen Birleşmiş Milletler Kadının Güçlenmesi Prensipleri (Women's Empowerment Principles - WEPs) imzacısı oldu.
#FenerbahçeKurucuları M. Kemal Coşkunöz’ün ‘Bir işi yapıyorsam, en iyisi olmalıyım’ sözünün kendileri için çok önemli olduğunun altını çizen Coşkunöz Holding İnsan Kaynakları Direktörü Arzu Öneyman, eğitimci ve sanayici köklerinin faaliyet gösterdikleri coğrafyalara da katkı sağladığını söylüyor. Odağına insanı alan, tüm farklılıkları kucaklayan bir şirket kültürü benimsediklerini vurgulayan Öneyman, “Dört kuşağın bir arada çalıştığı ve genç popülasyonun yüksek olduğu ender kuruluşlardan biriyiz. Tüm bu farklı grupların harmoni içerisinde çalışması ve hatta birbirini daha da yukarı taşıması, kuvvetli bir iletişim ihtiyacını da beraberinde getiriyor” diyor.
#BURSABeyçelik Gestamp İnsan Kaynakları ve Kurumsal İletişim Direktörü Elif Aksoy, birlikte olmaktan ve birlikte başarmaktan keyif duyan bir ekibe sahip olduklarını belirterek, “Kurucumuz Faik Çelik’in insanı odak alan çalışma şekli ilk günden bu yana hiç değişmedi. Bu bir kurum kültürü olarak kurumun her yerine nüfus etmiş durumda. Sadece iş ortamında değil, sosyal faaliyetlerde de güçlü ekip ruhu hemen hissediliyor. Bu da başarıyı peşinden getiriyor” diyor.
#BURSAGlobal Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü, toplumsal cinsiyet eşitliğine ilişkin sadece sözde kalan tepkilerin ve bir türlü eyleme dönüşmeyen taahhütlerin yerimizde saymamıza neden olduğunu belirterek, “Bugünkü değişim hızıyla devam edilirse dünyada toplumsal cinsiyet eşitliğindeki uçurumu kapatmamız için 202 yıl gerekiyor” dedi.
#BURSATürkiye’de 2018 yılı verilerine göre, kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 32.5 oldu. OECD ortalaması ise yüzde 63. Eğer Türkiye, OECD ortalamasına ulaşırsa Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın 2025 yılında yaklaşık yüzde 20 oranında artması mümkün. Şirketler cinsiyet eşitliğini sağlamak için işe alımlarda kadınlara pozitif ayrımcılık yapıyor, uluslararası sözleşmelere imza atıyor, babalara da izin veriyorlar.
#Kadın ÇalışanKadınlara iş hayatında verdiği desteği devam ettireceğini taahhüt etmek için 2015 yılında Birleşmiş Milletler (BM) Kadının Güçlenmesi Prensiplerine (WEPs) imza atan DeFacto, New York’ta yapılan BM WEPs toplantısına örnek proje olarak davet edildi. BM’nin toplantısında kızından da örnekler vererek ücret adaletsizliğine değinen ve şirkette başlattıkları Mutlu Kadın Hareketi’ni anlatan DeFacto İK ve Finanstan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Önder Şenol ile konuştuk.
#Birleşmiş MilletlerBirleşmiş Milletler’in Kadınların Güçlenmesi Prensipleri’ne (WEPs) imza atan DeFacto, “Mutlu Kadın Hareketi’ projesiyle kadınlara sundukları ayrıcalıklı uygulamaları ve iş hayatında rahatlıkla çalışabilmeleri adına geliştirdikleri imkânları Birleşmiş Milletler üyelerine anlattı.
#Kadının Güçlenmesi PrensipleriSon 10 yılda şirketler kadın kotaları koyarak, işe alımlarda ve terfilerde kadınlara pozitif ayrımcılık yaparak kadın erkek eşitliğinde önemli yol kat ettiler. Esnek çalışmanın artması, doğum yapan kadınlara verilen ekstra izinler, rol model olan kadın liderler şirketlerde kadın istihdamını arttırdı. Bu konuda emek harcayan şirketlerin tepe yöneticileri ile görüştük.
#KadınBİRLEŞMİŞ Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi’nin kampanyası HeForShe’nin Türkiye ayağının tanıtımında konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, seçimlere kadar kadın haklarına yönelik yapılan düzenlemeleri meclisten geçirmeyi amaçladıklarını söyledi. Bakan İslam, "Kadınlar doğuma bağlı, yarı zamanlı ve tam ücretli çalışma hakkı kazanacak. Ayrıca doğum sonrası hem kadınlar hem erkekler, tüm çalışan ebeveynler çocukları okul çağına gelene kadar yaklaşık 5,5 yıl isterlerse yarı zamanlı çalışabilecekler" dedi.