Güncelleme Tarihi:
Çalışan sayımız 11 bine yaklaştı. Bunun 1.750’si yurtdışı çalışanlar. Kadın çalışan oranımız tüm şirkette yüzde 51. Aynı pozisyona aynı nitelikte iki aday olduğunda kadın çalışanı tercih ediyoruz.
Kadın yönetici oranınız?
Müdür ve üstü pozisyona bakarsak 31 kadın yönetici, 93 erkek yönetici var, yani yüzde 25’e 75 gibi bir oran var. Yönetici ve üzeri diye bakarsak 52 kadın, 139 erkek var. Üst yönetimde kadın sayısı artıyor.
Yönetim kurulunda?
Henüz kadın yok, ama hedefimiz var, kadın yönetici sayımız artıyor...
Nasıl çıktı Mutlu Kadın Hareketi?
2015’te Birleşmiş Milletler’in Kadının Güçlenmesi Prensipleri’ni imzaladık. Kadın çalışanları iş hayatında desteklemek için böyle bir imza attık. 2 senedir kadınlara özel çalışmalarımız var, örneğin ayda 1 gün kadın çalışanlara evden çalışma hakkı tanıdık. Yasanın verdiği mevcut doğum iznine ek olarak 3 ay ücretsiz izin kullanma, süt izinlerini haftanın bir gününde toplama gibi haklar tanıdık. Okul açıldığında, karne günü ve aşı günlerinde yarım gün izin verdik. İşin durumuna göre part-time çalışma hakkı tanıdık. Mottomuz “Sen endişe duyma, biz her zaman yanındayız”. Kadın çalışanlar anne olduktan sonra iş hayatına rahatlıkla devam edebilsinler istiyoruz. Yeni doğum yapanlara bir kit veriyoruz. İçinde kupa, fotoğraf çerçevesi gibi ürünler oluyor, ayrıca belirli sürelerle çocuklu çalışanlara seminerler veriyoruz.
Aynı gelir için kadın 100 gün daha çalışmalı
BM Toplantısı’nda neler anlattınız?
Tüm bunları BM’de anlatmak için New York’a gittik, örnek uygulamaları paylaştık. Almanya’nın da davetlisi olarak bir panele katıldık BM nezdinde. Aslında orada devletler, hükümetler, STK’lar bir araya geliyor, bir şirketin de elini taşın altına koyup böyle örnekler anlatması çok hoş karşılandı. Hem Türkiye’de hem AB’de aynı iş için eşit ücret çok önemli bir konu olarak karşınıza çıkıyor. The Democratic staff of the Joint Economic Committee’nin bir araştırmasına göre aynı geliri elde etmek için kadının 100 gün daha çok çalışması gerekiyor. Çocuklu kadınlar Avrupa’da yüzde 69 oranında iş hayatına devam ederken erkekler de bu oran yüzde 90’ın üzerinde. Toplantıda bunlardan bahsettim, kızımdan örnek verdim, panel bitince en az 10 kişi yanıma gelip tebrik etti.
Kızımın daha az ücret almasını kabullenemem
Ne dediniz kızınız için?
“Benim kızım arkadaşımın oğluyla aynı işe girecek ama benim kızım daha az ücret alacak, ben bunu kabul edemiyorum” dedim. Bunun üzerine çok olumlu geri dönüşler aldım. Panelde ve katılımcılar arasında tek erkektim, ilk konuşmayı bana verdiler… Türkiye’de bir kadının evi için harcadığı günlük zaman 27 dakika, erkeklerde bu 46 dk. Kadınlar kazandıkları maaşın yüzde 90’ını da ev için, eğitim için harcıyorlar. Ev içi roller kadına dengesizlik olarak yansımış durumda. Belki bu işin çıkış noktası da bizde bu, o yüzden pozitif ayrımcılık… Burada zaten yıllarca oluşmuş iç rollerde bir ön yargı var, bunu ancak pozitif ayrımcılıkla biraz daha dengelemek, katkıda bulunmak gerekiyor.
Tüm bunlar kadın çalışan bağlılığınızı nasıl etkiledi?
Çalışan bağlılığı, memnuniyet ve motivasyonda yüzde 20 artış oldu. Yüzde 67’yi, 69’u gördük. Hatta motivasyonda yüzde 70’i gördük. Sektörde en yüksek seviyelerde. Kadınlara özel yönetici geliştirme programları yapıyoruz şimdi de.
Kadınlara özel program ne zaman başlıyor?
Yeni başlıyor, özellikle saha tarafında... Sahanın koşulları zorlu, anne olan birisinin çalışmasını, yönetici olmasını zorlaştırıyor, özellikle bunu desteklemeye çalışıyoruz. Örneğin hamile kadınların mola sürelerini arttırdık… Hamile olduğunu öğrendiği andan itibaren çalışma saati 45 saatten 37.5 saate iniyor. Yönetici yetiştirme programını biz her yıl açıyoruz zaten bu yıl da kadınlara özel program açıyor olacağız.
Mutluluk departmanı neler yapıyor?
DeFacto, iş yerini daha yaşanılır kılmak ve çalışanların daha keyifli bir ortamda vakit geçirebilmelerini sağlamak için, 2011 yılında DeFacto Mutluluk Müdürlüğü’nü kurdu ve bir mutluluk müdürü istihdam etmeye başladı. Mutluluk müdürlüğünün çalışanlarla yaptığı görüşmeler sonucunda ihtiyaçları ve beklentilerini tespit ederek hayata geçirdikleri uygulamalar şöyle:
- Mutluluk odası, spor salonu, hobi salonu, mini golf, Akdeniz bahçesi ve dans stüdyosu kuruldu.
- Yemekhane konsepti yenilendi ve çalışanların molalarını sosyalleşerek geçirebilecekleri bir ortam olarak yeniden düzenlendi.
- Tam zamanlı çalışan bir fitness eğitmeni istihdam edildi.
- Ücretsiz masaj ve manikür hizmeti sağlandı.
- Dans, spor, sosyal sorumluluk, müzik kulüpleri kuruldu.
- Haluk Saçaklı danışmanlığında ‘Sağlıklı Yaşam Programı’ başlatıldı ve DeFacto çalışanları bu program ile 1 ton hafifledi.
- Birçok konuda danışmanlık alabilecekleri, 7/24 hizmet veren ‘Özel Çalışan Destek Hattı’ oluşturuldu.
- Esnek çalışma saatleri imkânı sağlandı.
- Açık büfe kahvaltı, 5 çayı ikramları sunulmaya başlandı.
- Özel günlerde konsept ikramlar hazırlanıyor.
- Saha çalışanları için de mutluluk odaları oluşturuluyor. İçerisinde kutu oyunları, ayak masaj aleti, iPad ve kütüphanenin yer aldığı, çalışma ortamını yaşam alanına çeviren bu uygulama, tüm DeFacto mağazalarında hayata geçiriliyor.
100 mağaza açıp 2.000 kişiyi işe alacaklar
17 ülkede 400’ün üzerinde mağazaya ulaşan DeFacto, 2017 yılında da 100’ün üzerinde mağaza açacak. Bunların 70’i yurtdışında olacak. Yurtdışı mağazalar Afrika, Uzakdoğu, Rusya ve yukarısı, Balkan ülkeleri ve Ortadoğu’da açılacak. Bu sene 137 milyon TL yatırım planları olduğunu söyleyen Önder Şenol, “2017 sonunu 500’ün üzerinde mağazayla kapatma hedefimiz var. 3.5 günde 1 mağaza açacağız. Yeni mağazalar için ortalama 2 bin kişiyi işe alacağız. İşe alımlar ağırlıklı mağaza kadrosuna olacak” diyor.