Lucien Arkas’ın iş hayatının 60. yılı, İzmir Torbalı’da bulunan Lucien Arkas Bağları’nda kutlandı. Kutlamada Lucien Arkas’ın, 1964’te başlayan ve Türkiye’ye birçok farklı sektörde getirdiği ilkleri ve öncü girişimlerini konu alan kısa film gösteriminin ardından davetliler deneyimli gazeteci Ertuğrul Özkök ve Lucien Arkas’ın samimi sohbetini dinleme fırsatı buldu.
#1İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO), sürdürülebilirlik vizyonu kapsamında başlattığı İSO Yeşil Gündem Sohbetleri’nin 13’üncüsü, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) iş birliğiyle ‘Hidrojen Ekonomisinde Türkiye’nin Rolü’ başlığı ile gerçekleştirildi.
#İSOİklim değişikliğinin etkileri, geleceği ve önlenmesi adına geliştirilebilecek teknolojiler hakkında ‘İklim Değişikliği ve Önleyici Yenilikçi Teknolojiler’ paneli düzenlendi. Panelde, karbon emisyonlarının azaltılması için yapılması gerekenler ele alındı.
#Yaşar ÜniversitesiArtan enerji talebini karşılamak, güvenli üretim sağlamak ve çevreciliği desteklemek için biyoyakıt kullanımının arttırılması gerektiği kaydedilen Türkiye Bilimler Akademisi’nin son enerji raporunda çiftçilerin, kavak, söğüt, meşe, karaçam gibi ağaçlardan enerji bitkisi tarımına teşvik edilmesi önerildi. Raporda düşük maliyetle üretilecek enerji bitkilerine Ar-Ge desteği verilmesi de teklif edildi.
#Türkiye Bilimler AkademisiTıp ve kimya alanında birbirinden çok terim bulunmaktadır. Özellikle de ekstraksiyon çok fazla kullanılan terimlerden bir tanesidir. Ekstraksiyon nedir? Tıpta ve kimyada nerelerde kullanılır? Ekstraksiyon yöntemleri ve örnekleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#SözlükTürk Hava Yolları, çevreci yakıt operasyonunu gerçekleştirdiği Airbus 321 tipi TC-JSU kuyruk numaralı uçağına yaprak desenlerinden oluşan özel bir tasarım uyguladı. Küresel taşıyıcı, yeni temalı uçağı ile ilk uçuşunu TK1795 seferiyle Stockholm'e gerçekleştirdi. Çevre dostu yakıt kullanımının yaygınlaştırılması kapsamında, biyoyakıt kullanılan bu uçuş, sıfır atık prensibine uygun olarak gerçekleştirildi.
#Türk Hava YollarıTürk Hava Yolları, çevreci yakıt operasyonunu gerçekleştirdiği Airbus 321 tipi TC-JSU kuyruk numaralı uçağına yaprak desenlerinden oluşan özel bir tasarım uyguladı. Küresel taşıyıcı, yeni temalı uçağı ile ilk uçuşunu TK1795 seferiyle Stockholm'e gerçekleştirdi. Çevre dostu yakıt kullanımının yaygınlaştırılması kapsamında, biyoyakıt kullanılan bu uçuş, sıfır atık prensibine uygun olarak gerçekleştirildi.
#THYPelet yakıt, son günlerin önde gelen yakıt türleri arasında yer alıyor. Pelet yakıtlar ya da peletler, sıkıştırılmış olan organik madde ya da biokütleden yapılmakta olan biyoyakıt çeşitlerini oluşturmaktadır. Peletler, beş tane genel biokütle kategorisi içerisinden herhangi birinden yapılabilmektedir. Bu kategoriler; sanayi atıkları ve yan ürünleri, gıda içerikli atıklar, tarımsal nitelikteki kalıntılar, enerji bitkileri ve işlenmemiş olan kereste şeklinde sıralanmaktadır.
#Pelet YakıtCanlılar toprağın suyuna, havasına ve enerjisine ihtiyaç duyarlar ve ihtiyaçları olan şeylerin olduğu yerlerde yaşarlar. İnsanlar yaptıkları her şey için doğal kaynakları kullanırlar. Peki, Doğal Kaynaklar nedir ve sınırsız mıdır tüm detayları ile derledik.
#Doğal KaynakAvrupa’nın ilk karbon negatif biyorafineri tesisi İstanbul’da açıldı. Yosun tabanlı rafineri tesisinde uçaklar için jet yakıtı üretileceği bildirildi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “THY burada üretilen jet yakıtıyla ilk uçuşunu bu sene gerçekleştirecek” dedi.
#YosunDünya Gıda Günü’nün bu yıl “Eylemlerimiz geleceğimizdir. Daha iyi üretim, daha iyi beslenme, daha iyi bir çevre ve daha iyi bir yaşam” temasıyla kutlandığını ifade eden Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, her insanın sağlıklı ve sürdürülebilir gıdaya erişiminin en temel ihtiyaç olduğunu belirtti.
#Dünya Gıda GünüLIVZYM Biyoteknoloji Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. Serdar Uysal "Teknolojiden petrokimyaya, aşı ve ilaçtan otomobil ve savunmaya onlarca farklı alanda yürütülen bu sürecin önemli aktörlerinden biri de enzim. Türkiye'de gıda sektöründe kullanılan enzimin önemli bir kısmının üretimiyle birlikte, ülkemiz ithalatını önemli ölçüde ikame etmek mümkün" dedi.
#Enzim2005 yılında Sabancı Üniversitesi, son sınıf mezuniyet projem, dünyanın önde gelen üniversitelerinden Berkeley Üniversitesi’nden araştırmacılar ile iş birliği kapsamında geliştirdiğimiz “kablosuz sensör ağlarını kullanarak yangın algılama” sistemiydi. Projemiz kapsamında, GPS’e bağlı konum bilgisine sahip, birbirleri ile haberleşebilen ve belli bir ortamda yangın çıktığı an (ısıyı ölçümleyen ve gazları ayırt eden sensör ver-ilerinden yangının çıktığını anlayarak), hassas konum bilgisini ilgili ekiplere bildiren bir uygulamayı hayata geçirmiştik. Mezuniyet projemin de bu alanda olması, her yangın haberi duyduğumda, acaba bu yangınları teknolojiden yararlanarak, bu denli büyümeden, yüreklerimizi yakmadan önleyebilir miyiz sorusunu aklıma getiriyor…
#Ergi ŞenerKolza yağı, kolza tohumlarından elde edilmiş olan ve kurumayan yaş bir yağdır. Amerika, Fransa, Belçika, Birleşik Krallık, Almanya, Hollanda, Danimarka, Polonya'da çok yaygın olarak bulunur ve yetiştirilir. Bunun iki ayrı türü bulunmaktadır. Yazlık ve kışlık olmak üzere ayrılır. %40 yağ, proteini içerisinde barındıran bir yağ türüdür. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Kolza Yağı NedirMısır günümüzde nişasta bazlı şeker, gıda, yem ve de alternatif biyoyakıt üretiminde kullanılmaktadır. Son yıllarda üretim artışı olduğu için mısır nasıl yetişir? Mısır Türkiye'de en çok ve en iyi nerede yetişir ve nasıl yetiştirilir? İşte, tüm detaylar.
#Mısır Nasıl YetişirZorlu Holding ana partnerliğinde, UNDP’nin desteklediği Business Call to Action bilgi danışmanlığı, İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD Türkiye) stratejik partnerliği ve Startup Wise Guys yatırım partnerliği ile gerçekleşen etki hızlandırıcı programı imece impact kapsamında bu yıl 7 ayrı girişim destek almaya hak kazandı.
#Gazetehaberleri