TÜBİTAK Marmara Araştırma Gemisi 11 denizci ve 9 bilim insanından oluşan ekiple sefere çıktı. İncelemelerde bulunan 9 bilim insanı, denizin alt tabakasında oksijenin tükenme seviyesine geldiğini belirledi. Başuzman Araştırmacısı Sabri Mutlu, "Şu an sıfır seviyesinde, eğer daha da altına inerse oksijensiz solunum gerçekleştirilmeye başlanacak. O zaman da Karadeniz'in dibi gibi hidrojen sülfür tabaka oluşmaya başlayabilir" dedi.
#MarmaraTÜBİTAK Marmara Araştırma Gemisi 11 denizci ve 9 bilim insanından oluşan ekiple sefere çıktı. İncelemelerde bulunan 9 bilim insanı, denizin alt tabakasında oksijenin tükenme seviyesine geldiğini belirledi. Başuzman Araştırmacısı Sabri Mutlu, "Şu an sıfır seviyesinde, eğer daha da altına inerse oksijensiz solunum gerçekleştirilmeye başlanacak. O zaman da Karadeniz'in dibi gibi hidrojen sülfür tabaka oluşmaya başlayabilir" dedi.
#MarmaraTürkiye’de üretilen sütün 10 milyon tonunun sanayide işlendiğini ifade eden Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (SETBİR) Başkanı İsa Coşkun, “Sektörde 2021’de gerçekleştirilen üretimden elde edilen ciro 38 milyar TL. Türkiye, 23.2 milyon ton süt üretimiyle dünyada sekizinci, Avrupa Birliği ülkeleri içinde üçüncü sırada yer alıyor” dedi.
#SütTürkiye Tabiatını Koruma Derneği bilim danışmanı ve emekli öğretim üyesi Dr. Erol Kesici, 2009 yılında Türkiye'nin en önemli 8 doğal tatlı su gölünde yaptıkları su analizlerinde tespit ettikleri zehir etkili siyonobakteri türlerin, bu yıl alınan numunelerde 3-4 kat artış gösterdiğine dikkat çekti. Dr. Kesici, mavi-yeşil alg olarak da bilinen bu siyonobakteri istilasıyla göllerin çürümeye başladığı uyarısında bulundu.
#Türkiye Tabiatını Koruma Derneği- KÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Sönmez: - "Kentte deniz suyu ve iç su kaynaklarından veriler topladık. Bu sulardaki fiziksel, kimyasal ve biyolojik kirlilik unsurlarını belirleyeceğiz" - "Kastamonu'yu kapsayan proje inanıyoruz ki ilerleyen zamanda tüm ülkemize örnek teşkil edecek, bu konuda detaylı çalışmalar yapılacaktır"
EGE Bölgesi’nin en büyük gölü olan Bafa’daki kirlilik üst düzeye ulaşırken göldeki yeşil peltemsi görüntüden sonra da şimdi de köpürme başladı. Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD), acil önlem çağrısı yapıp canlı yaşamının bitmeye başladığı gölün aksi takdirde su formundan önce bataklık, ardından da kara formuna dönüşeceği uyarısında bulundu.
#YeşilErgene Nehri, Trakya’nın candamarıydı yıllarca. Bu bölgedeki tarım üretimini verimi Ergene’nin suyuna bağlıydı. Ancak, son 30 yılda bölgenin sanayileşmesi candamarını adeta kangren haline getirdi. Kanser vakalarındaki artıştan sonra da bölge halkı artık tepkisini gösteriyor. Sonuçları itibariyle Trakya’nın Çernobili’ne dönen Ergene’yi bilim, hukuk ve sivil toplum ayağından üç önemli isimden dinledik.
BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın Adana programında koruma halkasına dahil olan kimyasal, biyolojik ve nükleer saldırılara karşı özel hazırlanmış kamyon dikkat çekti. Bu kamyonun, Adana İl Afet Arama Kurtarma Birliği’nce tasarlandığı ve 6 yıldan beri kurum bünyesinde olduğu belirtildi.
İSTANBUL Kilyos'ta fırtına yüzünden dün karaya oturarak ikiye bölünen Moldova bandıralı kuru yük gemisi Orcun C., etkileri en az 20 yıl sürecek kirliliğe yol açtı. Gemiden denize yaklaşık 90 ton mazot ile 30 ton makine yağı sızdı. Rüzgarın etkili olması yüzünden denizde temizleme çalışması yapılamıyor.
Kuzey Kore ile Güney Kore arasındaki çöp balonu gerginliği sürüyor. Kuzey Kore yönetiminin Güney Kore'ye gönderdiği çöp balonlarından bir tanesi Güney Kore başkanlık ofisi yerleşkesine düştü. Etrafa saçılan atıklar üzerinde yapılan incelemelerde tehlikeli bir maddeye rastlanmadığı bildirildi.
#Güney KoreCennet ülkemizin doğal zenginliklerini teker teker kaybediyoruz. Göllerimiz de buna dahil. Türkiye Tabiatını Koruma Derneği İstanbul bilim danışmanı Dr. Erol Kesici ülkemizdeki 240 gölden 186’sının kuruduğunu, kalanların da kirlilikle mücadele ettiğini anlatıyor. Bunun sebep ve sonuçlarını konuştuk.
#Hazan Aköz Işık