Güncelleme Tarihi:
İstanbul Tabip Odası Çevre Komisyonu Üyesi, Medline Tıp Merkezi Genel Müdürü Dr. Murat Fırat, İSKİ'nin, suları temizlemek için normalin 2 katı olarak kullandığı klorun, kanser yapma ihtimali bulunan 'kloramin' maddesinin ortaya çıkmasına yol açtığını öne sürdü.
Dr. Fırat, İstanbul'daki içme suyu havzalarında, biyolojik kirlilik nedeniyle suya normalin iki katı klor katıldığını söyledi. Klorun suda mikrop üremesini engellediğini belirten Dr. Fırat, şunları söyledi: "Bu miktardaki klor, ani zehirlenmelere neden olmasa da, insan sağlığı üzerinde uzun süreçte olumsuz etkilere yol açabilir. Klor başlı başına zehirleyici bir maddedir. İSKİ'nin suları temizlemek için normalin 2 katı olarak kullandığı klor, su şebekesine sızıntıyla karışan amonyak ile tepkimeye girerek, kanser yapma ihtimali bulunan kloramin maddesinin ortaya çıkmasına yol açmaktadır."
Dr. Fırat, kloramin maddesinin bugünkü teknolojiyle Türkiye'de ölçümünün yapılamadığını da ifade etti. İstanbul'da şebeke suyunun kimyasal anlamda mangan, amonyak, kloramin ve deterjanlar ile kirlendiğini, fosfor ve nitritler'in de yoğun şekilde bulunduğunu söyleyen Dr. Fırat, sudaki kimyasal maddelerin uzun dönemde insan sağlığı açısından büyük risk oluşturduğunu belirtti.
Dr. Fırat, bidonlarla satılan taşıma sularda ise büyük oranda bakteriyolojik kirlilik bulunduğunu belirterek, mikrop taşıyan suların içilmesi ya da bu sularla kirlenmiş yiyeceklerin kullanılmasının, dizanteri, kolera ve tifoya kadar değişebilen ve salgın şeklinde kendini gösteren hastalıklara yol açabileceğini de ifade etti.
Özellikle çocukların içeceği suların mutlaka kaynatılması gerektiğini vurgulayan Dr. Fırat, karbon filtreye sahip su arıtma cihazlarının sudaki kimyasalları bir ölçüde ayrıştırabileceğini kaydetti.
İSKİ Su Arıtma Daire Başkanı Raif Mermutlu ise suyun arıtılmasında klor kullanımının zorunlu olduğunu söyledi. Klor kullanılmaması halinde suda bakteri üreyebileceğini vurgulayan Mermutlu, 'Klor kokmayan su risklidir' dedi.
İçme suyunun arıtılmasında kullanılan klorun belirli kriterler göz önüne alınarak suya katıldığını ifade eden Mermutlu, "Klorun insan sağlığını bozacak miktarda kullanılması söz konusu değil" şeklinde konuştu.
Mermutlu, bidonlarla satılan ve klorlanmayan sulara da dikkat çekerek, "Esas taşıma suların sağlıklı olup olmadığının tartışılması lazım" dedi.
Türk İçme Suyu Standardı olan TS 266 normlarında, suda 0.1 mg/l klor bulunması tavsiye ediliyor. Standartta, suda 0.5 mg/l oranındaki klor ''müsaade edilebilecek maksimum değer'' olarak değerlendiriliyor.İSKİ'den yapılan yazılı açıklamaya göre, arıtma tesisi çıkışı analizinde, suda 1.20 mg/l serbest klor bulunuyor.