Akdeniz Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından tarımda önemli bir zararlı türüne karşı doğal yolla mücadelede kullanılabilecek sıvı üretildi. Yapılan araştırmada, mısır sapı artıklarının biyokömüre dönüştürülmesi sürecinde ortaya çıkan sıvının önemli zararlı türlerden biri olan kırmızı örümceklere karşı yüksek etki gösterdiği tespit edildi.
#Akdeniz ÜniversitesiHakkari’nin Yüksekova ilçesinin Vezirli Mahallesi tespih böceği istilasına uğradı. Evlerden kürek dolusu böcek temizlemek zorunda kalan vatandaşlar, yetkilerden yardım bekliyor. Tesbih böceği istilasının iklim farklılıkları ve yanlış zirai ilaçlama nedeniyle olabileceğini dile getiren Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Evin Polat Akköprü, "Tespih böceklerinin orada bulunmasının en önemli nedeni bölgenin sulak alanda olması. Nemi çok sever. Borik asit, diatomlu toprak kullanılarak böceklerin ölümü sağlanabilir" dedi.
#HakkariTEKİRDAĞ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgür Sağlam, Trakya?da ayçiçeği tarlalarını istila eden çayır tırtılının mısırı da tehdit ettiğini söyleyerek, üreticilerin tarlalarını incelemesini istedi.
#AyçiçekTekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgür Sağlam, Trakya’da ayçiçeği tarlalarını istila eden çayır tırtılının mısırı da tehdit ettiğini söyleyerek, üreticilerin tarlalarını incelemesini istedi.
#TekirdağYerli kaynakların enerji üretimi içindeki öneminin giderek anlaşıldığı bu süreçte, bazı yasal süreçler nedeniyle 2.5 yıldır yeni kömür sahası yaratamadıklarına dikkat çeken, Yeniköy-Kemerköy santrallarını işleten YK Enerji Genel Müdürü M. Serhat Dinç, İzmir Gözlem gazetesinde yaptığı söyleşide, doğalgaz ve ithal kömür fiyatlarındaki artışın elektrik üretim maliyetini arttırdığını, bu noktada yerli kömürle üretim yapan termik santralların öneminin ortaya çıktığını söyledi. Dinç, “Ege Bölgesi’nin en büyük elektrik sağlayıcısı konumundayız. Elektrik arzında bu kadar önemli bir noktadayken bazı yasal sorunlar nedeniyle 2.5 yıldır yeni kömür sahası yaratamıyoruz” dedikten sonra şunları ekledi:
#KömürTürkiye'nin önemli sulak alanlarından Samsun'daki 56 bin hektarlık Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde bilinçsizce kullanılan zirai tarım ilaçları nedeniyle türler yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Sebahat Sullivan, “Zirai ilaçlar deltanın biyoçeşitliliğine, toprak yapısına, kuş türlerinin nesillerine, manda yetiştiriciliğine, göllerde yaşayan canlı türlerine, balıklara, insan sağlığına zarar veriyor. Önüne geçmek için büyük çapta organik tarım yapılması gerekiyor” dedi.
#Kızılırmak DeltasıBöcekler konusunda uzman bilim insanları, son zamanlarda İstanbul'da görülmeye başlayan Asya Kaplan Sivrisineği'nin, seller ve yıllık toplam yağış miktarları dikkate alındığında Karadeniz Bölgesi'nde de ciddi bir tehdit haline gelme potansiyelinin bulunduğunu bildirdi.
#Güneydoğu AsyaÖğretim üyesi Prof. Dr. Feza Can ile araştırma görevlisi Dr. Başak Ulaşlı güvenlik güçlerinin başarılı operasyonlarıyla terörden arındırılan Amanos Dağları'nda gece kurdukları özel platformla sabahlıyorlar. İki kadın akademisyen, işlerinin detaylarını anlattı.
#AmanoslarGeçtiğimiz günlerde ‘tık’larım, Ziraat Mühendisi Harika Ayık’ın ilgi çekici Instagram hesabını çıkardı karşıma. Ayık’ın mesleği, uğur böceği üreticiliği. İnsanın aklına bir çocuk kitabındaki renkli kahramanın sihirli ormandaki gizemli fabrikasını getirse de işin aslı öyle değil. Ayık, Ankara’da, tarım ve eğitim alanlarında kullanılmak üzere uğur böceği üretiyor, insanları uğur böceğiyle ilgili bilgilendiriyor, yürüyen bir canlının uçan bir canlıya dönüşümünü (metamorfoz) gözler önüne seriyor.
#NUR HANDE BAŞPINARKişisel yetenekler ve ilgi alanlarına göre meslek seçimi yapılabilir. Son dönemde ise bitki koruma bölümü çok fazla tercih edilmektedir. Bitki koruma bölümü nedir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Bitki Koruma Bölümü Nedir?Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde (YYÜ) eğitim gören öğrenciler, dünyada her geçen gün yaygınlaşan ve balık yetiştiriciliği ile topraksız tarımı birleştiren "aquaponik sistem" sayesinde balık ve sebzeyi bir arada yetiştirecek.
#Van Yüzüncü Yıl ÜniversitesiSebze-meyvenin üretimi ve hasadı esnasında yapılan hataların ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini kaydeden AÜ Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Başkanı Prof. Dr. Fedai Erler, “Denetimler artmalı” uyarısı yaptı.
#ANTALYAAnkara Üniversitesi bünyesindeki ‘Böcek Şenlik Okulu’nun (BÖŞO) öğrencileri ekolojik eğitimlerle böcek korkusunu yeniyor. Çocuk eğitimi olarak başladıklarını ama öğretmen eğitimi olarak devam ettiklerini belirten program yürütücüsü Cem Özkan, “Doğa farkındalığı yoksa, bilimde, sanatta, edebiyatta başarı elde etme şansı yok” dedi.
#Böcek Şenlik OkuluHer yıl yaklaşık 600 milyon doların yurtdışına gitmesine neden olan ithal tarım ilaçlarının kullanımını azaltacak ‘böcekler’ için bir profesör ve 11 öğrencisi harekete geçti. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Cem Özkan ve 11 öğrencisi, kurdukları şirketle günde 10 milyon faydalı böcek üretmeye başladı. İlaç yerine kullanılan böcekler, gelecekte yurtdışına da ihraç edilecek.
#GazetehaberleriEntamoloji ve Fitopatoloji olmak üzere iki anabilim dalından oluşan Bitki Koruma Bölümü, öğrencilere zararlı böcek, akar, nematod ve diğer hayvansal zararlılar ile bitkilerde oluşan fungus, bakteri, viral hastalıkları ve tarım alanlarında zararlı olan yabancı otların tanınmaları, simptonları, yayılışları, biyolojileri, biyoekolojileri, bitki patojen ilişkileri ve bitki koruma ilaçlarının çevre ve insan üzerindeki etkileri, hastalık ve zararlılara karşı mekanik, kimyasal, fiziksel ve biyolojik savaşın yöntemleri üzerinde teorik ve uygulamalı eğitim vermeyi ve araştırma yaptırtmayı amaçlamaktadır.
#Birki KorumaAnkara Üniversitesi (AÜ) Ziraat Fakültesi ile Tarım ve Orman Afyonkarahisar İl Müdürlüğü iş birliyle Afyonkarahisar’ın Çay ilçesine bağlı Maltepe köyünde "Akılı Böcek Akıllı Çiftçi" projesi kapsamında bir meyve bahçesine elma iç kurduna yönelik faydalı böcek salındı.
#Ziraat FakültesiZiraat Mühendisi Harika Ayık, uzun bir iş tecrübesinden sonra kendi işinin patronu olmak için kolları sıvadı ve uğur böceği üreticiliğine başladı. Adım adım gelişen bu projede, Ayık’ın hedefi hem kitle üretimine geçerek yerli uğur böceklerini biyolojik mücadelede yaygınlaştırmak, hem de genç yaşlı herkesi bu sevimli böceklerin faydaları hakkında bilgilendirmek.
#Uğur Böceği Yatırımı