Güncelleme Tarihi:
ÜRETİCİ HASADI DOĞRU YAPMALI
ÖZELLİKLE seralarda yapılan meyve ve sebze üretiminde yapılan hatalara dikkati çeken Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Başkanı Prof. Dr. Fedai Erler, zirai ilaç kullanımına yönelik ve denetim sisteminin gözden geçirilmesi gerektiğini savundu.
GEÇİŞ SÜRESİ BEKLENMİYOR
Türkiye’nin meyve-sebze deposu konumundaki Antalya’da ciddi saha çalışmaları yapıldığını vurgulayan Erler, “Çiftçi salatalığa ilaç atmış ama 7 günlük bekleme süresini geçirmeden ürünü toplayacağını söylüyor. Üretici bunu yaparsa tüketicinin sofrasına meyve-sebze değil zehir gelir. Bu ciddi bir bilinç eksikliği. Bunun önüne geçmeliyiz. Denetim artarsa risk azalır” diye konuştu.
SİSTEMATİK İLAÇ TEHLİKESİ
Kontak etkili zirai ilaçların etkilerini ürünü sirkeli suda bekleterek azaltılabileceğini kaydeden Prof. Dr. Erler, tüketicilere şu önerilerde bulundu: “Sebze ya da meyvede kontak etkili ilaç kalıntısı varsa su ya da sirkeli suda ürünü bekletmek ilacın etkilerini azaltır. Ancak ürüne sistemik ilaç atıldıysa o ürünü günlerce suda bekletseniz de bir şey fark etmez. Çünkü sistemik ilaç ürünün öz suyuna geçer.”
KURTLU ÜRÜN DAHA GÜVENLİ
“O yüzden özellikle seralardaki sistemik ilaç kullanımı en az alt düzeye çekilmeli. Tüketici pazara çıktığında en gösterişli, en parlak ürünü almak yerine yaprakları zarar görmüş hatta kurtlanmış ürünü alırsa kendini zirai ilaçtan korumuş olur. Çünkü hasarlı ürüne ilaç atılmamıştır veya az atılmıştır. Ben bilim insanı olarak zirai ilaç yiyeceğime kurtlu meyve yemeyi tercih ederim. Elmanın kurtlu, deforme olmuş bölümünü kesip tüketmek daha sağlıklı.”
SİSTEMLİ DENETİM ŞART
Yetkili kurumların denetim sürecine ağırlık vermesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Erler, “İl, ilçe tarım müdürlükleri lütfen analiz ve yerinde denetim sürecine daha fazla dikkat etsin. Ürünlere ne zaman ilaçlama yapıldığını, ürünün ne zaman toplandığı detaylı incelensin. Eğer bunu sistemli bir biçimde yönetebilirsek daha sağlıklı ürünler ortaya çıkar” dedi.