Afyonkarahisar'da elma kurduyla mücadele

Güncelleme Tarihi:

Afyonkarahisarda elma kurduyla mücadele
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2018 11:28

Afyonkarahisar'da elma kurduyla mücadele

Haberin Devamı

 

Satılmış AKKAŞ/AFYONKARAHİSAR, (DHA) - AFYONKARAHİSAR'ın Çay ilçesinde elma bahçesine elma iç kurduna karşı mücadele çalışmaları kapsamında 60 bin faydalı böcek salındı.
Afyonkarahisar'da Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından Biyolojik Mücadele Temelli Entegre Mücadele Projesi kapsamında Çay'a bağlı Maltepe köyünde elma üreticisi Nebi Erkol'un bahçesine elma iç kurduna (Cydia pomonella) karşı 60 bin faydalı böcek salındı. Törende konuşan Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Acar, Afyonkarahisar'ın tarım ili olduğunu belirterek, geçimini topraktan kazandığı ürünlerle sağladığını söyledi. Acar, tarımsal üretimde tarım ilaçlarının kullanımının azaltılmasının hem doğa, hem de sağlık açısından önemli olduğunu dile getirerek, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü ile geliştirdikleri projeyle elma üretiminde zaman zaman yüzde yüze varan verim düşüklüğüne sebep olan elma iç kurduna karşı biyolojik mücadele başlattıklarını aktardı.
Afyonkarahisar'daki ilk uygulamanın gerçekleştirildiğini aktaran Acar, bugüne kadar 300 bin faydalı böcek salımı yapılan bahçeye 60 bin daha bırakıldığını kaydetti. Acar, "Doğanın bir dengesi var ancak zirai ilaçlarla insanlar bu dengeye müdahale ediyor. Bu müdahale sonucu elma iç kurduyla mücadele eden böceklerin sayısı da azalıyor. Bu projeyle doğadaki dengeyi tekrar sağlıyoruz. İlaç kullanmadan elma iç kurduyla mücadele etmiş oluyoruz. Yediğimiz elmadaki ilaç kalıntısı sorununu da çözüyoruz. Daha sağlıklı ürünler tüketmiş oluyoruz. Her geçen gün artan biyolojik mücadeleyle ilaç kullanımını en aza indirerek daha sağlıklı ürünlerin yetiştirilmesini amaçlıyoruz" dedi.
Proje ortaklarından Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Cem Özkan da faydalı böceklerin üniversite bünyesinde kurulan Teknokent'teki genç ziraat mühendisleri tarafından kurulan bir şirket tarafından üretildiğini belirtti. Daha önce Manisa ve Kayseri gibi illerde de farklı ürün gruplarında bu çalışmaları yaptıklarını ve çok güzel sonuçlar elde ettiklerini kaydeden Prof. Dr. Özkan, şöyle dedi:
"Tarım ve Orman İl Müdürlüklerimizle çalışmalarımız devam ediyor. Bu halkayı daha da büyütürsek, daha büyük alanlara yayabiliriz. Daha ekonomik ve sağlıklı ürünler üretebiliriz. Dolayısıyla da çiftçimiz daha fazla kazanabilir. Elma, ceviz, patates ve salkım üzüm güvesine karşı çok etkili faydalı böcek üretildi. Bu böcekleri kitle halinde ürettik, teknolojilerini geliştirdik. Nakliyesi, salım dozları nasıl olacak, belirlendi. İlacı tam anlamıyla ortadan kaldırmak gibi bir düşüncemiz yok ama tüm dünya bunun peşinde. İlaçlamayı azaltmamız gerekiyor. Bunu azaltan en etkili yöntemlerden biri biyolojik mücadeledir. Ülkemiz bu konuda çok zengin. Doğal olarak bu böcekler var ama o teknolojide biraz geride kalmıştık. Bunu çiftçiyle buluşturamamıştık. Şimdi bu faydalı böcekler, çiftçiyle buluşuyor. Belki bu teknolojiyi yurt dışına da satma ihtimalimiz olacak."
Konuşmaların ardından 11 dekarlık alana 60 bin faydalı böcek bırakıldı.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!