Bitki haberleri sayfasında Bitki hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 21000 Bitki haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Burdur'da eczacı kalfası İzel Tonkaz Bekar (30), televizyonda gördüğü aronya bitkisini 5 dönüm arazisinde yetiştirdi. Şimdilerde hasat etmeye başladığı aronyanın 'süper meyve' olarak bilindiğini söyleyen Bekar, "Birçok hastalığa faydası var. Kanserle mücadeleden tansiyona, şekere, kolesterole iyi gelişinin yanında bağışıklığı artırdığı için değerli bir meyve" dedi.
#BurdurDenizli'de Babadağ zirvesi civarlarında yeni bir bitki türü keşfedildi. Zeybek değneği olarak bilim dünyasına tanıtılan bitkiye ilişkin Ege Üniversitesi'nden (EÜ) Prof. Dr. Hasan Yıldırım, "Zeybek değneği'nin, bugüne kadar yapılan saha çalışmalarında sadece Denizli Babadağ sınırlarında yayılış gösterdiği ve popülasyonlarının özellikle keçi ve koyun sürüleri tarafından ciddi tahribata uğradığı tarafımızca tespit edildi" dedi.
#DenizliDeğerli vitaminler, sayısız mineral ve düşük kalorili içeriğiyle kuşkonmazı sağlıklı sebzeler listesinde enginarın hemen yanında görürsünüz. Peki alıp yer misiniz? Enginarın dönemdaşı, baharın nadide sebzesi kuşkonmazı hiç yemediyseniz bile deneyin diye hem marifetlerini hem de yaratıcılığa açık tariflerini yazdım.
#Kuşkonmazİlkbahar doğayla beraber pazar tezgâhlarını da yemyeşil sebze ve otlarla doldurdu. Ancak düzenli olarak pazara gidecek, bu güzel yeşilliklerden taze taze alacak vaktimiz olmayabiliyor. Ben böyle yoğun zamanlar için balkonumda birer saksı maydanoz, dereotu, kekik-biberiye; birkaç kök de soğan ve sarımsak bulunduruyorum, kurtarıcım oluyor.
#AromatikTürkiye genelinde yemeklerde kullanılan pek çok farklı ot çeşidi bulunmaktadır. Özellikle Şevketi bostan da en merak edilen otlar arasında yer alıyor. Şevketi bostan nasıl temizlenir? Şevketi bostan otu nasıl yenir, kökü yenir mi? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Şevketi BostanVejetaryen ya da vegan beslenmeye ilgi duyan, bu işe yeni başlayanlar için buzdolabı ve kilerin dönüşümü, sık kullanılan malzemelerin değişimi zorlu bir süreç. Ben de alışveriş listenize ilham vermesi için kendi vazgeçilmezlerimi kategorilere ayırdım ve iki besleyici tarifimi ekledim.
#BitkiKış mevsiminde bitkilerin hayatta kalmasının yolu bakım rutinlerini mevsimlik yetiştirme koşullarına uygun şekilde ayarlamaktan geçiyor. Aşırı sulamadan kaçınmak, onları radyatör gibi ısı kaynaklarından uzak tutmak alabileceğimiz önlemlerden sadece birkaçı...
#Ceren Naz BüyükÇiçek bakımı kış aylarında daha da zorlaşıyor. Her çiçek türü farklıdır, bu nedenle çiçeğinizin spesifik ihtiyaçlarını araştırmak ve izlemek önemlidir. Unutmayın ki başarılı çiçek bakımı sabır ve dikkat gerektirir. Bazı tüyolar çiçeklerinizi coşturmak için etkili bir rol oynayabilir. Bunlardan biri de doğum kontrol hapı! Evet yanlış duymadınız doğum kontrol hapı çiçek bakımında çok bilinmeyen gizli kahramanlar arasında yer alıyor. Peki, doğum kontrol hapı çiçeklerde nasıl kullanılır? İşte doğum kontrol hapı ile çiçek bakımı...
#Doğum Kontrol Hapı Çiçeklerde Nasıl KullanılırTürkiye genelinde her yörede birbirinden farklı turşular yapılıyor. Özellikle turşu suyu yapımı ise merak uyandırıyor. Turşu suyu nasıl yapılır, ayarlanır ve saklanır? Turşu suyu tarifi ve yapımı için püf noktaları nelerdir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Turşu SuyuGünümüzde birbirinden farklı besin türleri bulunmaktadır. Taze gıdaların yanı sıra kuru baharatlar da kullanılabilir. Kekik nasıl kurutulur? Evde yabani kekiki top ve bilye olarak fırında kurutma yöntemleri nelerdir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#KekikKetojenik, dukan, aralıklı oruç, taş devri, Akdeniz diyeti… Her yıl yeni bir diyet moda oluyor ve büyük vaatlerde bulunuyor. Yıllardır en sağlıklı beslenme şekli olarak bilinen Akdeniz diyeti, kalp sağlığını koruyan, uzun yaşamı destekleyen ve bilimsel araştırmalardan tam not alan bir beslenme şekliydi ama şimdi karşısına çok güçlü bir rakip çıktı. Afrika diyeti…
#Tanzanya DiyetiBinlerce yıldır Doğulu mutfaklarda başrolde olan tahin, vegan beslenmenin artışından Dubai çikolatasına çeşitli sebeplerle bütün dünyanın radarına girdi. Kâh bir ünlü şefin pastasında, kâh bir influencer’ın sosunda karşımıza çıkıyor. Tahinin iyisi nasıl olur, nereden alınır, nasıl saklanır gibi püf noktalarını ve kolaylıkla yapılacak tarifleri yazdım bu hafta.
#Gülay Barbaros Altanİlkbahar aylarıyla birlikte bahçe ve balkon sezonunu da açıyoruz. İş hayatının stresinden, modern hayatın bize dayattığı betonlaşmadan kaçmamıza yardımcı olan bahçe ve balkonlarımız, aslında bizlere biraz da olsa doğayla iç içe olabilme imkânı sağlayan özel sığınaklar gibi.
#2025 Balkon Ve Bahçe DekorasyonuTarım ve Orman Bakanlığı, ağaçların ölümüne yol açan turunçgil uzun antenli böceğini durdurmak için kırmızı bültenle "Aranıyor" afişleri hazırladı. Zararlının tespit edildiği 23 ağaç acilen imha edilerek yayılma riski önlenmeye çalışılıyor. Peki bu böcek türü ekosistemi nasıl tehdit mi ediyor? Sadece ağaçlara mı zarar veriyor diğer canlı türleri de tehdit altında mı? Yayılırsa ne olur? Dr. Öğr. Üyesi Yavuz Turan ve Prof. Dr. Hüseyin Çetin ile konuştuk
#OrmanBahar geldi; güneşte terleme gölgede üşüme, birden yağan yağmurla ıslanıp soğuk algınlığına yakalanma zamanı. Bu nedenle mutfaktaki sihirli değneği çıkarın! Hastalanma riskini azaltmak, hastalanınca da hızla iyileşmek için dengeli beslenmeye özen gösterin ve 5 önerimi deneyin.
#Dr. Ayça KayaApple Nisan başında yeni iOS 18.4'ü yayınladı. Ancak birçok kullanıcılar yeni güncelleme için birçok sorunu bildirince Apple 18.4.1 adında hataların giderildiği yeni bir sürüm yayınlama kararı aldı. Peki iOS 18.4 ile ne gibi yeni özellikler geldi?
#Apple İos 18.4Kocaeli'de Büyükşehir Belediyesi ile Çınar Uluslararası Kültür ve Sanat Derneği iş birliğinde düzenlenen 'Doğa-Renk-Fırça' isimli sergi, ziyarete açıldı. Bilimsel bitki illüstrasyon kursu eğitmeni Mafirat Eraslan ve öğrencilerinin farklı tekniklerle hazırladığı 128 eserin yer aldığı sergi, 31 kursiyerin doğa ve sanatla iç içe yürüttüğü çalışmaların ürünü olarak sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Sergi, 13 Nisan saat 18.00’e kadar görülebilecek.
#KocaeliAkla hayale gelmeyecek imkanlar ve büyük bir lüksle donatılmış saray yaşantısından kaçıp uzak diyarlarda kendilerine yeni bir hayat kuran asi prens ve onun aile tarafından istenmeyen “gelini” hakkındaki haberlerin ve söylentilerin ardı arkası kesilmiyor…
#Meghan MarkleAlman uzay roketi Spectrum’un fırlatıldıktan hemen sonra infilak etmesi çevresel endişeleri beraberinde getirirken Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çetin Kurnaz, roket üretiminde kullanılan bileşenlerin çevreye yayılmasının kara ve su ekosistemleri üzerinde tehdit oluşturduğunu söyledi.
#ALMANYADr. Öğretim Üyesi Ersin Demirel, Kırşehir'de keşfedilen yeni böcek türüne eşinin ismini adadı. Türle ilgili veriler hazırlanarak bilimsel yayın aşamasına geçilmesinin ardından ilgili makale "Zootaxa Dergisi"nde yayınlandı. Demirel, yaptığı açıklamada "Sosyal medyada linç edileceğimizi bile bile bu kararı verdik. Özellikle eşimin görüşü, bu ismi veriyorsun ama sosyal medyada linçlenebileceğini de bil şeklindeydi. Benim için onu onurlandırmak ve Türkiye'nin biyoçeşitlilik konusuna dikkat çekmek daha önemliydi." dedi.
#Böcek TürüDr. Öğretim Üyesi Ersin Demirel, Kırşehir'de keşfedilen yeni böcek türüne eşinin ismini adadı. Türle ilgili veriler hazırlanarak bilimsel yayın aşamasına geçilmesinin ardından ilgili makale "Zootaxa Dergisi"nde yayınlandı. Demirel, yaptığı açıklamada "Sosyal medyada linç edileceğimizi bile bile bu kararı verdik. Özellikle eşimin görüşü, bu ismi veriyorsun ama sosyal medyada linçlenebileceğini de bil şeklindeydi. Benim için onu onurlandırmak ve Türkiye'nin biyoçeşitlilik konusuna dikkat çekmek daha önemliydi." dedi.
#KırşehirSoya sütü meme kanseri riskini artırabilir, yağsız gıdalar yüksek yağlı gıdalardan daha sağlıklıdır, veganlar ve vejetaryenler protein açısından yetersiz besleniyorlar, tüm yağlar kötüdür ve çok daha fazlası... Beslenmeyle ilgili bazı yanlış fikirler birçok kültürde yer etmiş durumda. Beslenme uzmanları ‘ortadan kalkmasını istedikleri’ beslenme efsanelerini ve nedenlerini anlattı.
#Beslenme EfsaneleriLalenin atası olarak bilinen Türk lalesi, genetik çeşitliliği ve endemik yapısıyla korunması gereken türler arasında yer alıyor. Antalya Orkidelerini ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Derneği (ANTOK) Projeler Sorumlusu Pınar Kınıklı, “Bu türü dışarıdan almak yerine kendi kaynaklarımızı değerlendirerek park ve bahçelerimizde kullanabiliriz” dedi.
#ALMANYATıpkı bizim gibi hayvan dostlarımız da mevsim geçişlerinde bir uyum süreci yaşıyor. Bahar aylarında tüyleri daha çok dökülmeye başlıyor, hormonları değişiyor ve bu yüzden daha enerjik oluyorlar. Polenler onları da rahatsız edebiliyor. Pire ve kene gibi parazitler de cabası…
#KediOruç tutanların beslenme düzeninde belirgin değişiklikler olur; iftar ve sahur, vücudun ihtiyaçlarını hızla yerine koyması gereken kritik zaman dilimlerine dönüşür. Bu süreçte metabolizma, sindirim sistemi ve hormonal dengeler belirli bir ritme alışır. Ramazan sonrası normal yemeye geçiş bu alışkanlıkların kırılması, vücudun yeniden farklı beslenme düzenine adapte olması anlamına gelir. İşte bunun için gereken ipuçları...
#BayramRamazan Bayramı, uzun bir oruç döneminin ardından sevdiklerimizle bir araya gelip lezzetli sofralar kurduğumuz özel günlerden biridir. Ancak bu dönemde tatlılar, ağır yemekler ve bolca ikram, beslenme düzenimizi zorlayabilir. Aşırı tüketimin neden olduğu sindirim sorunları, mide yanmaları, hazımsızlık problemleri, kan şekeri dalgalanmaları ve kilo artışı gibi durumların önüne geçmek için dengeli beslenmek büyük önem taşır. Diyetisyen Sena Nur Doğan, Ramazan Bayramı’nda sindirim sistemini korumak ve sağlıklı bir şekilde beslenmek için bilinmesi gereken ipuçlarını paylaştı.
#BeslenmeÇubuk’ta yaşayan Gönül Tufan, yıllar önce bileziklerini satarak aldığı iki buzağıyla hayvancılığa adım attı. Zamanla 350 hayvan kapasiteli bir çiftlik kuran Tufan, “Ben de tarım ve hayvancılık sadece bir iş değil adeta bir tutku haline geldi. Şu an ‘En lüks daireyi sana verelim şehir merkezine gel’ deseler, ben köyümden adımımı bile atmam, hiçbir yere gitmem” diyor.
#ÇubukBayrama sayılı günler kala evlerde bayram telaşı başladı. Ziyarete gelen misafirler için çikolata, şeker ya da tatlı alışverişlerinin başladığı bugünlerde uzmanlar taklit ve tağşişe dikkat çekerek vatandaşları uyarıyor. Peki bayramda şekerleme, tatlı, çikolata ve lokum gibi gikramlıkları alırken nelere dikkat etmemiz gerekiyor? Gıda Güvenliği Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Artık ile konuştuk.
#Şeker BayramıHer ne kadar ilkbahar gelse de yurdun doğusunda kış şartları hakim. Yiyecek bulamayan yabani hayvanlar hâla yol kenarlarına ya da yerleşim yerlerine iniyor. Ardahan’da karla kaplı arazide kendisini çeken sürücüye aldırış etmeden ilerleyen kurt böyle görüntülendi.
#ArdahanHer ne kadar ilkbahar gelse de yurdun doğusunda kış şartları hakim. Yiyecek bulamayan yabani hayvanlar hâla yol kenarlarına ya da yerleşim yerlerine iniyor. Ardahan’da karla kaplı arazide kendisini çeken sürücüye aldırış etmeden ilerleyen kurt böyle görüntülendi.
#Ardahan