e-Devlet bina hasar tespiti sorgulama ekranı, Kahramanmaraş'ta yaşanan ve 10 ili vuran depremin ardından afetzedelerin erişimine açıldı. Bölgede bulunan depremzedeler evlerine geçmeden önce binam depreme dayanıklı mı hasar tespiti nasıl yapılır? sorularına yanıt ararken konuyla ilgili açıklama yapıldı. Bakan Kurum "“Vatandaşlarımız e-Devlet ya da bakanlık adresinden evlerinin hasar durumunu öğrenebilir” dedi. Deprem hasar tespiti https://hasartespit.csb.gov.tr/ veya www.turkiye.gov.tr e-Devlet ekranlarından öğreniliyor. Peki, bina hasar tespit sonucu nasıl öğrenilir? Benim evime ne oldu? İşte, o konu hakkında bilgiler.
#Hasar TespitiÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı deprem hasar tespit başvurusu e-Devlet üzerinden erişime açıldı. Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçesinde 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde meydana gelen iki depremin ardından vatandaşlar 'Benim evim depreme dayanıklı mı?' Bina hasar tespiti nasıl sorgulanır?' soruların yanıtına odaklandı. Deprem bölgesinde ikamet eden vatandaşlar, adres ve TC kimlik numaralarını girerek, e-Devlet üzerinden ya da hasartespit.csb.gov.tr adresinden evlerinin hasar durumlarını öğrenebilecekler. Peki, e-Devletten bina hasar sorgulama nasıl yapılır? İşte, hasar tespiti sorgulama sayfası ve ayrıntılar.
#Hasar Tespit SorgulamaFatih’te gündüz temel kazısı yapılan inşaatın yanındaki 4 katlı binanın duvarı gece saatlerinde yıkıldı. Duvarın inşaata doğru yıkılmasının ardından binada oturanlar tahliye edildi; 4 katlı apartman mühürlendi. Duvarı yıkılan binanın yanındaki başka bir apartman ise yan yattı; apartmanın duvarlarında yarıklar oluştu.
#İstanbulİstanbul Beşiktaş'ta 29 kişinin can verdiği yangın faciasının bilirkişi raporuna ulaşıldı. Raporda dehşete düşüren detaylar yer aldı. Tutuklama talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk edilen 9 kişiden 8'i tutuklanırken 1'i serbest bırakıldı. Öte yandan gözaltına alınarak adliyeye sevk edilen şüpheliler ve yangından kurtulan çalışanların emniyette verdikleri ifadeler ortaya çıktı.
#BeşiktaşProf. Dr. Naci Görür, İzmir'de katıldığı konferansta "Depremleri durduramayız. Kentlerimizi deprem dirençli yapabiliriz. Deprem dirençli yerler, bugünkü bilimle, teknoloji ile yapılabilir. Bunu yapabilecek her şeyimiz var... Bu iş böyle gitmez. Bu deprem işini halletmemiz lazım; aksi halde tarihin çöplüğüne atılır, gideriz" dedi. "Her fay hattının kendine özgü özellikleri var" diyen Görür, " düşmanımızı tanımalıyız. Bu düşman soteye yatmış ve ne zaman uyanacağı belli değil." ifadelerini kullandı.
#Naci GörürBEYLİKDÜZÜ'nde C.E.'nin evinin önünde park halindeki motosikleti eski iş arkadaşları tarafından yakıldı. Yakalanan şüphelilerden E.K. hakkında adli kontrol hükümleri uygulanırken, M.A. tutuklandı. Motosikletin yakıldığı anlar ise güvenlik kamerasına yansıdı.
#BeylikdüzüSon dakika haberi... AFAD'dan alınan bilgiye göre Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde 5.3 büyüklüğünde deprem oldu. Deprem, Adıyaman, Şanlıurfa, Elazığ, Kahramanmaraş ve Gaziantep'te hissedildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, depremle ilgili yaptığı açıklamada, "Malatya’da 22, Adıyaman’da 1 kişi olmak üzere 23 vatandaşımız düşme veya yüksekten atlama sonucu yaralanmıştır" dedi.
#AFADİstanbul’da yaşayanlar huzursuz. Evinde rahat uyuyabilen çok az. Çoğu kişi bir kaçış planı peşinde… İnsanlar evlerinin güvenli olup olmadığını merak ediyor ama birçoğu binasının kontrol edilmesine yanaşmıyor. Kimi evinin değerinin düşmesinden korkuyor kimi sokakta kalmaktan. Apartmanların WhatsApp gruplarında, yüz yüze toplantılarda gündem aynı: Risk raporu alalım mı? Ya binaya çürük raporu verirlerse? Kiralar yüksek, kentin yapı stoku güvenilmez… Sorular ve tartışmalar uzayıp gidiyor… Ama bir de deprem gerçeği var. İstanbullularla içinde bulunduğumuz süreci konuştuk. Belediyeye ‘hızlı tarama’ için gizlice başvuranlar da var, bir an önce başka bir eve taşınmak için hazırlık yapanlar da…
#Hasar Tespitİzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemalettin Dönmez, depreme dayanıklı binalar için perde duvar kullanımının önemine dikkat çekti. 'Şili formülü'nün bu esasa dayandığını ifade eden Prof. Dr. Dönmez, "Tipik olarak bina güçlendirilmesinde yapılan şey binalara perde eklenmesidir. Dolgu duvarların bir kısmının betonarme duvar haline getirilmesidir. Bu formül uygulandığında binalar bırakın yıkılmayı ya hasar almıyor ya da çok az alıyor" dedi.
#Prof. Dr. Cemalettin Dönmezİzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemalettin Dönmez, depreme dayanıklı binalar için perde duvar kullanımının önemine dikkat çekti. 'Şili formülü'nün bu esasa dayandığını ifade eden Prof. Dr. Dönmez, "Tipik olarak bina güçlendirilmesinde yapılan şey binalara perde eklenmesidir. Dolgu duvarların bir kısmının betonarme duvar haline getirilmesidir. Bu formül uygulandığında binalar bırakın yıkılmayı ya hasar almıyor ya da çok az alıyor" dedi.
#DepremBinalara yapılan risk tespiti işlemlerinde uygulanan modeller ve istenilen rakamlar kafaları karıştırıyor. Yönetmeliklere uymayan keyfi yöntemler öneriliyor, vatandaşın deprem endişesi suiistimal ediliyor. Aynı bina için 50 bin lira diyen de var, 800 bin lira isteyen de. Tek amacı para kazanmak olanlar, Bakanlığa bildirilmesi zorunlu olan sonuçları saklamayı dahi teklif ediyor. Yaptığımız görüşmeler, risk tespitinde büyük RİSK olduğunu gösteriyor.
#DepremDepremden zarar gören illerde incelemelerde bulunan ve 156 binden fazla binanın yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olarak tespit edildiği bilgisini veren akademisyen bilirkişiler, bölgedeki binalarda kullanılan malzemelerin kalitesiz ve uygunsuz olduğunu, öte yandan zemin etütlerinin gerçeği yansıtmadığını vurguladı. Aktarılan bilgiye göre; ağır hasar gören binalardaki konut sayısı 507 bin civarında, 43 bin dolayında bina ise orta ve hafif hasar aldı.
#DepremYaşadığımız deprem felaketinin ardından tüm Türkiye'nin gündemi binaların güvenliği. Yurdun dört bir yanında vatandaşlar evlerinin dayanıklılığını test ettirmek ve çıkacak sonuca göre tedbir almak için doğru şirket arayışında. Peki bu şirket nasıl seçilmeli? Test konusunda nelere dikkat edilmeli? İşlemin doğru ve güvenilir biçimde yapıldığını anlamanın yolları neler? En doğru test yöntemi hangisidir? Uzmanlar hurriyet.com.tr okurları için anlattı...
#DepremSon dakika haberine göre; Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde 5.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem, Kahramanmaraş, Adıyaman, Elazığ ve çevre illerde hissedildi. AFAD, saha tarama çalışmaları sonucunda yıkılan binaların olduğunu duyurdu. AFAD Başkanı Yunus Sezer, 1 kişinin hayatını kaybettiğini ve 110 yaralı vatandaşın olduğunu belirtti. Kahramanmaraş'ta depremde hasar gören bir metal fabrikasında içeri giren işçilerin tencere tabak gibi eşyaları kurtarmak istedikleri sırada meydana gelen çökmede 1 işçinin öldüğü, 4 işçinin yaralandığı öğrenildi. Öte yandan termal kamera ile ısı tespit edilen Buhara apartmanında ekipler enkazda arama yapıyor.
#DepremPek çok kişinin aklında deprem nedeniyle oluşan zararlar için nasıl bir hukuki prosedür izlenmesi gerektiği var. Müteahhidin yanlış uygulaması veya sonradan kesilen kolonlar nedeniyle evimiz yıkıldıysa veya hasar alıp içinde oturulmaz hale geldiyse kime dava açabiliriz, Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı avukat Ali Güvenç Kiraz’a sorduk. Kiraz, bina yapıldıktan sonra belediyelerin özellikle dükkânları ruhsatlandırırken denetlemesi ve zaman zaman da kontrol etmesi gerektiğinin altını çiziyor.
#DepremYaşadığımız büyük felaketten sonra yüz binlerce kişi binasının ne kadar güvenli olduğunu öğrenmek istiyor. Ancak bunun için hangi tespit yönteminin seçileceği, nereye nasıl başvuru yapılacağı, binada hangi işlemlerin uygulanacağı ve sonrasında daire sahiplerini nelerin beklediği bilinmiyor... Akıllardaki tüm sorulara yanıt vermek için İstanbul’da 55 yaşında bir binada risk tespit işlemine katıldık. Uzmanlarla birlikte karot aldık, demirleri kontrol ettik ve laboratuvara girdik. İşte a’dan z’ye risk tespiti...
#Kahramanmaraşİçişleri Bakanı Süleyman Soylu, CNN Türk'te Ahmet Hakan'ın Tarafsız Bölge programında depreme ilişkin son bilgileri paylaştı. Bakan Soylu, depreme müdahalede geç kalındı eleştirilerine yanıt vererek ''Herkes yetişmek için çabaladı. Depremin şiddeti, yaygınlığı, hava ve yol şartları müdahalede etkili oldu' dedi. İkinci depreme yolda yakalandıklarını, önlerindeki aracın takla attığını söyleyen Soylu, deprem sabahı ve sonrasında enkaz alanında yaşadıklarını anlatırken zaman zaman duygularına hakim olamadı. Deprem felaketinde Antakya'nın özellikle altını çizen Soylu, "Burayı deprem olarak tanımlamak doğru değil. İki binadan biri şu anda yok' diye konuştu.
#Süleyman Soylu7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki büyük sarsıntı, ülkemizde on binlerce yurttaşın ölümüne yol açtı. Ve ne acıdır ki, bir kez daha depremin değil hatalı binaların can kaybına yol açtığına şahit olduk. Şimdi ise gözler, depreme dayanıklı yapıların nasıl inşa edileceği konusuna çevrilmiş durumda… Peki depremin etkisini azaltmayı hedefleyen dayanıklı binalar inşa etmek için hangi yöntemler kullanılıyor? En güvenilir olanı hangisi? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Kahramanmaraş DepremiAFAD'ın verilerine göre, 6 Şubat Pazartesi saat 04:17'de 7.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan deprem, yerin 7 kilometre altında gerçekleşti. Aynı gün saat 13.24'te ise merkez üssü Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesi olan 7.6 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kahramanmaraş merkezli depremlerde can kaybının 39 bin 672'ye yükseldiğini duyurdu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 10 ilde yeni yerleşim alanlarına ilişkin yerlerin belirlendiğini duyurdu.
#DepremCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, hasar tespiti biten her yerde derhal inşaat çalışmalarına geçeceklerini ifade ederek, “Mevcut duruma göre, mart başı itibarıyla 30 bin konutun inşasına hemen başlayabiliyoruz. Amacımız bir yıl içinde deprem bölgesinin tamamındaki konut ihtiyacını çözecek sayıda kaliteli ve güvenli yapının inşasını tamamlamaktır” dedi. Erdoğan dün AFAD Koordinasyon Merkezi’nde yapılan Kabine Toplantısı’nın ardından özetle şunları söyledi:
#Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) merkez binasında biraraya gelen Kabine Toplantısı sona erdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ana gündem maddesi deprem felaketi olan toplantı sonrası açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Devletimiz bakanlıklarıyla, kurumlarıyla, belediyeleriyle, sivil toplumuyla, uluslararası yardım kuruluşluyla velhasıl tüm imkanlarıyla deprem bölgesine bir an önce ulaşmak ve çalışmalara başlamak için canla başla mücadele etmiştir" dedi. "Amacımız 1 yıl içinde deprem bölgesinin tamamındaki konut ihtiyacını çözecek sayıda kaliteli ve güvenli yapının inşasını tamamlamaktır" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Mevcut duruma göre mart başı itibariyle 30 bin konutun inşasına hemen başlayabiliyoruz. Kademeli olarak birkaç ay içerisinde fay hatlarının uzağında inşa edeceğimiz tüm konutların yapımına geçilmiş olacaktır" şeklinde konuştu. Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısının 35 bin 418'e yükseldiğini açıkladı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanKahramanmaraş'ta 6 Şubat 2023 saat 04.17'de merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan 7,7'lik bir deprem meydana geldi. İlk depremin şoku atlatılamamışken bu kez de Elbistan merkezli 7.6 büyüklüğünde ikinci bir deprem oldu. Yaşanan felaket sonrası umutla enkaz altından gelecek güzel haberler bekleniyor. Deprem bölgesinde çalışmalar sürüyor. İşte son durum...
#Deprem