bilişim uzmanı haberleri sayfasında bilişim uzmanı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1053 bilişim uzmanı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Jandarma Genel Komutanlığı personel alımı yapacağını duyurdu. Resmi duyuru Devlet Personel Başkanlığı'nın resmi internet sitesinden de duyuruldu. Peki personel alımına ilişkin şartlar nedir? İşte merak edilen tüm detaylar ve alınacak personelin çalışacağı o birim.
#JandarmaPersonel alımları iş arayan vatandaşlar tarafından merakla takip edilirken, KOSGEB'den flaş bir personel alımı haberi gündeme geldi. Yapılan açıklamaya göre KOSGEB bünyesinde çalışacak ve 9-14 bin brüt ücretle maaş verilecek personel alımı yapılacak. Peki personel alımı şartları nedir ve kaç kişi işe alınacak? işte detaylar
#KosgebDarbe girişiminde bulunan askerlerin kriptolu telsizlerden daha çok dikkat çekmemek için mobil mesajlaşma uygulaması olan WhatsApp’ı kullandı. Darbeci subayların başta iletişim için WhatsApp’ı tercih etmesi nedeniyle dinleme ve olası bir takibe takılmadığı tespit edildi. Bilişim uzmanları, uçtan uca şifreleme sistemiyle korunması nedeniyle darbecilerin WhatsApp'ı tercih ettiğini değerlendiriyor.
#WhatsappCNN TÜRK ekranlarındayayınlanan Duygu Demirdağ ile İnsanlık Hali programına konuk olanBilişim Uzmanı Şebnem Ahi, internete verilen çalınan kimlik bilgileriyleilgili konuştu. Ahi, kişilerin kendilerini nasıl koruyacağına dairönemli bilgiler verdi.
#CNN TürkŞiddet, istismar, pedofili, şantaj, uyuşturucu madde, bireysel silahlanma, yasadışı bahis çeteleri... Suçun ve suçlunun örgütlenmesi için bir ‘ağ bağlantısı’ yetiyor. Peki çocukları ‘deep web’ olarak bilinen bu ağlardan nasıl koruyabiliriz? Uzmanlar Hürriyet’e anlattı:
#Karanlık AğlarGeçtiğimiz günlerde Yıldız Teknik Üniversitesi’ne (YTÜ) ait diplomaların üniversiteyle ilişkisi olmayan kişilere parayla satıldığı ve bu diplomaların e-Devlet üzerinden de görüntülenebildiği iddia edildi. Bu işleminse YTÜ’nün de arasında bulunduğu Türkiye’nin dört bir yanındaki üniversitelere yazılım desteği veren şirketin hacklenmesiyle gerçekleştirildiği belirtildi. İddiaların odağındaki Proliz Yazılım Şirketi’nin Kurucusu Gökmen Çiftçi’ye ulaştık.
#Yıldız Teknik ÜniversitesiEski Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sinan Ateş'in öldürülmesi ile ilgili 22 sanığın yargılandığı davada, olaya ilişkin güvenlik kamerası görüntüsünün analiz raporu dosyaya girdi. Raporda tetikçi Eray Özyağcı dışında Sinan Ateş'e ateş eden olmadığının görüldüğü belirtildi.
#Sinan AteşSon dönemde gelişen teknoloji ve getirdiği kolaylıklarla beraber internet üzerinden yemek siparişleri de artmaya devam ediyor. Uzmanlar bu kolaylığı fırsata çevirmeye çalışanlara karşı uyarılarda bulunarak, verilmeyen bir sipariş üzerine gelen linklere tıklanmaması ve istenen kodların paylaşılmamasına dikkat çekiyor.
#DolandırıcılıkSon günlerde çocukları hedef aldığı ve istismara açık hale getirdiği iddia edilen bir oyun gündemde. Yaş sınırının neredeyse hiç olmadığı, yaşını dahi yazmadan giriş yapılabilen ve yetişkinlerin çocuklarla kolayca iletişim kurabildiği bu oyunda çıplaklık ve müstehcen konuşmaların da oldukça fazla olduğu iddia ediliyor. İnternette hemen hepimizin karşısına reklam olarak çıkan Avataria isimli bu oyun çocuklar için gerçekten ciddi tehlikeler barındırıyor mu? Çocuklar için hayati öneme sahip 10 soruyu uzmanlara sordum
#AvatariaDilan Polat ve eşi Engin Polat hakkında hazırlanan iddianamede, ilginç bir intikam olayı da ortaya çıktı. Bir dönem Polat çifti ile işbirliği içinde olan sosyal medya fenomeni Erkan Şahin, Polat çiftine duyduğu kızgınlıkla telefon ve bilgisayarlarına “rat atarak” (uzaktan erişim yolu ile cihazlara bağlanma) işine yarayabilecek verileri toplayıp, USB’ye kaydetti. Şahin, savcıya mektup yazarak, Polatlar hakkındaki soruşturma kapsamında tanık olarak ifade verdi.
#Dilan PolatChatGPT, 8-9 Haziran tarihlerinde düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) sorularını çözdü. Sınavın sonundaysa yapay zeka, sözel alandan elde ettiği başarıyla Boğaziçi Üniversitesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü kazandı.
#Eskişehir Osmangazi ÜniversitesiIsparta’da cumartesi günü yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda bir öğrencinin hareketlerinden şüphelenen görevli öğrenciyi takibe aldı. Öğrenci, düğme kamera ve yapay zeka yardımıyla kopya çekerken yakalandı. CNN TÜRK İstanbul Haber Müdürü Nihat Uludağ ve Bilişim Uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık YKS'deki kopya girişiminin ayrıntılarını anlattı.
#YKSIsparta’da cumartesi günü yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda bir öğrencinin hareketlerinden şüphelenen görevli öğrenciyi takibe aldı. Isparta'da bir üniversitede 3. sınıfta olduğu öğrenilen M.E.E., düğme kamera ve yapay zeka yardımıyla kopya çekerken yakalandı. CNN TÜRK İstanbul Haber Müdürü Nihat Uludağ ve Bilişim Uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık YKS'deki kopya girişiminin ayrıntılarını anlattı.
#YKSSon günlerde çocukları hedef aldığı ve istismara açık hale getirdiği iddia edilen bir oyun gündemde. Yaş sınırının neredeyse hiç olmadığı, yaşını dahi yazmadan giriş yapılabilen ve yetişkinlerin çocuklarla kolayca iletişim kurabildiği bu oyunda çıplaklık ve müstehcen konuşmaların da oldukça fazla olduğu iddia ediliyor. İnternette hemen hepimizin karşısına reklam olarak çıkan Avataria isimli bu oyun çocuklar için gerçekten ciddi tehlikeler barındırıyor mu? Çocuklar için hayati öneme sahip 10 soruyu uzmanlara sorduk
#AvatariaSosyal medyada ‘Ev kadınlarına iş verilir’ paylaşımları çoğalıyor. Yapılan bu paylaşımla oltalama ağına düşen vatandaşların kargo ücreti adı altında paraları alınıyor, daha sonra ise bilgileri alınarak kredi kullandırılıyor.
#DolandırıcılıkSosyal medyada ‘Ev kadınlarına iş verilir’ paylaşımları çoğalıyor. Yapılan bu paylaşımla oltalama ağına düşen vatandaşların kargo ücreti adı altında paraları alınıyor, daha sonra ise bilgileri alınarak kredi kullandırılıyor.
#DolandırıcılıkTürk pop müziğinin genç isimlerinden Ece Seçkin geçtiğimiz günlerde sosyal medyada ‘en çok konuşulan’ listesine girince, yine bir sahne kıyafeti polemiği oldu sandım ama sonradan öğrendim ki bu kez onu manşete taşıyan Genişletilmiş Gerçeklik (XR) teknolojisi kullanılarak çekilen ‘Lambalar’ şarkısının klibi imiş. İşte bu, konuşmayı en sevdiğim konulardan. Zira popüler sinemanın başyapıtlarından “The Matrix”in de ele aldığı üzere halen “asıl” gerçekliğin, fiziksel dünya dışında bir yerlerde olabileceği üzerine düşünmeye meyilliyiz. Ki bunu artık Elon Musk, Bill Gates gibi popüler iş insanları ve girişimciler de yüksek sesle dile getiriyor. Peki nedir Artırılmış (AR)- Sanal (VR)- Genişletilmiş (XR) Gerçeklik? Aralarındaki farklar neler? Bu teknolojiler klip çekmekten başka bir işimize yarar mı? Dolandırıcılar buna da el atar mı? İşte yanıtı.
#Ece SeçkinÇocuklar mobil cihazlardan kolayca indirilen ve pedofillerin cirit attığı SimSimi tehlikesinde. Biz de 14 yaşında bir kız çocuğu olarak SimSimi uygulamasına girdik. Yapay zekâ “Biz çocukları uyuyunca kaçırıyoruz” diye sohbete başlarken 2 saatte onlarca taciz mesajıyla karşılaştık...
#Yapay ZekaYeni çağın en önemli meslekleri arasında yer alan yazılım, bugün yapay zekadan otomasyona kadar birçok farklı işte kullanılıyor ve neredeyse hayatın her alanını kapsıyor. Böylesine kapsayıcı bir mesleğin eğitimi de artık neredeyse okul öncesinden başlıyor ve çocukların küçük yaştan itibaren bu alanda beceri kazanması amaçlanıyor.
#Yapay ZekaGeçen pazartesi merkez üssü Gemlik Körfezi olan 5,1 büyüklüğünde bir deprem yaşandı ve biz yine gafil avlandık. Bu yüzden “Her an deprem gerçeğiyle yaşamamıza rağmen neden hâlâ sarsıntı esnasında doğru refleks gösteremiyoruz” sorusunun peşine düştük. Bursa dışında, İstanbul dahil birçok ilde hissedilen depremde bazı telefonlara da uyarı mesajları gitti. Saniyelerle bile olsa depremi önden haber veren bu yeni teknolojilerin afet anında ne kadar etkili olabileceğini uzmanlarla konuştuk.
#Depremİstanbul'da bir çok noktada park halindeki araçların üzerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İSPARK logoları bulunan 'Park borcunuzu ödemek için QR kodu taratınız' yazılı ve 24 saat içerisinde borcun ödenmesi gerektiğini belirten etiketler yapıştırıldı. QR kodu taratanlar ödeme sayfasına yönlendirilirken tuzağa düşenlerin kredi kartından para çekildiği öğrenildi. İSPARK'ın böyle bir uygulaması olmadığı öğrenilirken uyarıda bulunuldu. Adli Bilişim Uzmanı İsa Altun ise QR kodların dolandırıcıların yeni yöntemi olduğunu belirterek dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.
#İstanbulDolandırıcılar her geçen gün yeni bir yöntemle vatandaşı ağlarına düşürüyor. Son olarak İSPARK logolu sahte etiketle araç sürücülerini hedef aldılar. İstanbul'da birçok noktada park halindeki araçların üzerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İSPARK logoları bulunan 'Park borcunuzu ödemek için QR kodu taratınız' yazılı ve 24 saat içerisinde borcun ödenmesi gerektiğini belirten etiketler yapıştırıldı. QR kodu taratanlar ödeme sayfasına yönlendirilirken tuzağa düşenlerin kredi kartından para çekildiği öğrenildi. İSPARK'ın böyle bir uygulaması olmadığı öğrenilirken uyarıda bulunuldu. Adli Bilişim Uzmanı İsa Altun ise QR kodların dolandırıcıların yeni yöntemi olduğunu belirterek dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.
#İstanbulİstanbul'un Avcılar ilçesinde marketin önünde bekleyen 3 kişinin yanına bel çantalı şüpheli yaklaştı. O anda gençlerden birinin cep telefonuna kredi kartından 5 bin TL çekildiğine yönelik mesaj geldi. Aynı şüpheli 2 gün sonra tekrar markete gelince yakalandı. Adli Bilişim Uzmanı İsa Altun ise bu tür dolandırıcılıklar konusunda alınabilecek önlemleri anlattı.
#İstanbulİstanbul'un Avcılar ilçesinde marketin önünde bekleyen 3 kişinin yanına bel çantalı şüpheli yaklaştı. O anda gençlerden birinin cep telefonuna kredi kartından 5 bin TL çekildiğine yönelik mesaj geldi. Aynı şüpheli 2 gün sonra tekrar markete gelince yakalandı. Adli Bilişim Uzmanı İsa Altun ise bu tür dolandırıcılıklar konusunda alınabilecek önlemleri anlattı.
#AvcılarResmi Gazete'de yayımlanan karara göre 1 yıl boyunca sinyal alınmayan cep telefonlarının IMEI numaraları havuzdan çıkarılacak ve IMEI'ler tamamen kullanılmaz hale gelecek. Bilişim Uzmanı Ali Ünal konuya ilişkin olarak "IMEI klonlamak için ekranı kırık telefonlara hat takıp çıkaracaklar ve sinyal aldıktan sonra 1 yıl aktif olacak, bu işlem suçtur" dedi.
#Cep TelefonuSosyal medyada yeni akımın ismi: “AI Year Book.” Türkçesi şu; EPIK isimli yapay zekâ uygulamasına fotoğraflarınızı yüklüyorsunuz o da size 1990’larda sanki ABD’de bir kolejden mezun olmuş da okul yıllığına poz vermişsiniz gibi fotoğraflar yaratıyor.
#Yapay Zekâİnternet üzerinden yapılan alışverişler öyle bir noktaya ulaştı ki, büyük çoğunluğumuz hemen her ihtiyacımızı e-ticaret siteleri üzerinden karşılar olduk. Kişisel banka bilgilerinin yoğun olarak paylaşıldığı yerlerde kredi kartı dolandırıcılıkları da hızla artıyor. Peki ama kendimizi güvende tutmak mümkün mü? Uzmanlar yanıtladı...
#Kredi Kartı Dolandırıcılığı