Bilgisayar, bilişim, donanım, yazılım… Geçen yüzyılın bu en popüler, en çok kullanılan sözcüklerinin mucidi; Türkiye’nin ilk elektronik mühendislerinden, Türkiye Bilişim Derneği’nin (TBD) kurucusu ve onursal başkanı Prof. Dr. Aydın Köksal ile buluştuk. Matematiğin örgü ve nakış ile ne alâkası var? Dünyanın ilk bilgisayarı nasıl ortaya çıktı? Computer nasıl bilgisayar oldu? Hem eski albümleri karıştırıp Aydın Hoca’nın hikâyesini dinledik hem de bu soruların cevaplarını aldık.
#Aydın KöksalSiber güvenlik yazılım firması CrowdStrike şirketinin son güncellemesi dünya çapında yazılım krizine neden olarak adeta bir dijital kıyamet provası yaşattı. Başta havayolu şirketleri olmak üzere işletmeler, bankalar, medya kuruluşları gibi birçok işletmede sistemler kilitlendi. Ekranlar “mavi ekran” verdi. Saatler süren krizin ardından sorun çözülse de şimdi birçok bilgisayarın insan eliyle düzeltilmesi gerekiyor. Hürriyet’e konuşan uzmanlar zararın trilyonlarca doları bulacağını söyledi.
#CrowdstrikeTürkiye önceki gün Meclis’ten geçen Kripto Varlıklar Yasası ile dijital varlıklar sektöründe yeni bir dönemin kapısını açtı. Yasanın kabul edilmesiyle kripto borsalarına 3 aylık geçiş süreci tanınırken, izinsiz kripto varlık hizmet sağlayıcılarına üç yıldan beş yıla kadar hapis ve para cezaları verilecek. Türkiye’de coin ve token transferinde MASAK kuralları uygulanacak. Uzmanlar, blokzinciri teknolojisinin Türkiye için yeni fırsatlara kapı açabileceğini söylüyor.
#Kripto Varlıklar YasasıSeyitgazi Belediyesi hangi parti? sorusu seçimler öncesi merak ediliyor. 2024 yerel seçimlerinin 31 Mart tarihinde yapılması yapılması planlanıyor. 2019 Seyitgazi yerel seçim sonuçları da bu sebeple araştırılıyor. Peki, Eskişehir Seyitgazi Belediyesi hangi partide? Seyitgazi Belediye Başkanı kimdir?
#EskişehirHazine ve Maliye Bakanlığı sahipliğinde devam eden ‘1 Milyon İstihdam Projesi’ kapsamında Yapay Zekâ Uzmanı Yetiştirme Programı başlatıldı. Ahmet Çalık Vakfı sponsorluğunda ve Türkiye Bilişim Derneği koordinasyonunda gerçekleşecek programın eğitimleri İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde gerçekleşecek.
#Hazine Ve Maliye BakanlığıDeprem felaketinin ardından Hatay’a ‘yaşam merkezi’ kurmak için harekete geçen Ankara Sanayi Odası, 300 konteynerin kurulumunu tamamladı. Merkezde çocuklara bilgisayar eğitiminin yanı sıra, psikolojik danışmanlık da yapılacak. Ayrıca sanayi tesislerinin faaliyete geçmesi için tersine göçün yolu açılacak.
#Ankara Sanayi OdasıMilli Kütüphane Konuşan Kitaplık Görme Engelliler Merkezi’ndeki 80 gönüllü, 3 bin görme engelli için kayıt stüdyosuna girerek kitapları seslendiriyor. Konuşan Kitaplık’ta ayda 20 kitap hizmete sunuluyor. Kitap Dışı Materyal Koleksiyonu Şube Müdürü Hatice Atlıhan, “Engeller birlikte aşılır” diyor.
#Milli Kütüphane21’inci yüzyılın ilk yirmi yılı, yeni medya dediğimiz bilgisayar tabanlı iletişim araçlarının ön plana çıktığı ve hayatımızın her alanında yer aldığı bir dönem oldu. Pandemideki kısıtlamalar nedeniyle iletişimimizi, işimizi, günlük hayatımızı ve eğitimimizi son iki yıldır daha önce hiç olmadığı kadar teknolojiye bağımlı hale getirdik. Diğer taraftan, teknoloji bu kadar yaygın ve gelişmiş olmasaydı ülke ekonomileri durma noktasına gelir, eğitim aksar, sağlık alanında teşhis ve aşı gibi tedavi yöntemleri geliştirilemezdi.
#Prof. Dr. Cem Sütcü Kimdir?Bağdat Polat, 5 yıl önce Dünya Kardeşler Birliği Mevlana Yüce Vakfı’na üye olan eşi Metin Polat’a boşanma davası açtı, şöyle dedi: “Ölsem bile bu dernekten vazgeçmem diyerek psikolojik baskı yapmaktadır. Derneği bırakmasını istediğimde ise boğazımı sıkarak fiziksel şiddet uygulamıştır.”
#Boşanma DavasıTüm dünyayı etkisi altına alan pandeminin birinci yılını geride bırakırken, bu süreç boyunca en çok etkilenen alanlardan birinin eğitim olduğunu görüyoruz. Dönemsel olarak 185 ülkede okulların kapanması ve dünyadaki öğrenci nüfusunun yüzde 90’ına karşılık gelen 1.6 milyar öğrencinin fiziksel olarak okuldan uzak kalmasının sonucunda gözler bir kez daha eğitimin dijitalleşmesine ve uzaktan eğitime çevrildi.
#Online EğitimKoronavirüse karşı alınan tedbirler kapsamında Türkiye’de okullarda eğitime ara verilerek 23 Mart’tan itibaren öğrenci ve öğretmenlere uzaktan eğitim programı sunuldu. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yürütülen uzaktan eğitim süreci dijital eğitim platformu Eğitim Bilişim Ağı (EBA) ve üç kanaldan verdiğimiz televizyon yayınları üzerinden sağlandı. Uzaktan eğitim süreci farklı ortamlardaki öğretmenler, öğrenciler ve öğretim materyallerinin teknoloji aracılığıyla bir araya getirilmesiyle yapıldı.
#ÖğretmenDünyanın dengelerini alt üst eden Covid-19 salgını gündemdeki yerini koruyor. Toplumlar salgınla birlikte ‘yeni normal’ olarak adlandırılan yaşam tarzına adapte olmaya çalışıyor. Evden çalışma ve uzaktan eğitim, yeni normalin vazgeçilmez parçaları haline gelmiş durumda. İş, eğitim ve sosyal yaşamın merkezi ev olunca, bilgisayar satışları ciddi oranda yükseldi. Türkiye Bilişim Derneği (TÜBİDER) Başkan Yardımcısı Ümit Önder, 2020’nin ilk 8 ayına ilişkin sektör rakamlarını paylaştı.
#BilgisayarKişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK) Başkanı Prof. Dr. Faruk Bilir, Ocak 2017'de göreve başladıklarını anımsatarak, "O günden bugüne kadar hem yurt içi hem yurt dışı olmak üzere bize toplam 4 bin 839 ihbar ve şikayet başvurusu yapıldı, bu başvuruların 3 bin 769 tanesini sonuçlandırdık. Bu kapsamda yaklaşık 30 milyon TL idari yaptırım uyguladık. Bugüne dek bize 282 veri ihlal bildirimi yapıldı, bu bildirimlerin 55'ini ilan ettik." dedi.
#KvkkKamu ve özel sektör temsilcilerinin bilişim sektörünün sorunlarını masaya yatırdığı online toplantıda Cumhurbaşkanlığı Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu Üyesi Osman Coşkun, “Geleceğin meslekleri bilişim üzerine olduğu görülüyor. Bu süreçte 1 Milyon Yazılımcı Projesin Türkiye için oldukça önemlidir” dedi.
#Meslek