Bilirkişilik başvuru süreci yaklaşıyor. E Devlet’in bir hizmeti olan Uyap vatandaş portalı üzerinden gerçekleşecek olan bilirkişilik başvurularının tarihi her yıl farklılık gösteriyor. e-Devlet’te Adalet Bakanlığı’nın sunduğu hizmetler bölümünden ‘elektronik imza’ veya ‘mobil imza’ ile giriş yapacakları UYAP Bilirkişi Portal Girişi'nden işlemlerini gerçekleştirecek. Başvurusu kabul edilen 24 saat eğitim alacak. Peki, bilirkişilik başvuruları ne zaman? UYAP vatandaş portalına nasıl giriş yapılır?
#Bilirkişilik BaşvuruBilirkişilik başvurusunda bulunan vatandaşlar için sonuç açıklaması, Adalet Bakanlığı Bilirkişilik Daire Başkanlığı tarafından gerçekleştirildi. 12-25 Aralık tarihleri arasında bilirkişil başvurularını toplayan kurumu, adaylara sonuçları duyurdu. Peki, bilirkişilik başvuru sonuçları nasıl öğrenilecek? İşte, konuyla ilgili detaylı bilgiler
#Bilirkişilik Başvuru SonuçlarıİSTANBUL Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanlığı, eski Mankenler Kraliçesi 32 yaşındaki Aslı Baş’ın, Muğla’nın Bodrum İlçesi Yalıkavak Beldesi’nde turizmci Ahmet Bayer’in villasında ölümüyle ilgili, olayın cinayet olduğunu iddia eden iki rapor hazırlayan Ulusal Kriminal Büro Adli Kriminal İnceleme ve Raporlama Kuruluşu’nun, bilirkişilik ehliyetinin olmadığına karar verdi. Bu davadan yargılanan Ahmet Bayer, Adalet Komisyonu’nun bu kararını villasında yaptığı basın açıklamasıyla duyurdu.
Arabuluculuk sınavı nedir, ücret tarifesi açıklandı mı? Arabulucu nasıl olunur? sorularının yanıtları merakla araştırılıyor. Adalet Bakanlığı'nın resmi internet sitesinde konu hakkında detaylara yer verildi. İşte merak edilen soruların yanıtları
#Arabuluculuk Sınavı NedirArabuluculuk sınavı başvuruları ile ilgili açıklama yapıldı. Arabuluculuk sınavı 2022 yılında 4 Aralık tarihinde düzenlenecek. Sınava girmek isteyenlerin ön başvurularını belirtilen tarihler aralığında tamamlayacaklar. Ön başvurular, elektronik ortamda, e-devlet şifresi, elektronik imza ya da mobil imza kullanmak suretiyle yapılacak. Peki, arabuluculuk sınavı başvurusu ne zaman yapılacak?
#Arabuluculuk SınavıProf. Dr. Nilüfer Narlı’nın telefonla dolandırılması, gözleri bu tür dikkat çeken diğer vakalara çevirdi. 2015’te aynı şekilde dolandırılan Ceza hukukçusu Prof. Dr. Erdener Yurtcan’ı dolandıran şebekenin yargılandığı dava karar aşamasına geldi. Prof. Dr. Yurtcan bu davada verdiği ifadesinde iki gün boyunca nasıl dolandırıldığını ve milyonlarca lira parayı nasıl kaptırdığını anlattı. “Çok korktum, basiretim bağlandı” diyen Yurtcan, sahte başsavcıdan aldığı talimatla 2,5 milyon lirayı elden teslim etmiş; 600 bin doları da poşetle yol üstüne bırakmış… Gelen polislere de “Ben başsavcıyla operasyondayım, karışmayın” demiş.
#Prof. Dr. Erdener YurtcanHukukçu ve özellikle avukatlara meslek yaşamları boyunca ışık tutacak başucu kaynağı niteliğindeki ‘Avukatın Öz- El Kitabı - Avukatlık Rehberi’, Platon Hukuk Yayınevi’nden çıktı. Anayasa hukukçusu Prof. İbrahim Kaboğlu’ndan deneyimli avukat Zafer İşeri’ye her biri alanında uzman 20’den fazla hukukçunun uygulamaya yönelik tecrübelerini paylaştığı kitap, bir avukatın yaşam boyu karşılaşılabileceği ihtilafların önlenmesi için yararlı bilgiler içeriyor.
#Avukatın Öz- El KitabıAK Parti milletvekilleri, konkordato kurumunun daha işlevsel hale getirilmesi, iflas tasfiyesinin daha etkin şekilde yürütülebilmesi, iflas idare memurlarının niteliklerinin artırılması ve bunlara yönelik atama, eğitim ve denetim sistemi getirilmesi, motorlu araçlar zorunlu mali sorumluluk sigortası kapsamındaki tazminat hesaplamalarını da içeren İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Adalet Komisyonunda kabul edildi.
#İcra Ve İflas KanunuCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde İnsan Hakları Eylem Planı Tanıtım Toplantısı'nda konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Bu sürecin sonunda 9 amaç, 50 hedef, 393 faaliyeti içeren bir belge olarak ortaya çıktı. 2 yıllık bir zaman diliminde uygulanmak üzere hazırlanmıştır'' dediği belgenin ayrıntılarını tek tek anlattı. Yeni eylem planıyla otelde geceyarısı gözaltına alma dönemi bitti, katalog suçlarda 'somut delile dayanma' şartı aranacak, kamu ve özel sektörde çalışanlar ve öğrencilerin kendi dini bayramlarında izinli olmaları sağlanacak.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanAdalet Bakanlığı'na bağlı Arabuluculuk Daire Başkanlığı tarafından başvuruları alınan arabuluculuk sınavı için bekleyiş devam ediyor. Başvuruları geçerli olan ve 2019 arabuluculuk sınavlarına hazırlanan adaylar, bir yandan da arabuluculuk sınav tarihini araştırıyor. Peki, arabuluculuk sınavı ne zaman, hangi tarihte yapılacak? İşte, arabuluculuk yazılı sınavına yönelik bilgiler.
#Arabuluculuk Sınavı Ne ZamanBilirkişilik Daire Başkanlığı’nca 2018 yılında yapılacak 2. dönem bilirkişilik başvuruları ve yeniden düzenlenen bilirkişilik uzmanlık alanları ile ilgili bir duyuru yayımladı. Bilirkişilik başvurusuna hazırlık amacıyla yayınlanan duyuruda tarih ve sürecin ilerleyen dönemlerde açıklanacağı belirtildi. Peki bilirkişi nedir? Kimler bilirkişi olabiliyor?
#Bilirkişi Nedirİş davalarında zorunlu arabuluculuk getirmesi nedeniyle 14 milyon işçiyi ilgilendiren İş Mahkemeleri Yasa Tasarısı Meclis Genel Kurulu’nda dün akşam kabul edilerek yasalaştı. Arabulucuya gidilmeden açılacak davaların usulden reddedilmesini öngören yasayla getirilen yenilik şöyle:
#TBMMGümrük ve Ticaret Bakanlığı, tüketici hakem heyetlerine yapılacak başvuruları kolaylaştıran bir düzenleme yaptı. Tüketici Hakem Heyetleri Yönetmeliğinde değişiklik yapılarak, Tüketici Hakem Heyetlerine elden başvuru yanı sıra, elektronik ortamda e-devlet sistemi üzerinden Tüketici Bilgi Sistemi ile yapılması imkanı da getirildi.
#Gümrük Ve Ticaret BakanlığıÜlkemizde tam 40 iş kolunda 35 bin bilirkişi var. Mali müşavirinden avukatına, özel güvenliğinden tekstilcisine pek çok alanda bilirkişilik yapılabiliyor. Bir meslek değil, bir kamu hizmeti ama uzmanlığını konuşturanlar, bu işten ek bir gelir de elde edilebiliyor. Hatta işin içine hazırlanan özel mütalaalar da girince ciddi kazançlar elde edenler de var. 24 Kasım’da değişen Bilirkişilik Kanunu ile artık bilirkişi olmak için o meslekte 5 yıl uzmanlık ve temel bilirkişi eğitimi alma şartı aranacak. Bu sayede bilirkişilik daha kurumsallaşacak.
#BilirkişiHükümetten radikal adım. İşçi-işveren anlaşmazlıklarında taraflar mahkemeye değil; arabulucuya gidecek. Yapılacak yasal değişiklikle iş uyuşmazlıklarında 'arabuluculuk' zorunlu hale getirilecek. Böylece işten atılan, istifa eden, patrondan alacağı olduğunu iddia eden işçiler de işçisinden şikayetçi olan patronlar da doğrudan mahkemeye gidemeyecek.
#Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran