İESOB'den bilirkişilik eğitimleri

Güncelleme Tarihi:

İESOBden bilirkişilik eğitimleri
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2017 11:20

İESOB'den bilirkişilik eğitimleri

Haberin Devamı

İZMİR Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB), bilirkişilik temel eğitimleri düzenleyecek. Esnaf sanatkarların bilirkişi vasıflarına uygun bir kesimi oluşturduğuna dikkat çeken İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, "Üyelerimiz mesleki bilgileri ve tecrübeleriyle sıkıntılı vakalarda en güvenilir hizmeti verebilecek potansiyele sahipler" dedi.

Bilirkişilik görevinin sorumluluğu ağır bir hizmet olduğuna dikkat çeken Mutlu, "Bilirkişiler, adaletin temeli, sosyal huzurun dayanağı olan mahkemelerde önemli rol oynamaktadırlar. Dolayısıyla bu görevi üstlenecek kişilerin mesleki bilgilerinin yanı sıra, iyi eğitim almaları da önemlidir. Bilirkişilik hizmetini üstlenecek kişilerin, beş yıllık mesleki kıdeme sahip olmaları ve bilirkişilik faaliyetlerinin yürütülmesi ile ilgili temel, teorik ve pratik bilgileri içeren 'Bilirkişilik Temel Eğitimi' almaları gerekiyor. Toplumsal ödevlerin getirdiği sorumluluğun bilinci içinde faaliyetlerini sürdüren İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Bilirkişilik Temel Eğitimi vermek için gereken müracaatları yapmış ve bu konuda yetkili kılınmıştır" diye konuştu.

İLÇELERDE DE DÜZENLENECEK

Bilirkişilik eğitimlerini, İESOB Eğitim Salonu'nda gerçekleştireceklerini söyleyen Zekeriya Mutlu, "Ayrıca 24 kişilik sınıf oluşturulması ve uygun eğitim ortamının sağlanması durumunda bu eğitimler ilçelerimizde de verilebilecektir. Eğitimler 18 saat teorik, 6 saat uygulama olmak üzere toplam 24 saat olacak. Teorik eğitimler, hukuk alanında YÖK tarafından kabul edilen, en az doktora ve üzeri akademik unvana sahip kişiler tarafından, uygulama eğitimi ise en az 5 yıl bilirkişilik yapmış kişiler tarafından verilebilmekte. Eğitime katılmak isteyenlerin öncelikle İESOB Web Site'sinde bulunan 'Bilirkişilik Temel Eğitimi Ön Başvuru Formu'nu doldurmaları gerekmektedir. Başvurularda yeterli sayıya ulaşıldığında eğitim tarihleri netleştirilerek katılımcılara bildirilecektir. İlgilenenler daha ayrıntılı bilgilere, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Web Sitesi'nden (www.iesob.org.tr) veya 482 02 62 (dahili 323 - 212 - 230) numaralı telefondan Eğitim Müdürlüğümüzü arayarak ulaşabileceklerdir" dedi.

İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAFLI

--- KUTU ---

KİMLER BİLİRKİŞİ OLABİLİR?

Mesleki kıdem ve temel eğitimin yanısıra, mahkemelerde bilirkişilik yapmak isteyenlerde;

-Kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıldan fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar ile zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık, gerçeğe aykırı bilirkişilik veya tercümanlık yapma, yalan tanıklık ve yalan yere yemin suçlarından mahkûm olmamak,

-Terör örgütleriyle irtibatlı olmamak,

-Daha önce kendi isteği dışında sicilden çıkarılmamış veya bilirkişilik yapmaktan yasaklanmamış olmak,

-Disiplin yönünden meslekten veya memuriyetten çıkarılmamış ya da sanat icrasından veya mesleki faaliyetten geçici ya da sürekli olarak yasaklanmamış olmak şartları aranıyor.

Ayrıca, daha önce yaptığı başvurusu, meslekî olarak yeterli nitelikte bulunmadığı gerekçesiyle reddedilenler, bir yıl geçmedikçe yeniden bilirkişilik yapmak için başvuruda bulunamazlar.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!