Biri doktor, biri hemşire ve biri de avukat üç sıkı dost... Arkadaşlıklarının temeli Birinci Dünya Savaşı’nda atılmış bu üçlü, 1930’lu yılların başında bir baba-kızın arka arkaya cinayete kurban gitmesini araştırırken büyük bir arı kovanına çomak soktuklarını anlıyorlar. David O. Russell’ın son derece ışıltılı bir kadroya sahip filmi ‘Amsterdam’ 1933’teki ‘Beyaz Saray darbesi’ne de göndermeler yapan ama asıl olarak faşizme ve diktatörlüğe ilişkin şimdiki zamanlara da uyarılarda bulunmaya çalışan politik bir hiciv.
#David O. RussellGazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım bölümü mezunu Elif Atmaca, üniversite bitirme projesinde dezavantajlı ailelerin çocukları için oyuncak kiti tasarladı. ‘Toyi’ kitiyle çocuklar doğadaki, evdeki malzemeleri birleştirdiklerinde oyuncak yapabiliyorlar. Atmaca bu tasarımla New York’taki Modern Sanat Müzesi MoMA’nın mağazasında ürünü satılan ilk Türk tasarımcı oldu.
#Elif AtmacaDünyayı etkisi altına alan teknolojiyle birlikte hemen her şey küçük cihazlarla yapılmaya başlandı. Küçük yaşlarda alınan eğitimlerle birlikte robotik kodlamaya yönelen çocuklar geleceklerine hazırlık yapıyorlar. Problem çözme, iletişim becerilerini güçlendirme, yaratıcı ve inovatifliği benimseyen gençler katma değeri yüksek ürünleri hayata geçirebiliyor.
#Kadir TekinKoç Holding, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Koç Üniversitesi Girişimcilik Araştırma Merkezi (KWORKS) iş birlikleri ile hayata geçirilen BOOST Sivil Toplum Teknoloji Hızlandırma Programı’nda ilk aşama tamamlandı. “Bilim Kahramanları Derneği, Eğitim Reformu Girişimi, Hayata Destek Derneği, İstanbul Kültür Sanat Vakfı, Kalkınma Atölyesi, Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği ile Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı” sosyal ve çevresel sorunlara dijital teknolojileri kullanarak çözüm buldukları projeleri ile ikinci aşamaya devam etmek üzere seçilen 7 sivil toplum kuruluşu oldu. Seçilen kuruluşlar, 10 bin dolara kadar proje desteği alırken, 24 haftalık ek hızlandırma programına katılacak.
#Koç HoldingTürkan Sabancı Görme Engelliler Okulu’ndan dört öğrenci, Türkiye’nin ilk görme engelli robotik takımını kurdu. En prestijli robot yarışması olan First Lego League Challenge’da 285 puan toplayarak iyi bir derece elde eden öğrencilerin hedefi, kendilerini geliştirip uluslararası yarışmalarda boy göstermek.
#GazetehaberleriTürkan Sabancı Görme Engelliler Okulu’ndan dört öğrenci, Türkiye’nin ilk görme engelli robotik takımını kurdu. Her yıl düzenlenen ve ortaokul seviyesindeki en prestijli robot yarışması olan First Lego League Challenge’da 285 puan toplayarak iyi bir derece elde eden öğrencilerin hedefi, kendilerini geliştirip uluslararası yarışmalarda boy göstermek.
#First Lego League ChallengeBilim Kahramanları Derneği tarafından düzenlenen Genç Bilim İnsanı Ödülleri, sekizinci kez sahiplerini buldu. Genç Bilim İnsanı Ödülleri; ülkemizdeki genç bilim insanlarına kamuoyu önünde teşekkür etmek onları yüreklendirmek, geleceğin genç bilim insanlarına ilham vermek üzere, her yıl farklı üniversitelerin rektörlerinin ev sahipliğinde gerçekleştiriliyor. Bu yıl seçilen 7 genç bilim insanına ödülleri, 18 Mayıs’ta sosyal medya üzerinden canlı yayında düzenlenen törenle takdim edildi. Canlı yayınına bilim, iş ve sivil toplum alanından çok sayıda izleyici katıldı.
#BilimElif Atmaca 29 yaşında genç bir tasarımcı, Toyi oyun kiti markasının yaratıcısı. 17 Ağustos’u İzmit’te yaşadı. Çadırkentteki yaşamı, oradaki çocukların duygularını, acıları ve kahkahayı paylaştı. Üniversiteyi bitirdiğinde cinsiyetsiz, her çocuğun yaratıcılığını tetikleyen, dezavantajlı çocuklara ulaşacak bir oyun kiti tasarladı. Toyi oyun kiti kısa zamanda global bir oyun kiti oldu. MoMA (Museum of Modern Art) müze mağazası ilk kez bir Türk oyuncak tasarımcısının ürününe yer verdi. Toyi oyun kiti Türkiye’den Tayvan’a, Hollanda’dan Amerika’ya uzandı. Elif Atmaca bu yıl İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik İleri Aşama Ödülü’nü de aldı.
#GazetehaberleriDÜNYANIN en büyük çocuk organizasyonlarından olup Türkiye'de, "Minik Bilim Kahramanları Buluşuyor" ismiyle gerçekleştirilen First Lego League Jr. 5. Türkiye Fuarları kapsamında 5 farklı şehirden 16 okul takımı, İstek İzmir Okulları'nda bir araya geldi.
#İzmirBilim Kahramanları Derneği (BKD) tarafından her yıl düzenlenen ve farklı üniversitelerin rektörlerinin ev sahipliğinde gerçekleşen Genç Bilim İnsanı Ödülleri, yedinci kez sahiplerini buldu. Ülkemizdeki genç bilim insanlarına kamuoyu önünde teşekkür ederek onları yüreklendirmek, geleceğin genç bilim insanlarına ilham vermek üzere verilen ödüllere, bu yıl 6 genç bilim insanı değer bulundu. Bu yıl ödül alanlarının arasında, Berlin Teknik Üniversitesi’nden genç bir Türk bilim insanı da var.
#ÜniversiteZonguldak'ın Ereğli ilçesindeki Çayırlı İlkokulu öğrencileri, ‘Görevimiz Ay-Mission Moon’ isimli proje kapsamında ayda yaşam alanı kurup, kodlama mantığıyla oluşturulan lunaparkın hareket etmesini sağlayarak, ‘Küçük Einsteinlar’ ödülünü kazandı.
#Küçük Einsteinlar ÖdülüDünyanın en büyük çocuk ve gençlik organizasyonlarından biri olan, Türkiye’de ‘Bilim Kahramanları Buluşuyor’ ismiyle gerçekleştirilen FLL turnuvalarının Türkiye finaline fuarizmir ev sahipliği yaptı. Finalist 62 takımdan 17’si, İzmir başta olmak üzere Amerika, Avusturalya, Lübnan ve Uruguay’da gerçekleşecek uluslararası turnuvalara katılma hakkı kazandı.
#Bilim KahramanlarıAğrı Dağı eteklerindeki Iğdır'ın Aralık ilçesinde eğitim gören öğrenciler, Bilim Kahramanları Derneği’nin organize ettiği 15. FLL turnuvasında ‘Uzaydaki Evimiz’ konulu proje ile ‘Yükselen Yıldız’ kategorisinde; okul içi ve dışında yaptıkları etkinlikleri kapsayan ‘Öz değerler’ projesiyle de ‘Duyarlı Profesyonellik’ kategorisinde birinci oldu.
#AĞRILiseliler, ‘Bilim Kahramanları Buluşuyor’ adlı 15. Sezon İstanbul Yerel Turnuvası’nda gösterdikleri başarıyla, ulusal turnuvaya çıkmaya hak kazandı. 16 ilde düzenlenen yerel turnuvalarda, 36 takım yer alırken, dört takım ulusal turnuvaya çıkmaya hak kazanıyor. 9-10 Mart’ta İzmir’de gerçekleştirilecek ulusal turnuvaya, çeşitli illerden 64 takım katılacak.
#Özyeğin ÜniversitesiBugün pek çok şirket, işyerinde din, dil, ırk, kültür, dünya görüşü, cinsiyet kimliği ve cinsel yönelim ayrımcılığına izin vermiyor, çeşitliliği ve dahil etmeyi destekliyor. Çeşitliliği bir kültür olarak benimseyen şirketlerden biri de GittiGidiyor. 2011’de eBay tarafından satın alınan GittiGidiyor, çeşitlilik ve kapsayıcılık uygulamalarıyla diğer ülkelerdeki eBay şirketlerine de örnek oluyor. Kadınlar, LGTBİ bireyler ve engelliler için çalışma grupları kuran şirket, 2 yıl üst üste Great Place To Work’ten (GPTW) de çeşitlilik ödülü aldı. Ayrıca bu yıl “Türkiye’nin En İyi İşverenleri 2018” listesinde 50-250 çalışan kategorisinde birincilik ödülü ve Fırsat Eşitliği ve Kadınların Desteklenmesi Özel Ödülü’nü kazandı.Türkiye, İtalya, İspanya, Fransa, Rusya, Çek Cumhuriyeti ve Lüksemburg’dan sorumlu olan eBay Gelişmekte Olan Avrupa Ülkeleri ve GittiGidiyor Çalışan Deneyimi (İnsan Kaynakları) Direktörü Murat Yüksel ile çeşitlilik uygulamalarını konuştuk.
#Çeşitlilik