Diplomasi bir dış politika aracıdır, uluslararası sistemdeki aktörler arasında, uzlaşı temelli ve barışçıl bir bakış açısına sahip yöntemler ve görüşmeler yolu ile yürütülür. Kavram olarak ilk kez 1796’da İngiltere’de kullanıldığı bildiriliyor. 21’nci yüzyıl klasik diplomatik kanallara yeni ilaveler getiriyor…
#Konuk YazarKırsaldaki çocuklara bilimi sevdirmek ve bilim insanı olmalarını teşvik etmek isteyen ‘Bilim Tohumları Ekibi’nin bu yılki ilk durağı Datça oldu. Mustafa Kutluay İlkokulu’nun öğrencileriyle buluşan ekip, onlarla çeşitli bilimsel etkinlikler, ‘Sütün İçinde Dans Eden Renkler’ ve ‘Sihirli Peçete’ gibi deneyler yaptı. Ağustos sonuna kadar Kars, Ağrı, Isparta, Kilis, Sinop, Edirne, Yozgat, Osmaniye ve Batman’a da gidilerek 5 bin çocuğa ulaşılması planlanıyor.
#GazetehaberleriGüney Kore, 1953 yılında bir savaştan çıktı ve bugün dünyanın 11’inci büyük ekonomisi durumunda. Çin de Brezilya da büyük bir ekonomi ama Güney Kore’yi onlardan ayıran bir şeyler var. Sadece ekonomik olarak büyük ülke olmamışlar, eğitimi, teknolojiyi, üretimi, demokrasiyi, adaleti, bilimi, sanatı vb. birçok alanı belirli bir seviyeye getirmişler. Peki ne yapmışlar da bunu başarmışlar?
#EğitimHÜRRİYET Gazetesi’nin öncülüğünde Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ile Nef’in katkılarıyla Bursa’da gerçekleştirilen Ekonomi Zirvesi’nde, ‘Endüstri 4.0/ Otomotiv’ sektörünün yükselme potansiyeli mercek altına alındı. Zirvede üretim, ihracat ve istihdam konularında yapılması gerekenler ve Bursa’nın otomotiv sektöründeki konumu tartışıldı. Zirve kapsamında düzenlenen ikinci panelde, 14 milyar dolarlık ihracat ile Türkiye’nin en çok ihracat yapan ikinci ili konumunda olan Bursa’nın yakaladığı bu başarıyı otomotiv dışı sektörlere de kaydırması gerektiğinin altını çizdi.
#TÜBİTAKAralarında Türkiye’nin de bulunduğu 49 ülkeden toplamda 100 genç ‘Gençlik Tarım Zirvesi’ için 9-13 Ekim’de Brüksel’de buluştu. 2015’ten beri düzenlenen küresel tarım sorunlarının ele alındığı zirveye katılan 18-25 yaş grubundaki gençler, yazdıkları makalelerdeki orijinal fikirleri dikkate alınarak seçildi. Boğaziçi, İstanbul Teknik ve Anadolu üniversitelerinden 3 Türk öğrenci Türkiye’yi temsil etti.
#BAYERToplum Gönüllüleri Vakfı Bayer Genç Bilim Elçileri il il,köy köy gezerek çocukları bilimle buluşturuyor. Edirne’den Hakkâri’ye,Artvin’den Manisa’ya kadar her ile giden ekibin tamamı gönüllülerden oluşuyor.Kimi zaman köy meydanlarında, kimi zaman okul bahçelerinde çocuklarla buluşangönüllüler, oldukça kolay deneyler yaparak, çocukların bilimsel düşünmesinekatkı sağlıyor. Bayer Genç Bilim Elçileri, gönüllü olmak isteyen herkesinwww.tog.org.tr adresini incelemesini istiyor.
#Bilim ElçileriBayer Türk ve Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG)’nın hayata geçirdiği “Bayer Genç Bilim Elçileri” projesinin üçüncü yılı nedeniyle düzenlenen Bilim Şenliği Van’da gerçekleştirildi. 30 genç bilim elçisi, Van il merkezindeki TOKİ Atatürk Orta Okulu’ndaki öğrencilerle bir araya geldi. Etkinlikte çocuklara bilimin laboratuvardan ibaret olmadığını göstermek ve günlük hayatlarında merak ettikleri şeyleri sorgulamalarını sağlayan yedi deney yapıldı.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, daha fazla yatırım çekmek için büyükelçiliklere “Bilim Ataşesi” atayacaklarını söyledi. Ergün, “Boston ve San Francisco’ya, Japonya ve Almanya’ya ‘Bilim Ataşesi’ atayacağız. İngiltere’nin 25, İsviçre’nin 22 ülkede bilim ataşeliği personeli var” dedi.
DEVLET Bakanı Mehmet Aydın, bilimsel gelişmelerde dünya ile birlikte hareket etmek istediklerini belirterek, “Yakın bir tarihte bilim ve teknolojinin önemli ölçüde geliştiği ABD, Japonya, Çin gibi ülkelerdeki elçiliklerde bilim ataşeliği şeklinde görevlendirmelerimiz olacak” dedi.
Son günlerde sıkça yaşanan yumurtalı protestolar korumaların daha sıkı ve ilginç güvenlik önlemleri almalarına neden oluyor. ODTÜ'de bir toplantıya katılan Devlet Bakanları Mehmet Aydın ve Cevdet Yılmaz'ın korumaları da, yumurtalı protesto ihtimaline karşı aldıkları önlemlerle ilginç görüntülerin oluşmasına neden oldu.
23 Nisan, tarihte çocuklara armağan edilen tek bayram. Bu da Ulu Önder Atatürk’ün geleceğin teminatı çocuklara verdiği önemin en güzel kanıtı. Bu değere sahip çıkan devletin zirvesi ve siyasiler de dün küçük ama önemli konuklarını baş üstünde ağırladı, koltuklarını onlara bıraktı...
#Cumhurbaşkanı Tayyip ErdoğanProf. Dr. Aziz Sancar’ın davetiyle ABD’ye araştırmacı olarak giden ve şu an Harvard Tıp Fakültesi’nde görev yapan 36 yaşındaki Dr. Mehmet Furkan Burak, geçen yılın ardından bu yıl da ABD’de ‘yılın en iyi doktorları’ listesine seçildi. Dr. Burak mesleği seçmesinde, 14 yaşında hayatını kurtaran doktorun önemli rol oynadığını söylüyor.
#Kocaeli ÜniversitesiDiyarbakır Kayapınar Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde tarih öğretmeni olan Ferda Salık, önce her bir öğrencisini ‘kültür elçisi’ yaptı ardından birlikte pek çok projeye imza attı. Annelere de sıfır atık eğitimleri aldıran Salık ve öğrencileri, TEKNOFEST ile 3. Sıfır Atık ve Su Seferberliği zirvelerinde ödüle layık görüldü.
#Ferda SalıkOkula gitmesine izin verilmeyen 170 kız çocuğunun okuyup doktor, mühendis olmasını sağlayan Tuba Dumlu Güler, “2023 Global Teacher Prize” (Küresel Öğretmen Ödülleri) yarışmasında dünyanın en iyi 50 öğretmeninden biri seçildi. Finalde ‘dünyanın en iyisi’ olursa 1 milyon dolarlık ödül kazanacak.
#Tuba Dumlu Gülerİzmir, Ege Bölgesi denince gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projeleriyle, başkanlığını yaptığı dernek ve vakıflarla, duruşuyla, zarafetiyle, dürüst ve güven uyandıran karakteriyle benim gönlümdeki güzel gönüllüdür kendisi: Işıl Nişli.Çocukken başlayan gönüllülük yolculuğu şimdi yarattığı etki alanı ile daha geniş bir kitleyle buluşuyor. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’imizde bu hafta Işıl Nişli’nin istikrarlı ve dengede giden bu anlamlı yolculuğuna şahitlik edeceğiz.Karşılık beklemeden yapılan her yardım çok kıymetlidir; sohbetimizin sizlere ilham olması dileğiyle...
#1