Güncelleme Tarihi:
British Council'ın “Bilim Güzeldir” projesi ile proje içinde yer alan FameLab-Bilim Elçileri Yarışması, British Council Bilim Programları Müdürü Miraç Özar ve ODTÜ Öğretim Görevlisi Çiğdem Atakuman tarafından ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen bir toplantıyla tanıtıldı.
Miraç Özar, 2005 yılında İngiltere'de başlayan projenin, Avusturya, Azerbaycan, Hırvatistan, Bulgaristan, Yunanistan, İsrail, Romanya, Sırbistan ve Türkiye'nin katılımıyla bu sene bölgesel bir nitelik kazandığını belirtti. Yarışmanın, bilim insanlarıyla halkı kaynaştırmayı ve halka bilimi sevdirmeyi amaçladığını anlatan Özar, “Popstar tarzında bir yarışmayı fazla sulandırmadan bilim alanına aktarmak istiyoruz” dedi.
Özar, İngiltere'de 2005 ve 2006 yıllarında iki kez düzenlenen yarışmanın, 2007 yılında British Council'in desteğiyle uluslararası bir nitelik kazanacağını ifade etti.
Çiğdem Atakuman da yarışmanın “Popstar” tarzında bir bilim elçileri gösterisi şeklinde yapılacağını ifade ederek, “Bir anlamda bilimin Cem Yılmazları aranacak” dedi.
YARIŞMA NASIL YAPILACAK
Yarışmada, 18 yaşın üzerinde ve temel bilim, mühendislik, matematik teknoloji alanlarında çalışan katılımcılar, ileri düzeyde bilgi sahibi olduklarına inandıkları bilimsel bir konuyla ilgili 3 dakikalık bir sunum hazırlayacaklar. 19 Şubatta ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi'nde yapılacak ilk ön eleme sırasında jüri önünde sunumlarını yapacak yarışmacıların, herhangi bir sunum sistemi desteği almasına izin verilmeyecek.
Yarışmacı sunumunu herkesin anlayacağı dilde açık, net ve bilimsel doğruluğu şüphe götürmez veriler üzerinden tasarlayacak ve kendi karizma, tecrübe ve kişiliğini ön plana çıkaran anekdotlar ve şakalarla süsleyebilecek. Sunumlar Türkçe hazırlanacak.
İlk ön eleme de seçilecek 20 aday, 28 Şubatta yapılacak ikinci ön elemeye katılacak. İkinci ön elemede seçilecek 10 kişi, 28 Martta yapılacak finale katılacak.
Finale kalan 10 kişi final gününden önce bir hafta sonu boyunca İngiltere'den gelecek uzmanların vereceği yoğun bir kursa katılacak ve sunumlarını daha profesyonel hale getirirken aynı zamanda bilim iletişimi konusunda Türkiye'nin ilk elçileri olma fırsatını yakalayacaklar. Öte yandan, yarışmanın 2. önleme turu ile finali özel bir televizyon kanalından canlı yayınlanacak.
Yarışmacının ön elemeler için hazırlayacağı sunum ile final için hazırlayacağı sunumun farklı olması gerekiyor. Bu nedenle, belli bir konu üzerinde sıradan bir kişiden daha üst düzeyde bir bilgi birikimine sahip ve konuyu farklı açılardan kavramış olan kişilerin yarışmaya başvurması isteniyor.
ÖDÜLLER
Yarışmanın birinci ve ikincisine dizüstü bilgisayar, üçüncüsüne de ipod verilecek. Birinci gelen, ayrıca Haziran ayında Cheltenham-İngiltere'de yapılacak olan Bilim Festivalinde Türkiye'yi temsil edecek.
Finale kalan 10 kişi “Bilim Elçisi” statüsüyle ulusal ve uluslararası bilim iletişim etkinliklerinde rol alacaklar. Bu etkinlikler ODTÜ Bilim Merkezinin faaliyetleri içerisinde olabileceği gibi çeşitli festival, fuar gibi organizasyonları da kapsayacak.