Bilim haberleri sayfasında Bilim hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 100758 Bilim haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
ABD'de klonlanan kara ayaklı gelincik Antonio, nesli tükenmekte olan türler için tarihi bir adım atarak üç yavru dünyaya getirdi. Bu doğum, türlerin korunmasına yönelik bilimsel çalışmalar açısından önemli bir dönüm noktası olarak değerlendirildi.
#KlonUyumanın ve rüya görmenin temel ihtiyaçlar arasında yemek yemekten bile önce geldiğini biliyor muydunuz? Gün boyu sayısız girdiyi işleyen beynin harcadığı enerjiyi yeniden kazanabilmesi sağlıklı bir uykuya bağlı. REMSpace, önceki hafta tarihte ilk kez teknoloji aracılığıyla iki insanın rüyada iletişim kurmasını sağladı. Peki, bu ne işe yarayacak?
#UykuSon evre pankreas kanseri teşhisiyle sadece 6 ay ömrü kaldığını öğrenen 56 yaşındaki Larry Boyer, deneysel bir tedavi ile bu zorlu mücadelede galip geldi. Kanserli hücreleri dondurarak tedavi eden yöntem sayesinde, Boyer’in tümörleri büyük ölçüde küçüldü ve kanser belirtileri kayboldu. Boyer, tedavi sürecini tamamladıktan iki yıl sonra hayatta kalmanın verdiği şansın farkında olduğunu belirtti.
#Larry BoyerBiliminsanları Dünya’nın geleceği konusunda oldukça karamsar. Bir yanda ABD’de yaşanan görülmemiş büyüklükteki kasırgalar, bir yanda iklim değişiklikleri, hızla artan insan nüfusu ve tüketim... Önümüzdeki 10 yıl Dünya’nın geleceği açısından çok önemli. Önlem alınmazsa kimi toplumsal çöküşler yaşanabilir.
#Umut Fırat EroğluBilim insanlarına göre 80 bin yıl sonra ilk kez çıplak gözle görülebilecek olan C/2023 A3 kuyruklu yıldız, Türkiye’de gökyüzünde görülmeye başlandı. Kastamonu’da kuyruklu yıldızı görüntüleyen Astrofotoğrafçı Murat Helvacıoğlu, geçen yıl keşfedilen ve yaklaşık 80 bin yılda bir yörüngesi olan kuyruklu yıldızı görmenin kendisini heyecanlandırdığını kaydetti.
#BilimPandemi döneminde yeni vakaları takip eden ve haritalayan ilk internet sitesi... Rusya, Ukrayna’yı işgal edince mültecilere evlerini açmak isteyenleri organize eden bir site... Adını dünyaya duyuran genç Avi Schiffmann yeni bir girişimle karşımızda...
#Umut Fırat EroğluDünya'nın pek çok noktasında "Perseid meteor yağmuru" hayran bırakan manzaraları beraberinde getirdi. İzmir'in Bergama ilçesinde UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Bergama Akropolü'nde "Perseid meteor yağmuru" gözlemlendi.
#MeteorMilli İstihbarat Teşkilatı (MİT), resmi internet sitesinden örnek kriptoloji sorularının cevaplarını yayınladı. Şifre bilimi olan kriptoloji, özel matematiksel yöntemler kullanarak, haberleşmenin güvenli hale getirilmesini sağlıyor.
#Milli İstihbarat TeşkilatıOlimpos Gökyüzü ve Bilim Festivali’nin 9’uncusu, Antalya’daki Olimpos Antik Kenti’nde düzenlenecek. Türkiye'nin dört bir yanından astronomi ve uzay bilimleri tutkunlarını ağırlayacak olan festivalde katılımcılar, teleskoplarla gezegenleri ve galaksileri gözlemleme ve bilim insanlarının gökyüzü hakkındaki söyleşilerine katılma fırsatı yakalayacak.
#AntalyaOsmanlı ve Balkan tarihi üzerine hazırladığı eserlerle dünya çapında saygınlığı olan ve "Tarihçilerin Kutbu" olarak nitelendirilen Prof. Dr. Halil İnalcık, vefatının sekizinci yılında anılıyor. Yayımlanmış yüzlerce makalesi ve onlarca kitabı bulunan, tarih alanındaki çalışmalarıyla dünya çapında tanınırlığa ulaşan ve "Tarihçilerin Kutbu" olarak anılan İnalcık, 25 Temmuz 2016'da Ankara'da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.
#Halil İnalcıkDünya dışı bilinçli ve zeki varlıklar geçmişte küçük zümrelerin ilgi alanındayken şimdilerde herkesin öğrenmek istediği bir fenomene dönüşüyor. Öyle ki ABD’de 5 Kasım’da gerçekleşecek seçimler öncesinde ‘UFO’lar artık açıklansın’ mottosu yine gündemde.
#Umut Fırat EroğluBilim dünyasının parlayan yıldızlarından fizik mühendisi Doç. Dr. Canan Dağdeviren ilham konuşması yapmak için İstanbul’da öğrencilerle bir araya geldi. Konuşmasında “Aydınlık için karanlık da gerekli” diyen Dağdeviren, gençlere engellerle karşılaştıklarında pes etmek yerine daha çok motive olmalarını tavsiye ediyor.
#Canan DağdevirenTürkiye'nin ikinci Astronotu Tuva Cihangir Atasever uzay yolculuğunu tamamladı, yeryüzüne döndü. Mikro yer çekiminde deneyler gerçekleştiren Tuva Atasever, Türk Uzay Programı için kritik bir dönemecin geçilmesini sağladı. Atasever'in ailesi yaşadıkları heyecanı, duygu ve düşüncelerini anlattı.
#Tuva Cihangir AtaseverAlaska’da bir balinaya ilk “Merhaba”mızı dedikten sonra prestijli bilim ve teknoloji okulu MIT’den araştırmacılar balinaların seslerinin içindeki örüntüleri, tekrarları ve melodik vurguları makine öğrenimiyle tespit etti. Bu, günün birinde onlarla iletişim kurabileceğimiz anlamına gelebilir.
#Umut Fırat Erdoğluİnsanların uzun yaşamasına, mutlu olmasına veya hormonlarının düzenli çalışmasına katkı sağlayan bakteriler üzerine araştırmalar yapan Ali Rıza Akın bilim dünyasında ‘bakterilere fısıldayan adam’ olarak biliniyor. Mikrobiyota alanında çalışan sayılı biliminsanından biri olan Akın, bakteri çeşitliliğinin önemini hatırlatıyor: “Bağırsaklarımızda çeşitlilik istiyoruz ama makarnanın üzerinde, iskenderde, mantıda, cacıkta her gün yoğurt yiyoruz. Bu da bağırsaklarımızdaki bakterilerin çeşitliliğini azaltıyor.”
#Hazan Aköz IşıkBaba-kız doğa yürüyüşü sırasında keşfettikleri kemiklerin önemli olabileceğini düşünmüşlerdi ama bu kadarını muhtemelen onlar bile beklemiyordu. Peki Ruby Reynolds'ın henüz 11 yaşındayken imza attığı keşfin arka planı ve önemi ne? İşte cevabı...
#BilimBİLSEM sınavı ve başvuru tarihleri 2024 2025 MEB başvuru kılavuzu ile belli oldu. Özel yetenekli öğrencilerin katılım sağlayacağı Bilim ve Sanat Merkezleri (BİLSEM) sınavında süreç başladı. Takvime göre BİLSEM bireysel değerlendirme uygulamaları 14 Nisan- 27 Haziran 2025 tarihleri arasında gerçekleşecek. Bir öğrenci en fazla iki yetenek alanından aday gösterilebilecektir. 2025 yılında düzenlenecek olan BİLSEM sınavı için başvuruları sonrası öğrenciler, grup tarama ve bireysel değerlendirme aşamalarına katılacak. Peki, BİLSEM sınavı 2024 2025 ne zaman yapılacak? BİLSEM başvuruları ne zaman, nasıl yapılır? İşte, o konu hakkında ayrıntılar.
#BİLSEM Sınav Takvimi 2024 2025Seyahat etmek ruhumuza, zihnimize ve bedenimize çok iyi geliyor, bunu artık hepimiz biliyoruz. Ama sarı yazda Güney’e inip o mis gibi deniz kokusunu içimize çekmek daha büyük bir mutluluk sebebi. Marmaris, Datça, Fethiye ve Göcek’in en güzel köşeleri hatta mavi turlar bile kasım sonuna kadar emrinize amade.
#Egeİletişim Başkanı Fahrettin Altun, "Bir yandan ülkemizin küresel itibarını, marka değerini arttırmak için çabalıyoruz, daha da güçlendirmek için çabalıyoruz, öte yanda hakikat odaklı iletişim anlayışını hakim kılmaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.
#İletişim BaşkanıKaradeniz'de son dönemde yapılan bilimsel araştırmalarda, dereler ve nehirlere bırakılan atıkların sürüklenip, ulaştığı denizde önemli kirlilik kaynağı oluşturduğu ortaya kondu. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rafet Çağrı Öztürk, “Son 10 yıla göre mikroplastik sayısında ciddi bir artış oluyor. Nehirlerde mikroplastiğe rastlamadığımız örnek yok" dedi.
#KaradenizEge Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’nin (ESİAD) düzenlediği Üçüncü Yatırım Zirvesi’nde yine önemli mesajlar vardı. Zirvede dünya ekonomisindeki dengelerin ne kadar hızlı değiştiğinin mesajları verildi. Amerika ve Çin arasındaki güç mücadelesi, Avrupa’nın teknoloji açığını kapatma çabaları, Türkiye’nin yatırım ikliminde hukukun üstünlüğü ve güvenilir bir finansal sistemin önemi... Ancak bu meseleleri yalnızca haber başlıklarıyla geçiştiremeyiz; hayatımıza dokunan yönleriyle anlamaya çalışmalıyız.
#124 Kasım Öğretmenler Günü Türkiye’de olduğu gibi Almanya’nın da çeşitli kentlerinde coşkuyla kutlandı. T.C. Berlin Büyükelçiliğinde düzenlenen Öğretmenler Günü etkinliğine Türk ve Alman öğretmenler, öğrenciler ile okul yöneticileri ile yaklaşık 300’e yakın konuk katıldı.
#AlmanyaÖğretmenlik, tüm dünyada saygınlık ve özveri ile eşleştirilen çok kıymetli bir meslek olarak tanımlanabilir. Ancak siz de takdir edersiniz ki, öğretmenliği yalnızca profesyonel bir iş olarak görmek pek mümkün değil. Daha çocukluk yıllarımızın başında, her birimiz annemizin sıcak kucağından çıkarak bir öğretmenle gönül bağı kuruyor, ona güveniyor, seviyor ve onu yaşamımızın bir parçası haline getiriyoruz.
#Konuk Yazarİnsanlık tarihinin en eski mesleklerinden biri olan öğretmenlik, mahiyeti ve misyonu itibariyle zaman içerisinde ciddi değişime uğradı. Çağın ihtiyaçlarına cevap verebilmek için oluşan koşullara uyum sağladı. Ancak değişmeyen gerçek, toplum hayatındaki rolü ve misyonu. Tabi bu durum tarihe ve coğrafyaya göre ufak tefek farklılık gösterdi.
#Öğretmenlik Mesleğinin ÖnemiBirçoğumuz kış gelince kapımızı çalan grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı nesilden nesle aktarılan doğal reçetelere başvuruyoruz. Kimimiz tuzlu suyla gargara yaparken kimimiz zencefil çayına bal katıp içiyor kimimiz de göğsüne mentollü merhem sürmeden edemiyor. Peki evde yapılan bu reçeteler hakkında uzmanlar ve araştırmalar ne diyor?
#Sağlık“Torpilin yoksa oyuncu olamazsın” diyenlere inat idealinden vazgeçmedi, hayalindeki işin eğitimini alarak sektöre adım attı. Bugüne dek 36 tiyatro oyununda oynadı, 2 bin 500 bölüm dizi çekti. Başarılı kariyeri ona yurtdışı kapılarını da açtı, hayranlık duyduğu yönetmenle çalışma fırsatı buldu. “Kolay oyuncu olmadım” diyen Selim Bayraktar’la mesleki yolculuğunu, aşkla söz ettiği eşiyle ilişkisini ve hakkında bilinmeyenleri konuştuk.
#Selim BayraktarKüresel Su Ekonomisi Komisyonu’nun geçen ay yayımladığı rapora göre dünya nüfusunun yarısı halihazırda su kıtlığıyla karşı karşıya. Bu uyarının ülkemiz özelinde değerlendirilmesi için biliminsanlarına danıştık. “Bütün şehri suya göre tasarlayan bir kültürden gelip suyu çok kötü kullanan bir millet olduk” diyerek uyardılar: “Yeraltı sularımız hızla tükeniyor.”
#SuAtatürk’ün zamanı iki harp arasıdır. Sadece demokrasi fikrinin değil Avrupa medeniyetinin bütün parlak yönlerinin çamura düştüğü zamandır. Demokrasinin fikri, felsefi temellerini inşa edenler dahi Anglosaksonlar hariç çok partili rejimin düşmanı kesildiler. Onu bir şarlatanlık, burjuva aldatması veya daha adi bir tabirle “Yahudi komplosu” olarak nitelendirdiler. Bu dönemin içinde Türkiye Cumhuriyeti liderinin demokrasi aleyhinde hiçbir demeci söz konusu bile değildir.
#Mustafa Kemal PaşaTiyatro kariyeri çocukluğunda antik sahne kalıntıları içinde zeytin toplamaya gelenlere yaptığı gösterilerle başlıyor. Ancak ailesi onu bir ‘Machiavelli prensi’ olarak yetiştiriyor. Eşzamanlı olarak hem hukuk hem konservatuvar okuduysa da tercihini siyasetten yana kullanıyor. Türkiye onu 90’lı yıllarda merkez sağın prensi olarak tanıdı: Yüksel Yalova... Devlet bakanlığı ve TBMM Başkanvekilliği görevlerinden sonra 2002 yılında aktif siyasetten ayrılan Yalova, 45 sene sonra ilk göz ağrısı tiyatroya döndü. Bu vesileyle buluştuk, eski albümleri karıştırdık….
#Yüksel YalovaMilliyet Mimarlık Dergisi’nin 24 Kasım Pazar günü Milliyet Gazetesi ile birlik-te dağıtılacak yeni sayısında, MAA-Melike Altınışık Architects imzasını taşı-yan, yalnızca geleceği sergilemekle kalmayıp aynı zamanda onun yaratım süre-cine dahil olan bir yapı olarak mimarlık, bilim ve teknolojinin sürekli evrimin-de kilit bir rol oynayan Seul Robot & Yapay Zekâ Müzesi ele alınıyor.
#Milliyet Mimarlık DergisiUzun yaşamak, 100 yaşını hatta sonrasını görmek son dönemde pek çok kişinin hayali haline geldi. Bunu başarabilmiş kişilerin genetik yapıları, nasıl bir hayat yaşadıkları, ne yiyip ne içtikleri bilim insanları tarafından sürekli mercek altına alınıyor. O kişilerden biri geçtiğimiz günlerde 113 yaşındayken hayatını kaybetti. Peki bu kadar uzun yaşayabilmesini neye borçluydu?
#SağlıkTürkiye’nin ilk kuantum bilgisayarı QuanT görücüye çıktı. TOBB Üniversitesi ETÜ Teknoloji Merkezi’nde geliştirilen bilgisayar, stratejik alanların yanı sıra sağlık, finans, sensör ve ileri malzeme geliştirme gibi sektörlerde oyunu değiştirecek bir etkiye sahip olarak görülüyor.
#Kuantum BilgisayarıYozgat’ta rehber öğretmenlik yapan Mustafa Yılmaz ile parmak izi uzmanı Hacı İsmail Çıngı, çocukların parmak izlerini analiz ederek yeteneklerini saptayabilen bir yazılım tasarladı. PAPBİL adı verilen program, 2024 TEKNOFEST İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması’nda birincilik ödülü aldı.
#Hacı İsmail ÇıngıDün, sanatçılar Umut Akyürek ile Oktay Ertuğrul’un, kızları Melek Bal’ın uyuşturucu madde ile mücadelesinde yaşadıkları zorlukları yazdım. Bugün sırada Türkiye’nin bağımlılığı önleme, tedbir ve terapisinde en yetkili kurumlardan biri, Yeşilay’ın genel başkanı, psikolog Doç. Dr. Mehmet Dinç var. Diyor ki: “Türkiye’nin sadece madde değil kumar bağımlılığı da olmak üzere iki büyük sorunu var. Sağlam, toplumsal bir duruş sergilemezsek toparlamamız çok zor.”
#Uyuşturucu Bağımlılığı