Bilim haberleri sayfasında Bilim hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 100926 Bilim haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
ABD'de klonlanan kara ayaklı gelincik Antonio, nesli tükenmekte olan türler için tarihi bir adım atarak üç yavru dünyaya getirdi. Bu doğum, türlerin korunmasına yönelik bilimsel çalışmalar açısından önemli bir dönüm noktası olarak değerlendirildi.
#KlonUyumanın ve rüya görmenin temel ihtiyaçlar arasında yemek yemekten bile önce geldiğini biliyor muydunuz? Gün boyu sayısız girdiyi işleyen beynin harcadığı enerjiyi yeniden kazanabilmesi sağlıklı bir uykuya bağlı. REMSpace, önceki hafta tarihte ilk kez teknoloji aracılığıyla iki insanın rüyada iletişim kurmasını sağladı. Peki, bu ne işe yarayacak?
#UykuSon evre pankreas kanseri teşhisiyle sadece 6 ay ömrü kaldığını öğrenen 56 yaşındaki Larry Boyer, deneysel bir tedavi ile bu zorlu mücadelede galip geldi. Kanserli hücreleri dondurarak tedavi eden yöntem sayesinde, Boyer’in tümörleri büyük ölçüde küçüldü ve kanser belirtileri kayboldu. Boyer, tedavi sürecini tamamladıktan iki yıl sonra hayatta kalmanın verdiği şansın farkında olduğunu belirtti.
#Larry BoyerBiliminsanları Dünya’nın geleceği konusunda oldukça karamsar. Bir yanda ABD’de yaşanan görülmemiş büyüklükteki kasırgalar, bir yanda iklim değişiklikleri, hızla artan insan nüfusu ve tüketim... Önümüzdeki 10 yıl Dünya’nın geleceği açısından çok önemli. Önlem alınmazsa kimi toplumsal çöküşler yaşanabilir.
#Umut Fırat EroğluBilim insanlarına göre 80 bin yıl sonra ilk kez çıplak gözle görülebilecek olan C/2023 A3 kuyruklu yıldız, Türkiye’de gökyüzünde görülmeye başlandı. Kastamonu’da kuyruklu yıldızı görüntüleyen Astrofotoğrafçı Murat Helvacıoğlu, geçen yıl keşfedilen ve yaklaşık 80 bin yılda bir yörüngesi olan kuyruklu yıldızı görmenin kendisini heyecanlandırdığını kaydetti.
#BilimPandemi döneminde yeni vakaları takip eden ve haritalayan ilk internet sitesi... Rusya, Ukrayna’yı işgal edince mültecilere evlerini açmak isteyenleri organize eden bir site... Adını dünyaya duyuran genç Avi Schiffmann yeni bir girişimle karşımızda...
#Umut Fırat EroğluDünya'nın pek çok noktasında "Perseid meteor yağmuru" hayran bırakan manzaraları beraberinde getirdi. İzmir'in Bergama ilçesinde UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Bergama Akropolü'nde "Perseid meteor yağmuru" gözlemlendi.
#MeteorMilli İstihbarat Teşkilatı (MİT), resmi internet sitesinden örnek kriptoloji sorularının cevaplarını yayınladı. Şifre bilimi olan kriptoloji, özel matematiksel yöntemler kullanarak, haberleşmenin güvenli hale getirilmesini sağlıyor.
#Milli İstihbarat TeşkilatıOlimpos Gökyüzü ve Bilim Festivali’nin 9’uncusu, Antalya’daki Olimpos Antik Kenti’nde düzenlenecek. Türkiye'nin dört bir yanından astronomi ve uzay bilimleri tutkunlarını ağırlayacak olan festivalde katılımcılar, teleskoplarla gezegenleri ve galaksileri gözlemleme ve bilim insanlarının gökyüzü hakkındaki söyleşilerine katılma fırsatı yakalayacak.
#AntalyaOsmanlı ve Balkan tarihi üzerine hazırladığı eserlerle dünya çapında saygınlığı olan ve "Tarihçilerin Kutbu" olarak nitelendirilen Prof. Dr. Halil İnalcık, vefatının sekizinci yılında anılıyor. Yayımlanmış yüzlerce makalesi ve onlarca kitabı bulunan, tarih alanındaki çalışmalarıyla dünya çapında tanınırlığa ulaşan ve "Tarihçilerin Kutbu" olarak anılan İnalcık, 25 Temmuz 2016'da Ankara'da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.
#Halil İnalcıkDünya dışı bilinçli ve zeki varlıklar geçmişte küçük zümrelerin ilgi alanındayken şimdilerde herkesin öğrenmek istediği bir fenomene dönüşüyor. Öyle ki ABD’de 5 Kasım’da gerçekleşecek seçimler öncesinde ‘UFO’lar artık açıklansın’ mottosu yine gündemde.
#Umut Fırat EroğluBilim dünyasının parlayan yıldızlarından fizik mühendisi Doç. Dr. Canan Dağdeviren ilham konuşması yapmak için İstanbul’da öğrencilerle bir araya geldi. Konuşmasında “Aydınlık için karanlık da gerekli” diyen Dağdeviren, gençlere engellerle karşılaştıklarında pes etmek yerine daha çok motive olmalarını tavsiye ediyor.
#Canan DağdevirenTürkiye'nin ikinci Astronotu Tuva Cihangir Atasever uzay yolculuğunu tamamladı, yeryüzüne döndü. Mikro yer çekiminde deneyler gerçekleştiren Tuva Atasever, Türk Uzay Programı için kritik bir dönemecin geçilmesini sağladı. Atasever'in ailesi yaşadıkları heyecanı, duygu ve düşüncelerini anlattı.
#Tuva Cihangir AtaseverAlaska’da bir balinaya ilk “Merhaba”mızı dedikten sonra prestijli bilim ve teknoloji okulu MIT’den araştırmacılar balinaların seslerinin içindeki örüntüleri, tekrarları ve melodik vurguları makine öğrenimiyle tespit etti. Bu, günün birinde onlarla iletişim kurabileceğimiz anlamına gelebilir.
#Umut Fırat Erdoğluİnsanların uzun yaşamasına, mutlu olmasına veya hormonlarının düzenli çalışmasına katkı sağlayan bakteriler üzerine araştırmalar yapan Ali Rıza Akın bilim dünyasında ‘bakterilere fısıldayan adam’ olarak biliniyor. Mikrobiyota alanında çalışan sayılı biliminsanından biri olan Akın, bakteri çeşitliliğinin önemini hatırlatıyor: “Bağırsaklarımızda çeşitlilik istiyoruz ama makarnanın üzerinde, iskenderde, mantıda, cacıkta her gün yoğurt yiyoruz. Bu da bağırsaklarımızdaki bakterilerin çeşitliliğini azaltıyor.”
#Hazan Aköz IşıkBaba-kız doğa yürüyüşü sırasında keşfettikleri kemiklerin önemli olabileceğini düşünmüşlerdi ama bu kadarını muhtemelen onlar bile beklemiyordu. Peki Ruby Reynolds'ın henüz 11 yaşındayken imza attığı keşfin arka planı ve önemi ne? İşte cevabı...
#BilimTürk edebiyatının usta isimlerinden Orhan Kemal'in 1954-1966 yılları arasında İstanbul'un Fatih ilçesinde Cibali'de kiracı olarak oturduğu ev satışa çıkarıldı. Cibali'deki 2 katlı eve mülk sahibi tarafından emlakçı aracılığıyla satılık afişleri asıldı. 3 ay önce 10 milyon liradan satışa çıkarılan evde Orhan Kemal'in 35'e yakın eserini yazdığı biliniyor.
#Orhan KemalGüney Kore'de yaşanan ve 179 kişiye mezar olan uçak kazasından sağ çıkan 2 uçuş görevlisi, meydana gelen uçak felaketlerinden sağ kurtulan insanlar arasına katıldı. Yaşadıkları felaketle düşen uçaktan kurtulmayı başaran insanlar yaşadıklarını anlattı.
#Uçak KazasıTürk edebiyatının usta isimlerinden Orhan Kemal'in 1954-1966 yılları arasında İstanbul'un Fatih ilçesinde Cibali'de kiracı olarak oturduğu ev satışa çıkarıldı. Cibali'deki 2 katlı eve mülk sahibi tarafından emlakçı aracılığıyla satılık afişleri asıldı. 3 ay önce 10 milyon liradan satışa çıkarılan evde Orhan Kemal'in 35'e yakın eserini yazdığı biliniyor.
#İSTANBULCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni yıl dolayısıyla yayımladığı mesajında, "Millet olarak 2025 yılında birliğimizi, beraberliğimizi, dayanışmamızı, inşallah, daha da güçlendirecek, birbirimize daha sıkı kenetleneceğiz" dedi. Erdoğan, "Seçimlere ve bölgemizde patlak veren yeni krizlere rağmen, kararlılıkla uyguladığımız ekonomi programımızın meyvelerini toplamaya başladık. İstihdamda, ihracatta, üretimde, turizmde, savunma sanayiinde ve diğer alanlarda çok önemli başarılara imza attık" ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanSağlığımıza dikkat etmek bazen zor ya da zahmetli gibi görünebiliyor. Ancak kendisini 20 yaş gençleştirmeyi başardığını söyleyen bir doktora göre, sadece 6 temel noktaya odaklanmak bile daha uzun süre sağlıklı yaşamamıza yardımcı olabilir.
#SağlıkCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, 2024'te, çevrenin korunması ve iklim değişikliğiyle mücadele, Anadolu'nun değerlerinin dünyaya duyurulması, kadın, çocuk ve dezavantajlı grupların sorunlarının çözümü ile Gazze'de akan kanın durması için yurt içi ve yurt dışında yoğun bir diplomasi trafiği yürüttü. Emine Erdoğan 2024'te, Birleşmiş Milletler (BM) Sıfır Atık Yüksek Düzeyli Şahsiyetler Danışma Kurulu Başkanı olarak, "Sıfır Atık Projesi" kapsamında yoğun faaliyetlere katıldı.
#Emine ErdoğanÇay, ülkemiz için vazgeçilmek içecekler arasında dersem abartmış olmam. Hemen hepimiz kahvaltının yanında taze demlenmiş çay içmeye bayılıyoruz. Ancak her zaman çay demlemeye fırsatı olmayanların imdadına poşet çaylar yetişiyor.
#Poşet ÇayDünya Kupası finali, Putin'in Ukrayna'yı işgali ve Covid-19 pandemisi gibi dünya çapında etkilere sahip olayları öngören yaşayan Nostradamus, 2025 yılı için öngördüğü kehanetleri açıkladı. Brezilyalı Athos Salome, 2025'in "insanlığın teknoloji üzerindeki kontrolünü kaybedebileceği" yıl olacağı uyarısında bulundu.
#2025Uzun yaşamak son dönemde herkesin hayali haline geldi. Ancak uzun yaşamak kadar hem fiziksel hem de zihinsel anlamda sağlıklı yaşamak da önemli... Geçtiğimiz günlerde yayımlanan bir araştırma, insan beyninin yaşlanması bağlamında üç kritik dönemeç olduğunu ortaya koydu.
#Sağlık‘Yapay zekânın babası’ olarak görülen Nobel ödüllü Geoffrey Hinton, bu teknolojinin gelecek 30 yılda insanlığı yok etme olasılığının giderek arttığını söyledi. Hinton, “Yapay zekânın karşısında çocuktan farkımız kalmayabilir” dedi.
#Yapay ZekâAntik dünyanın kültürel gelişmişliğinin ve zenginliğinin günümüze ulaşan en önemli belgeleri mozaikler. Nizip ilçesindeki Zeugma antik kentinde yapılan kazılarda çıkan mozaiklerin sergilendiği Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi bu anlamda büyük bir öneme sahip.
#ZeugmaBir insan uykusuzluğa ne kadar dayanabilir? Uzun süre uyumamak insan sağlığını nasıl etkiler? Bilim insanları çok uzun zamandır bu soruların yanıtlarını araştırıyor. Ancak uyku araştırmaları literatürüne geçmiş bir deney var ki 61 yıldır hâlâ konuşuluyor. Ayrıntılar haberimizde...
#SağlıkOrtadoğu’nun yeniden şekilleneceği, iklim krizinin etkilerinin daha da ağırlaşacağı, kadınları ‘sağlam’ bir mücadelenin beklediği, evimizi yapay zekâyla yönetilen ‘akıllı eşyalar’a açacağımız yeni bir yıla giriyoruz. Dış politikadan modaya, seyahatten sağlığa 2025’te bizi bekleyen gündem başlıklarını ve trendleri uzmanlar anlattı.
#Meltem FıratlıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bursa’da "Ekonomiye Değer Katanlar Ödül Töreni"nde açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yıllık 37 milyar dolar ihracatımız olan, 1 milyon 200 binden fazla çalışana istihdam sağlayan konfeksiyon, tekstil, deri ve mobilya sektörlerinde rekabet gücümüzü sürdürmeyi önemsiyoruz. Üretim ve istihdamı korumak için 2025 yılı ocak ayında KOSGEB eliyle İstihdamı Koruma Programı başlatıyoruz. Bu sektörlerde 2024 yılının son aylarındaki istihdam düzeyini 2025 yılında koruyan KOBİ'lere çalışan başına aylık 2 bin 500 liraya kadar destek ödemesi gerçekleştirmeyi planlıyoruz" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanBilim tarihi keşifleriyle, ortaya koydukları olgularla belki de insanlığın yönünü değiştirmiş birçok değerli isimle dolu. Ancak bu isimlerin bir kısmının bugün adı bile bilinmiyor. Birazdan okuyacaklarınız da böyle bir kadının hikâyesi...
#SağlıkRusya'da doğan Fransız Maurice Tillet, yaşadığı rahatsızlık sebebiyle eşsiz bir görünüme sahip oldu. Yaşadığı rahatsızlığı avantaja çeviren Tillet, güreş sporunda efsane haline geldi. "Fransız Meleği" lakaplı Tillet'in, aynı zamanda ünlü animasyon kahramanı Shrek'in ilham kaynağı olduğu iddia edildi.
#ShrekIsparta'da karnında şişlik, halsizlik ve bulantı şikayetleriyle Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'ne başvuran Mustafa Tutam'ın (69) karnından 13 kiloluk kitle çıkarıldı. Ameliyatı gerçekleştiren Prof. Dr. Alim Koşar, "30 yıllık meslek hayatımda batın içinden çıkarttığım en büyük kitle" dedi.
#Isparta