“Kızımız doktor çıkacak, oğlumuz mühendis” söylemi anne babalar için her devirde mutlak bir gurur kaynağıdır. Ama bir yandan da yapay zekadan uzay bilimlerine kadar artık hayatımıza birçok yeni meslek dalı girdi. Bu yeni, prestijli ve iş garantili mesleklerin bir çoğundan aile büyüklerimizin pek de haberi yok... İşte size dünyadan ilginç bazı örnekler:
#DoktorAlmanya’nın Nürnberg kentinde 2004 yılında kurulan ve her sene 100 öğrenciye farklı dallarda eğitim veren Global Veliler Derneği, dil, din, ırk ayırımı yapmadan uyuma yaptığı katkı nedeniyle İnterkültüreller Preis İntegrationsrates der Stadt Nürnberg adı verilen Uyum Meclisi’nin ödülüne layık görüldü.
#AlmanyaKocaeli’nin Gebze ilçesindekepengi kırarak bir bilgisayar mağazasına giren hırsızlar, yaklaşık 50milyar değerindeki 23 adet bilgisayarı alarak kayıplara karıştı.Gebze’de, telefon ve bilgisayar mağazalarına dadanan hırsızlar esnafıbezdirdi. Geçen hafta bir telefoncuda yaşanan 40 bin TL değerinde 74 ceptelefonunun çalındığı hırsızlığın bir benzeri bu kez aynı yerde birbilgisayar dükkanında yaşandı. Gece geç saatlerde dükkan kepenginikırarak içeri giren hırsızlar iş yerindeki 50 bin TL değerinde 24bilgisayarı alarak olay yerinden hızla uzaklaştı. Hırsızlık anı ise işyerinin güvenlik kamerası tarafından saniye saniye görüntülendi.İHA
#BilgisyarABD ile 1955 yılında imzaladığı “Sulh İçin Atom” anlaşmasıyla yaklaşık 50 yıl önce nükleer macerası start alan Türkiye, 2019’da ilk defa nükleer santral ile enerji üretimine başlamaya hazırlanıyor. Mersin’in Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli’ye giderek, Akkuyu Nükleer Santralı için yapılan saha çalışmalarını inceledik, bugüne kadar bilinmeyen detayları araştırdık.
Bursalı girişimci Murat Özbalcı, kırtasiye ürünü sticker’ları Bursa’nın kumaş geleneğiyle sentezledi ve ev dekorasyonu için piyasaya sürdü. Özbalcı, bazı ürünlerinde kullandığı Atatürk’ün yazı karakterinin ‘bilgisayar yazı font’arı arasına girmesine de vesile oldu.
Tokat Reşadiyeli Mehmet Önder, İTÜ Matematik Mühendisliği’ni bitirdi, iş hayatına atıldı. Kar Grubu’nda Bilgi İşlem Müdürü oldu. 1996’da kendi şirketini kurarak ERP hizmeti vermeye başladı. Türk şirketlerine özel yazılımlar üreterek büyüdü. Şu anda 10 ülkede hizmet veren 500 müşterili, 150 çalışana sahip bir şirketin sahibi olarak bölgeye yayılıyor.
KONYA Selçuk Üniversitesi’nin bünyesinde bulunan ve Türkiye’nin en büyük bilgisayar merkezi olma özelliğini taşıyan Sakıp Sabancı Bilgisayar Merkezi (BİMER) günde 3 bin 500 öğrenciye hizmet veriyor. 2 bin 500 metrekarelik kapalı alana kurulu tek katlı merkezde aynı anda 2 bin öğrenci, günlüğü 1 lira karşılığında internet hizmeti alabiliyor.
ABD Savunma Bakanlığı, dünyanın en güçlü üçüncü bilgisayarı olan IBM Blue Ocean'ı okyanus modeli geliştirmek üzere satın aldı. IBM, süper bilgisayarın bakanlığın denizlerle ilgili ofisi tarafından 15 milyon dolara satın alındığını açıkladı. Blue Ocean adlı bilgisayarda bütün okyanusların modelleri oluşturularak, hareketleri izlenecek.