Fatih Projesi ve özel okullar

Güncelleme Tarihi:

Fatih Projesi ve özel okullar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2012 10:48

Haberin Devamı

Geçtiğimiz hafta Çeşme Sheraton Otel’de Türkiye’deki özel okullar önemli bir konuyu gündeme getirdi. “Digital Çağda Eğitimde Fırsatlar ve Sorumluluklarımız” konulu sempozyumun açılışı Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer tarafından yapıldı. Dinçer, burada özel okulları ferahlatacak önemli açıklamalarda bulundu. Özel öğretim kurumlarını desteklediğini, teşvik vereceklerini söyleyen Dinçer, Kalkınma, Ekonomi ve Maliye Bakanlığı ile özel öğretimin teşviki için çalışmaları sürdürdüklerini belirtti. Bakan Dinçer’in kafasında özel okulları teşvik edecek iki önemli proje daha bulunuyor. Bunlardan birisi okul kiralama, diğeri ise kamu ve özel yatırım ortaklığı. Bakanlık, artık devlet okullarının binalarını anlaşılan o ki, özel sektöre yaptırıp, kiralayacak.

Teknolojik Bakanlık
Dinçer, konuşmasında geleceğe yönelik umut vaad eden sözler verdiyse de sık sık Bakanlığı hantal yapısından kurtarıp, küçük ve esnek yapıya kavuşturduklarının altını çizdi. “2 yıl sonra Türkiye’de dijital teknolojiyi en iyi kullanan, kağıt yerine her türlü kararı bilişim ortamında verecek ilgili taraflarla saniyeye dayalı iletişim mekanizmaları oluşturacak. Artık sizlerin de tanıyamayacağı Bakanlık olarak karşınızdayız” diyen Dinçer, Bakanlığın çehresini değiştirmeye kararlı olduğunu vurguladı.
Dinçer, daha önceki yazılarımda söz ettiğim üzere özel sektörü destekleyenlerden. Bakan Dinçer, 495 bine yakın öğrencinin okuduğu özel okullardaki sayıyı arttırma yönünde adımlar atacağı müjdesini de verdi.
Geçen yılların aksine bu yılki katılımın fazla olduğu sempozyumda 755 katılımcı, 14’ü Türk, 26 konuşmacı, 56 firma ve 150 misafir bulundu.

Özel okullar da tablet istiyor
Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Cem Gülan, söz Fatih Projesi’nden açılmışken kendi öğrencileri için de tablet bilgisyar isteyerek, özel öğretim kurumları öğrencilerinin de eşit haklardan yararlanması gerektiğinin altını çizdi.
Bu arada ikinci yarıyılda pilot olarak uygulamaya geçilecek proje 17 ilde 52 okulda 9’uncu sınıflar ile 3 okulda 5’inci sınıflarda başlanacak. İstanbul’da 7 okulda Fatih Projesi uygulanacak. Öğrenciler, ders başı yaptıklarında masalarında tabletleri, sınıflarda akıllı tahtaları görecekler. Eylül’den sonra ise kademeli olarak 4 yılda bütün okullar akıllı tahta ve tablet bilgisayara kavuşacak. Önümüzdeki yıl 3.600 okulun sınıflarında 85 bin tahta yerini alacak.

Türk öğrenciler, Berlin Filarmoni sahnesinde
Önceki hafta Türkiye adına gurur verici bir gelişme oldu. Türk ilköğretim öğrencileri Berlin Filarmoni sahnesinde Türk sazlarını çaldı. Dünyanın önde gelen müzik otoriteleri tarafından dünyanın en iyi 10 orkestrasından ikincisi olarak gösterilen Berlin Filarmoni sahnesine ilk çıkan yabancı okul Bilfen Senfoni’deki ilköğretim 7 ve 8’inci sınıf öğrencileri oldu. Öğrenciler kadar öğretmenleri ve özellikle de onlara eşlik eden Bilfen Genel Müdür Yardımcısı Nurşen Kayatürk, sahne saatine kadar uykusuz geceler yaşadılar. Günlerce prova yapan öğrenciler, sahneye çıkmadan önce bacakları titredi. Ama, sahnede performansları müthişti. Heyecan yerini güvene bırakmış, kanunla, udla, bağlama ile Türk ezgilerini seslendirirken salonda büyük alkış koptu. Bugüne kadar 2 bin öğrencinin eserlerini seslendirdiği sahneye çıkan ilk yabancı 30 Türk öğrenci bir yıldır bu önemli güne hazırlandı. Sahneye çıkmadan beş gün önce de Berlin’e giderek kardeş okul Van der Sman Gymnasium’un öğrencilerinin evlerinde misafir oldular.
Bir yandan Seviye Belirleme Sınavı’na (SBS) hazırlanan, bir yandan da bu önemli sahne için çalışan ilköğretim 8’inci sınıf öğrencileri bu süreçte müziğin sınav stresine karşı rahatlatıcı etkisinden yararlandılar. Konser sonrası Berlin Başkonsolosu Mustafa Pulat, öğrencileri konsolosluk binasında Büyükelçi Hüseyin Avni Karslıoğlu ile birlikte ağırlayarak, tebrik etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!