Sığır, koyun, keçi gibi ot yiyen hayvanlarda görülen ve insanlara geçebilen şarbon hastalığının erken tanı ve uygun tedavi ile hızlıca tedavi edildiğini söyleyen Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı ve Klinik Mikrobiyolog Prof. Dr. Emine Sönmez, “Şarbon şüphesi olan hayvanların kesilmemesi, derilerinin yüzülmemesi ve etlerinin tüketilmemesi için farkındalık oluşturulmalıdır” dedi.
#Prof. Dr. Emine SönmezÖzellikle 5 yaş altındaki çocuklarda görülen, nedeni tam olarak açıklanamayan PFAPA sendromunun, tekrarlayan ateş, ağız içinde lezyonlar, farenjit ve boyunda lenf bezlerinin büyümesiyle ortaya çıktığını belirten Dr. Öğr. Üyesi Öznur Yılmaz Gondal aileleri uyardı. Gondal, “Yapılan birkaç çalışmada, D vitamini eksikliğinin PFAPA sendromuyla ilişkili olabileceğini ortaya koymuştur” dedi.
#Öznur Yılmaz GondalKanser tedavisi gören hastaların, ilaçların yan etkilerinden korunmak için fitoterapiye (bitkilerle tedavi) yöneldiğini söyleyen Farmakoloji Uzmanı Prof. Dr. Okan Yıllar, “Doktora başvurmadan arkadaşlarınızın tavsiyesiyle böyle bir tedavi yöntemine başvurmayın. Ayrıca, doktorların Sağlık Bakanlığı’ndan sertifikalı olmasına dikkat edin” dedi.
#Prof. Dr. Okan YıllarPandemi sürecinde obsesif kompulsif bozukluğu olan kişiler için önemli tavsiyelerde bulunan Uzman Psikiyatrist Dr. Ali Dayi, “Kişiler arası iletişimin asla aksatılmaması gerekiyor. Akraba ve arkadaşlarla telefon ya da online görüntülü görüşme ile iletişime devam edin’’ dedi.
#Dr. Öğr. Üyesi Ali DayiBeykent Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Fatma Görgülü, KOAH hastalarının pandemi sürecinde daha fazla risk taşıdığını hatırlatarak, ''KOAH hastası, COVID-19’a yakalandığında, diğer hastalardan daha çok zorlanır. En büyük tedavi ise sigaranın bırakılmasıdır'' dedi.
#Dr. Öğr. Üyesi Fatma GörgülüÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öznur Yılmaz Gondal, prematüre doğumun nedenlerini sıralayarak anne ve bebeğin sağlık gelişimini nasıl etkilediğine dair bilgiler aktardı. Gondal, prematüre bebeklerde takip ve tedavinin kesinlikle deneyimli doktor ve hemşireler tarafından yapılması gerektiğini söyledi.
#Dr. Öğr. Üyesi Öznur Yılmaz GondalKoronavirüs salgınıyla birlikte el dezenfektanlarının kullanımın arttığına dikkat çeken Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Emine Sönmez, “Alkol bazlı el dezenfektanlarının, su ve sabuna erişilemediği durumlarda kullanılması gerekir ve imkan bulunduğunda hemen eller sabunla yıkanmalıdır. El dezenfektanları sabunla yıkamanın yerini tutmaz, geçici bir önlemdir. Prof. Dr. Sönmez, ''Ayrıca; aşırı kullanımı zararlıdır cildi kurutabilir, alerjik reaksiyonlara neden olabilir, kas sağlığını tehdit edebilir, astımı tetikleyebilir, kronik cilt hastalıkları, egzamalara sebep olabilir, bağışıklık sistemini olumsuz etkileyebilir. El dezenfektanı içindeki kimyasallar, uzun vadede nörolojik hastalıklar dediğimiz Alzheimer ve Parkinson hastalığına zemin hazırlayabilir, kanserlere neden olabilir.'' dedi.
#KoronavirüsİYOT eksikliği tiroid hormonlarının dengeli olabilmesi için gerekli bir element ve bu nedenle hayati önem taşıyor. Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Necmi Namal, hamile, yaşlı, sağlıksız beslenen gençler ve veganların, vücudun iyot ihtiyacını karşılamaya yönelik beslenmesi gerektiğini belirterek, “Mutlaka haftada bir ya da iki kez deniz ürünleri tüketmelerini öneriyoruz” dedi.
#Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Necmi NamalTeşhis edilmesi zor olan ve halk arasında ”kemik erimesi” olarak bilinen osteoporozun nasıl teşhis edileceğine dair bilgiler veren Prof. Dr. İnan İlker Arıkan, ilaç kullanılmadan uygulanabilecek tedavi yöntemlerini paylaştı.Osteoporoz riski taşıyan hastalara egzersiz öneren Arıkan, ideal kiloyu sağlayan ve direnç artıran aktivitelerin günlük olarak yapılması durumunda, kas kütlesini ve kemik mineral yoğunluğunu korumaya faydalı olduğunu söyledi.
#Prof. Dr. İnan İlker ArıkanPARKİNSON hastalarına genellikle 65 yaş sonrası tanı konulduğunu belirten Nörolog Dr. Öğr. Üyesi Özge A. Kadırhan, hastalığın bazı öncü belirtiler gösterdiğini söyledi. Parkinson Cemiyeti'nin yayınladığı kılavuza göre koku almada azalma, kabızlığın hastalığın öncü bulguları arasında yer aldığını ifade eden Kadırhan, "Bu belirtiler ve hastalığa genetik yatkınlık varsa erken dönemde bir tarama testi yapılmalı.Uykuda yapacağımız bir EEG (beyin hareket faaliyetlerini sinyallerle ölçen beyin görüntülemesi) ve koku testiyle erken evrede tanı koyup hastalığın tedavisine başlayabiliriz" dedi.
#Nörolog Dr. Öğr. Üyesi Özge A. KadırhanHavaların ısınmasıyla polen alerjisi olanların ve kronik astım hastalarının bazı belirtiler nedeniyle ‘koronavirüse mi yakalandım?’ endişesi taşıdığını söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Aydanur Mihmanlı, “Polen alerjisinde, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, hapşırık gibi belirtiler var ama yüksek ateş olmaz” dedi.
#Uzman Dr. Aydanur MihmanlıKardiyolog Dr. Bilal Çuğlan, kalp hastalarının koronavirüse karşı alması gereken önlemlerden bahsetti. Dr. Çuğlan özellikle kalp yetmezliği ve hipertansiyon nedeniyle ilaç kullanan hastalara, ilaçlarda değişiklik yapmadan düzenli kullanıma devam etmeleri önerisinde bulundu.
#Beykent Üniversitesi Tıp FakültesiVakıf üniversitelerinde ücretlerin belli olmasıyla beraber bazılarının yabancı öğrencilere avantajlı ücretler sunduğu görüldü. Yabancı öğrenciye ucuz tarife uygulayan bazı üniversitelerde ücret farkları iki katını buluyor. Bazı vakıf üniversiteleri ise yabancılardan daha fazla ücret talep ediyor.
#Vakıf ÜniversiteleriBabası izin vermediği için müzik hayalini yıllarca ertelemek zorunda kalan 71 yaşındaki emekli hemşire Kıymet İldeniz, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Türk Müziği Yetenek Sınavı’na girdi. 55 yaşından sonra 5 üniversite bitirip bir de yüksek lisans yapan İldeniz, sınav sonucunu bekliyor...
#Kıymet İldenizKocaeli'de 28'inci Dönem Milletvekili Genel Seçimi’nde resmi olmayan sonuçlara göre AK Parti 6, CHP 4, İYİ Parti, MHP, YRP ve YSP 1'er milletvekilliği kazandı. Sandıklara AK Parti ve YSP tarafından yapılan itirazlar değerlendiriliyor.
#KocaeliTürkiye’nin en güzel kızlarının seçildiği Miss Turkey 2022 birincisi belli oldu. Can Sandıkçıoğlu, Demet Şener, Tan Sağtürk, Pınar Altuğ Atacan, Prof. Dr. Onur Erol, Sultan Tepe, Neslişah Yılmaz ve Gürhan Sayar'ın jüri koltuğunda yer aldığı Miss Turkey 2022 yarışmasında birinci Nursena Say oldu. 1.80 boyundaki güzel, ülkemizi Miss World’de temsil edecek.
#Miss Turkey 2022Türkiye’nin en güzel kızlarının seçildiği Miss Turkey adayları belli oldu. Miss Turkey 2022 yarışmasında birincilik için mücadele edecek 20 finalist açıklandı. Yarışmaya Türkiye eski güzeli Neşe Erbek'in kızı da katıldı. İşte tescilli güzel olmak için yarışacak adaylar ve bilgileri...
#Miss Turkey 2022Türkiye üniversite sıralamaları geçtiğimiz Ekim ayında Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Enformatik Enstitüsü bünyesinde yer alan "URAP Araştırma Laboratuvarı" tarafından açıklandı. Sıralamada, makale sayısı, öğretim üyesi başına düşen makale sayısı, atıf sayısı, öğretim üyesi başına düşen atıf sayısı, toplam bilimsel doküman sayısı, öğretim üyesi başına düşen toplam bilimsel doküman sayısı, doktora mezun sayısı, doktora öğrenci oranı, öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı olmak üzere farklı kriterler esas alındı. İşte, Türkiye üniversite sıralamaları 2021 hakkında detaylı bilgiler
#Türkiye Üniversite SıralamasıÖSYM, Yükseköğretim Kurumları Sınavı sonuçlarını açıkladı. Sonuçların duyurulmasının ardından da tercih dönemi başlayacak. Bu süreçte Tıp Fakültesi taban puanları da araştırılıyor. Peki Tıp Fakültesi taban puanları kaç? İşte Tıp Fakültesi taban puanları, başarı sıralamaları ve kontenjanları 2021
#YKS 2021Ataol Behramoğlu sosyal medyada paylaşılan bir şiire verdiği yanıtla gündeme geldi. Türk edebiyatının önemli isimlerinden Behramoğlu, Twitter’da kendi imzasıyla paylaşılan şiiri 'Benim böyle bir sözüm yok' diye yanıtladı. Bu paylaşım ardından Ataol Behramoğlu'nun hayatı bir kez daha gündeme geldi. Peki, Ataol Behramoğlu kimdir?
#Ataol BehramoğluKimi hastaneye gidemeyen hastalara internet üzerinden destek oluyor kimi sıcak yemeğe ulaşamayanların kapısını çalıyor. Aralarında sağlık çalışanları için siperlik, maske üreten de var, evini, iş merkezini onlara açan da... Sürecin başından beri ihtiyaç sahipleriyle dayanışan küresel markalar, şefler, doktorlar, sanatçılar ve küçük esnaftan birkaçıyla görüştük.
#YardımGençlik ve Spor Bakanlığı, yıllardır beklenen sporcu bursu ile ilgili önemli bir adım atarak 28 vakıf üniversitesi ile tarihi bir anlaşmaya imza attı. Uluslararası seviyede başarı kazanan milli sporcular artık vakıf üniversitelerinde tam burslu okuyabilecekler.
#Gençlik Ve Spor Bakanlığı