Beta Mikrobu haberleri sayfasında Beta Mikrobu hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 60 Beta Mikrobu haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Sonbaharın gelmesi ile birlikte hava sıcaklıklarının düşmesi ve kapalı ortamlarda daha çok zaman geçirilmesi boğaz enfeksiyonlarının görülme sıklığında artışa neden oluyor. Özellikle 5-15 yaş arası okul çağı çocukları etkileyen Beta enfeksiyonu, solunum yoluyla bulaşıyor.
#BetaGüney Kore'de, uzmanların yaptığı araştırma, çocukların koronavirüs semptomu göstermeseler bile virüsü haftalarca burun ve boğazlarında taşıyabildiği ortaya koymuştu. Araştırmayı değerlendiren Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Alper Özkılıç, "Bu durum çocukların bağışıklık sistemiyle ilgili olabilir. BETA mikrobu da (boğaz enfeksiyonu mikrobu) koronavirüs gibi en fazla taşıyıcılık özelliği olan mikrop ancak belirti vermediği durumlar oldu" dedi.
#ÇocukBeta mikrobuyla ortaya çıkan ve romatizmal hastalıkların en tehlikesi olarak kabul edilen romatizmal kalp hastalığı, bugün gelinen noktada binlerce çocuk ve yetişkini etkiliyor. Kardiyoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ali Bayram, romatizmal kalp hastalığını anlatıyor.
#Kalp HastalığıSağlık Bakanlığı, halk arasında "beta" olarak bilinen Strep-A bakterisinin neden olduğu enfeksiyona ilgili kamuoyundaki soru işaretlerinin giderilmesi amacıyla yeni bir duyuru yayımladı. Duyuruda, hastaların antibiyotik tedavisinin 24'üncü saati tamamlanana kadar işe, okula veya kreşe gitmemesi gerektiği bildirildi.
#Strep-ASağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Strep A bakterisine bağlı olarak antibiyotiksiz iyileşme döneminde enfeksiyon sonrası çocuklarda kalp zarı iltihabı, kalp iltihabı, eklem iltihabı ve böbrek iltihabı görülebildiğini belirtti. Prof. Dr. Alper Şener, bu yüzden Strep A bakterisi görülen çocuklarda antibiyotik tedavisinin şart olduğuna dikkat çekti.
#Strep AÖnceki yıllarda viral hastalıkların iyileşme süreci yaklaşık bir haftayken bu sene semptomlar kolay kolay geçmiyor. COVID-19, influenza, RSV virüslerinin yanı sıra İngiltere’de çocuk ölümlerine neden olan strep A gibi bakterilerden söz ediliyor. Üstelik belirtileri de birbirine benziyor. Uzmanlara bu hastalıkları birbirinden nasıl ayıracağımızı, testlerini, aşıları olup olmadığını sorduk.
#RSVAvrupa’da paniğe neden olan Strep A enfeksiyonuna bağlı can kayıpları gün geçtikçe artarken uzmanlar şimdi de aynı mikrobun tetiklediği kızıl hastalığı konusunda uyarılarda bulunuyor. Peki kızıl nasıl bulaşıyor? Hangi semptomlara neden oluyor? Tehlikeleri neler? Uzmanlarımızın da desteği ile 8 soruda mercek altına aldık.
#SağlıkBirleşik Krallık'ta bir süredir alarm etkisi yaratan Strep A bakterisi, Fransa’da da çocuk ölümlerine neden oldu. Bir anda ortaya çıkan bakteri Türkiye'de görülüyor mu? Neden bu yıl bu kadar güçlü? Nasıl önlemler alınmalı? Uzmanlar anlattı.
#Strep AAnne babaları telaşlandıran ve genellikle nasıl davranacaklarını bilemedikleri yüksek ateş, doktora en sık başvurulan sorunlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Yüksek ateş şikayetinin belirli aralıklarla sık tekrarlaması, çocuğun ve ailesinin yaşam kalitesini ciddi ölçüde düşürebilirken, çocukların okul başarısını da olumsuz etkiliyor. PFAPA sendromu olarak adlandırılan bir romatizmal hastalık ise bu tekrarlayan dirençli ateşlere neden olabiliyor.
#Çocuk SağlığıHavaların soğumasıyla birlikte şiddetlenen sedef hastalığının sadece bir deri rahatsızlığı olmadığına dikkat çeken Dermatoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Filiz Topaloğlu Demir “Dünyada ortalama 125 milyon insanın, ülkemizde ise 1 milyona yakın sedef hastası olduğu düşünülüyor. Sedef hastalarında obezite, diyabet, bağırsak hastalığı ve kalp damar hastalıkları görülme oranının arttığı görüldü. Uzun yıllar tedavi almayan hastalarda, derideki bu iltihabın, damarlarla diğer organlarda da bozukluklara yol açma durumu olduğu unutulmamalı” dedi.
#Sedef HastalığıHavaların soğumasıyla birlikte şiddetlenen sedef hastalığının sadece bir deri rahatsızlığı olmadığına dikkat çeken Doç. Dr. Filiz Topaloğlu Demir “Dünyada ortalama 125 milyon insanın, ülkemizde ise 1 milyona yakın sedef hastası olduğu düşünülüyor. Sedef hastalarında obezite, diyabet, bağırsak hastalığı ve kalp damar hastalıkları görülme oranının arttığı görüldü. Uzun yıllar tedavi almayan hastalarda, derideki bu iltihabın, damarlarla diğer organlarda da bozukluklara yol açma durumu olduğu unutulmamalı” dedi.
#Doç. Dr. Filiz Topaloğlu DemirSonbaharın gelmesi ile birlikte hava sıcaklıklarının düşmesi ve kapalı ortamlarda daha çok zaman geçirilmesi boğaz enfeksiyonlarının görülme sıklığında artışa neden oluyor. Özellikle 5-15 yaş arası okul çağı çocukları etkileyen Beta enfeksiyonu, solunum yoluyla bulaşıyor.
#BetaSonbaharın gelmesi ile birlikte hava sıcaklıklarının düşmesi ve kapalı ortamlarda daha çok zaman geçirilmesi boğaz enfeksiyonlarının görülme sıklığında artışa neden oluyor. Özellikle 5-15 yaş arası okul çağı çocukları etkileyen Beta enfeksiyonu, solunum yoluyla bulaşıyor. Kulak Burun Boğaz Bölümü’nden Op. Dr. Levent İlarslan, Beta enfeksiyonu ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
#BetaGüney Kore'de, uzmanların yaptığı araştırma, çocukların koronavirüs semptomu göstermeseler bile virüsü haftalarca burun ve boğazlarında taşıyabildiği ortaya koymuştu. Araştırmayı değerlendiren Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Alper Özkılıç, "Bu durum çocukların bağışıklık sistemiyle ilgili olabilir. BETA mikrobu da (boğaz enfeksiyonu mikrobu) koronavirüs gibi en fazla taşıyıcılık özelliği olan mikrop ancak belirti vermediği durumlar oldu" dedi.
#ÇocukHavaların soğumasıyla birlikte özellikle okul ve kreşlerde yaygın olarak görülen Beta enfeksiyonu gerekli önlemler alınmazsa salgınlara neden olabiliyor. Genellikle 3-15 yaş arasında görülen Beta enfeksiyonu bulaşıcı olduğu için yetişkinlerde de görülebiliyor.
#BetaKış aylarının gelmesi ile birlikte havalar soğumaya başladı. Soğuk havalar beraberinde birçok hastalığa da davetiye çıkarıyor. KBB Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ozan Seymen Sezen, soğuk havalarda yakalanma ihtimali en yüksek olan problemlerden biri olan bademcik enfeksiyonu ve tedavileri hakkında detaylı bilgiler verdi.
#BademcikGenellikle 5-15 yaş arası çocuklarda görülen beta virüsü tedavi edilmediği taktirde farenjite dönüşebiliyor. Beta mikrobu ve diğer tip mikropların yayılması özellikle öksürdükten, aksırdıktan sonra ve gıdalara temas etmeden önce el hijyeni kurallarına uyarak azaltılabilir. Peki, beta virüsü nedir, bulaşıcı mı?
#Beta VirüsüBeta mikrobuyla ortaya çıkan ve romatizmal hastalıkların en tehlikesi olarak kabul edilen romatizmal kalp hastalığı, bugün gelinen noktada binlerce çocuk ve yetişkini etkiliyor. Kardiyoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ali Bayram, romatizmal kalp hastalığını anlatıyor.
#Kalp HastalığıSedef hastalığı, toplumda sık görülen bir sağlık problemi. Sedef hastalığının kesin nedeni bilinmemekle birlikte genetik olarak yatkın bireylerde çevresel faktörlerin etkisiyle bağışıklık sisteminin sıra dışı olarak epitel hücrelerini etkilemesiyle ortaya çıktığı düşünülür. Geçirilen mikrobik hastalıklar (boğaz enfeksiyonu vb), ilaçlar (lityum, bazı tansiyon ilaçları, aspirin vb), stres, mekanik tahriş (ovalama, kaşıma), güneş yanığı gibi çevresel faktörler arttırıcı etki yapabilir. Sedef hastalığı olan kişiler önemli rahatsızlık ve yaşam kalitesinde ciddi bir kayıp yaşayabilirler. Peki sedef hastalığı tam olarak nedir, bulaşıcı mıdır?
#Sedef HastalığıKış mevsimine sayılı günler kala havalar iyiden iyiye soğurken hastalıklar da giderek yaygınlaşıyor. Vücut direncinin azalmaya başladığı kış aylarında gripten bronşite, boğaz enfeksiyonlarından sinüzite pek çok hastalık hem yetişkinleri hem çocukları etkisine alıyor.
#Kış HastalıklarıKış mevsimine sayılı günler kala havalar iyiden iyiye soğurken hastalıklar da giderek yaygınlaşıyor. Vücut direncinin azalmaya başladığı kış aylarında gripten bronşite, boğaz enfeksiyonlarından sinüzite pek çok hastalık hem yetişkinleri hem çocukları etkisine alıyor. Dr. Dilek Erdönmez çocuklarda en sık görülen 8 kış hastalığını ve alınabilecek etkili önlemleri anlatarak önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Hastalıklara Karşı ÖnlemlerAntibiyotik tüketiminin azaltılması ve akıllıca kullanımı ile igili çalışma başlatan ve beta testini devreye sokan Sağlık Bakanlığı, antibiyotik kullanılan hayvanların etlerinin tüketilmesi sonucunda insanlarda antibiyotik direncinin arttığını açıkladı.
#GazetehaberleriDondurucu soğuklar ve artan kar yağışlarıyla ateşli hastalıklar yeniden yaygınlaşmaya başlıyor. Gün içinde hastaneye aşı ve rutin kontrol için başvuran bebeklerin yanı sıra hasta çocukların oranı da soğuk havalarla birlikte artıyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sinem Karaca Atakan, çocuklarda en sık rastlanan enfeksiyon hastalıkları ve tedavi yöntemleri ile ilgili şu bilgileri verdi.
#Çocuk